ΑρχικήUpdatesMicrosoft: Κυκλοφορεί νέο API επεκτάσεων στον Microsoft Edge

Microsoft: Κυκλοφορεί νέο API επεκτάσεων στον Microsoft Edge

Η Microsoft κυκλοφόρησε χτες τα updates στο σύστημα επεκτάσεων του προγράμματος περιήγησης Edge.

Γνωστές ως “Manifest V3”, αυτές είναι οι αλλαγές που έχουν ανακοινωθεί από τον Οκτώβριο του 2018 από την Google για τη μηχανή προγράμματος περιήγησης ανοιχτού κώδικα Chromium, συγκεκριμένα στο API WebExtensions.

Οι αλλαγές ενημερώνουν τον τρόπο αλληλεπίδρασης των browser extensions με προγράμματα περιήγησης που βασίζονται στον Chromium, όπως τους Chrome, Brave, Opera, Vivaldi και, από αυτό το έτος, τον Microsoft Edge.

Edge microsoft

Τη στιγμή που ανακοινώθηκαν οι αλλαγές το 2018, η Google δήλωσε ότι η κύρια πρόθεση ήταν να βελτιώσει την ασφάλεια των επεκτάσεων, να κάνει τις επεκτάσεις πιο αποδοτικές και να δώσει στους χρήστες μεγαλύτερο έλεγχο σχετικά με το τι κάνουν οι επεκτάσεις και με ποιους ιστότοπους αλληλεπιδρούν.

Ωστόσο, οι developers των extension επεσήμαναν επίσης ότι οι ενημερώσεις του “Manifest V3” περιείχαν αλλαγές που κατέστρεψαν την ικανότητα λειτουργίας των ad blockers, antivirus, του γονικού ελέγχου και διάφορων επεκτάσεων που ενισχύουν το απόρρητο.

Η ανακοίνωση προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις τόσο στους χρήστες, τους προγραμματιστές επεκτάσεων, ακόμη και στους κατασκευαστές των browser. Οι χρήστες, ειδικότερα, θεώρησαν την κίνηση ως χτύπημα της Google για να σαμποτάρει το οικοσύστημα ad-blocking.

Τα προγράμματα περιήγησης όπως ο Opera, ο Brave και ο Vivaldi ανακοίνωσαν τα σχέδια τους να αγνοήσουν τις ενημερώσεις του Manifest V3 και να επιτρέψουν στους χρήστες να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τους ad blockers.

Η Mozilla, η οποία εφάρμοσε επίσης το API WebExtensions στον Firefox για λόγους συμβατότητας, κατήγγειλε επίσης τα σχέδια του Chrome και είπε ότι δεν θα ακολουθούσε την ενημέρωση του Google WebExtensions API και ότι θα έκανε κάποιες αλλαγές από μόνη της για να επιτρέψει στους ad blockers να συνεχίσουν να λειτουργούν όπως πρέπει.

Απέναντι σε όλη αυτή την κριτική, η Google υποχώρησε κάνοντας κάποιες αλλαγές στο Manifest V3 τον Μάρτιο του 2019 και υποχώρησε σε ακόμη περισσότερες αλλαγές τον Ιούνιο, μετά από μια κριτική που ανέφερε ότι ήταν ανειλικρινής στα σχέδια της.

Έκτοτε, οι αλλαγές του Manifest V3 άρχισαν να κυκλοφορούν στον Chrome, αν και ορισμένοι προγραμματιστές των ad blocker extension φαίνεται να έχουν εγκαταλείψει την ικανότητα των προϊόντων τους να μπλοκάρουν τις διαφημίσεις μόλις αυτές οι αλλαγές φτάσουν σε σταθερές εκδόσεις του Chrome.

Προς το παρόν, δοκιμάζονται οι αλλαγές του Manifest V3 στον Chrome.

Αυτές οι αλλαγές έχουν πλέον φτάσει στον νέο Edge, όπου είναι ήδη διαθέσιμες σε beta και σε σταθερές εκδόσεις.

Ωστόσο, η Microsoft είπε σήμερα ότι αυτές οι αλλαγές δεν θα επηρεάζουν τους ad blockers, έναν φόβο που είχαν πολλοί χρήστες.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS