Η Κίνα θέλει να δημιουργήσει ένα νέο internet – και μπορεί να σας αρέσει αυτό που έχει η χώρα στο μυαλό της. Το σχέδιό της υπόσχεται ένα δίκτυο αρκετά γρήγορο για να σας δείξει ως live ολόγραμμα σε μια συνομιλία μέσω βίντεο, αρκετά ασφαλές για να μπλοκάρει επιθέσεις data deluge που συνθλίβουν ιστότοπους, αρκετά ευέλικτο για να χωρέσει εύκολα την ευρυζωνική δορυφορική ευρυζωνική σύνδεση Starlink του Elon Musk και να ανταποκρίνεται αρκετά ώστε να σας επιτρέπει να οδηγείτε αυτοκίνητο από απόσταση.
Αλλά υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα με αυτήν την πρόταση, που ονομάζεται New IP, που προωθούν η Huawei και οι τρεις ισχυρές κρατικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών της Κίνας. Μεταφέρεται με πολιτικές και τεχνολογικές προϋποθέσεις που σημαίνει ότι οι πιθανότητες επιτυχίας είναι χαμηλές.
Το New IP θα μετατοπίσει τον έλεγχο του internet, τόσο της ανάπτυξής του όσο και της λειτουργίας του, σε χώρες και στις κεντρικές τηλεπικοινωνιακές δυνάμεις που συχνά διαχειρίζονται οι κυβερνήσεις. Θα διευκολύνει την καταστολή των αντιφρονούντων. Η τεχνολογία της New IP θα μπορούσε επίσης να βλάψει την ιδιωτικότητα και την ελευθερία του λόγου. Και το σχέδιο New IP θα δυσκολευόταν να δοκιμάσει νέες ιδέες δικτύου και να προσθέσει νέα υποδομή δικτύου χωρίς να εξασφαλίσει την κυβερνητική άδεια, λένε οι επικριτές του σχεδίου.
“Ποιο πρόβλημα πιστεύουν οι Κινέζοι ότι θα λύσουν; Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουν τον έλεγχο. Θέλουν να έχουν τον έλεγχο του internet”, δήλωσε ο James Lewis, διευθυντής του Τεχνολογικού Προγράμματος Πολιτικής στο Κέντρο Στρατηγικών και διεθνών μελετών στην Ουάσινγκτον, σε μια συνέντευξη. “Αυτό που το οδηγεί είναι η πολιτική, όχι η τεχνολογία.”
Ένα φεγγάρι που εξαφανίστηκε ίσως διαμόρφωσε τον Άρη
StealC: Κατάχρηση kiosk mode του browser για κλοπή password
Λογισμικό ακουστικών βαρηκοΐας εγκρίθηκε για τα AirPods Pro
Διακυβεύεται το μέλλον μιας από τις πιο σημαντικές τεχνολογίες που έχουν εφεύρει ποτέ οι άνθρωποι. Το internet έχει αποδειχθεί εξαιρετικά προσαρμόσιμο, που εξελίσσεται από ένα ακαδημαϊκό ερευνητικό έργο που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ σε ένα παγκόσμιο ίδρυμα επικοινωνίας, εμπορίου και ψυχαγωγίας. Το σχέδιο New IP ξεκινά ενόψει της Παγκόσμιας Συνέλευσης Τυποποίησης Τηλεπικοινωνιών (WTSA-20) τον Νοέμβριο, όπου οι σύμμαχοι ελπίζουν να παγιώσουν την κατάστασή του.
Η Κίνα μπορεί να επηρεάσει το internet, ακόμη και χωρίς το New IP, διαδίδοντας την τρέχουσα τεχνολογία και τις πρακτικές της. Μερικοί παρατηρητές, συμπεριλαμβανομένου του πρώην CEO της Google, Eric Schmidt, φοβούνται ένα “splinternet”, όπου το σημερινό παγκόσμιο δίκτυο θα κατακερματιστεί σε ασύμβατα εθνικά δίκτυα
Στις Η.Π.Α., η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει σχολιάσει κάτι για το σχέδιο New IP αλλά πιέζει σκληρά για να υπονομεύσει την κινεζική οικονομική επιρροή και να αντισταθμίσει την προσπάθεια της Κίνας να ηγηθεί στην τεχνολογία όπως στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G και στην τεχνητή νοημοσύνη. Σε ομιλία του την Πέμπτη, ο Γενικός Εισαγγελέας William Barr δήλωσε ότι η Κίνα σχεδιάζει “να κυριαρχήσει στην ψηφιακή υποδομή του κόσμου”.