Στις αρχές Σεπτεμβρίου, το Δημοτικό Συμβούλιο του Πόρτλαντ του Όρεγκον πραγματοποίησε ένα virtual meeting για να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας νομοθεσίας που θα απαγορεύει τη χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου. Η νομοθεσία δεν θα απαγορεύει μόνο στην αστυνομία να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για να “ξεσκεπάσει” ακτιβιστές και άτομα που συλλαμβάνονται, αλλά θα εμποδίζει επίσης και εταιρείες και οργανισμούς να χρησιμοποιούν software για την αναγνώριση και την ταυτοποίηση ενός “άγνωστου” ατόμου. Κατά τη διάρκεια του meeting, ένας 42χρονος ακτιβιστής με το όνομα Christopher Howell ανέφερε ότι ανησυχεί για μια γενική απαγόρευση. Συγκεκριμένα τοποθετήθηκε επί του θέματος επισημαίνοντας τα εξής: “Συμμετέχω στην ανάπτυξη τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου για να αποκαλυφθεί η ταυτότητα αστυνομικών του Πόρτλαντ.”
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, που έλαβε χώρα στο Πόρτλαντ μία σειρά διαδηλώσεων κατά της αστυνομικής βίας, οι ηγέτες είχαν πει στους ένστολους αξιωματικούς ότι μπορούσαν να καλύψουν τις καρτέλες στις οποίες αναγράφονταν τα ονόματά τους, με αριθμούς. Ο Howell διατύπωσε επομένως το ερώτημα αν θα ήταν παράνομο να αναπτύξει και να χρησιμοποιήσει ο ίδιος την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου. Ο 42χρονος ακτιβιστής μετά τις μεταπτυχιακές του σπουδές άρχισε να εργάζεται πάνω στην τεχνολογία νευρωνικού δικτύου, μια τεχνητή νοημοσύνη που μαθαίνει να παίρνει αποφάσεις από τα δεδομένα που τροφοδοτείται, όπως για παράδειγμα εικόνες.
Ο Howell ισχυρίστηκε ότι αστυνομικοί του έριξαν δακρυγόνα τον Ιούνιο κατά τη διάρκεια μιας διαμαρτυρίας και ότι είχε αρχίσει να ερευνά πώς να κατασκευάσει μία τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου που θα μπορούσε να “νικήσει” τις προσπάθειες των αστυνομικών να κρύψουν την ταυτότητά τους. Ο Howell δεν είναι ο μόνος που επιχειρεί να κάνει κάτι τέτοιο, καθώς πολλοί ακτιβιστές επιδιώκουν να αναπτύξουν εργαλεία αναγνώρισης προσώπου για να αποκαλυφθεί η ταυτότητα αστυνομικών. Οι αρχές έχουν χρησιμοποιήσει την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για τον εντοπισμό εγκληματιών, χρησιμοποιώντας φωτογραφίες από κυβερνητικές βάσεις δεδομένων ή την Clearview AI, από το δημόσιο Διαδίκτυο. Αλλά τώρα ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο αναπτύσσουν εργαλεία που μπορούν να αποκαλύψουν την ταυτότητα αστυνομικών σε περιπτώσεις κακής και βίαιης συμπεριφοράς.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναφέρθηκαν και άλλα έργα που χρησιμοποιούν εργαλεία αναγνώρισης εναντίον της αστυνομίας. Μία διαδικτυακή έκθεση με τίτλο “Capture” που δημιουργήθηκε από τον καλλιτέχνη Paolo Cirio, περιλαμβάνει φωτογραφίες προσώπων 4.000 Γάλλων αστυνομικών. Επί του παρόντος η έκθεση έχει “κατέβει” από το Διαδίκτυο επειδή ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας απειλεί με νομική δίωξη τον Cirio, ωστόσο ο καλλιτέχνης ελπίζει να τις δημοσιεύσει ξανά.
5 βασικές συμβουλές ασφαλείας για τους gamers
NASA: Θέλει να στείλει αστροναύτες στον Άρη έως το 2035
Γιατί αναβάλλεται η εκτόξευση του Europa Clipper;
Την ίδια στιγμή, ο Andrew Maximov, τεχνολόγος από τη Λευκορωσία, ανέβασε στο YouTube ένα βίντεο που δείχνει πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για να αφαιρεθούν ψηφιακά οι μάσκες από αστυνομικούς.
Επιπλέον, η ειδησεογραφική υπηρεσία “ProPublica” ζητά από τους αναγνώστες να εντοπίσουν αξιωματικούς σε μια σειρά βίντεο που δείχνουν περιστατικά αστυνομικής βίας. Υπάρχει επίσης το OpenOversight, μια δημόσια βάση δεδομένων με αστυνομικούς, που ζητά από τους ανθρώπους να ανεβάσουν φωτογραφίες με αστυνομικούς και να τις “ταιριάξουν” με τα ονόματα των αστυνομικών ή τους αριθμούς σήματος.