ΑρχικήsecurityΤεχνητή νοημοσύνη (AI): Ανοίγει νέους ορίζοντες για την κυβερνοασφάλεια!

Τεχνητή νοημοσύνη (AI): Ανοίγει νέους ορίζοντες για την κυβερνοασφάλεια!

Οι κυβερνοεπιθέσεις αυξάνονται ραγδαία, ενώ οι zero-day επιθέσεις πλέον δεν αποτελούν κάτι το τελείως άγνωστο. Για την αντιμετώπιση αυτών των απειλών που κάνουν την εμφάνισή τους στον κυβερνοχώρο, καθίσταται αναγκαία η ύπαρξη και η χρήση πιο προηγμένων μηχανισμών αντιμετώπισης. Για αυτόν ακριβώς τον σκοπό η AI αναλαμβάνει δράση. Πλέον υπάρχουν εργαλεία και συσκευές ασφαλείας που χρησιμοποιούν AI για να καταστήσουν τη διαδικασία ανίχνευσης και πρόληψης ενδεχόμενων επιθέσεων πιο άμεση, εύκολη και αποτελεσματική. Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) στην κυβερνοασφάλεια συμβάλλει στην ανάδειξη των εννοιών της συμπεριφορικής ανάλυσης, του αυτοματισμού και πολλών άλλων, που συμβάλλουν στην έναρξη μιας νέας εποχής για αυτόν τον τομέα.

τεχνητή νοημοσύνη AI

Ποιος είναι ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης (AI) στην κυβερνοασφάλεια;
Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) έχει ανοίξει νέους ορίζοντες στην διαδικασία του εντοπισμού και του μετριασμού των κυβερνοεπιθέσεων. Καθημερινά εμφανίζονται νέες αλλά και πιο εξελιγμένες απειλές στον κυβερνοχώρο. Η AI στην κυβερνοασφάλεια βοηθά διερευνώντας σε βάθος τα “key areas”, για να εντοπίσει τις απειλές, ενώ επίσης έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζεται με τον κατάλληλο τρόπο για να τις μετριάσει. Το σημαντικό είναι ότι η AI μπορεί να εντοπίσει και να αποτρέψει κυβερνοεπιθέσεις, καθώς διαθέτει πολλές μονάδες αναφοράς, αλλά και άλλα εργαλεία που βοηθούν τον χρήστη να εντοπίσει εύκολα τις επερχόμενες απειλές. Μερικοί εισβολείς χρησιμοποιούν προκαθορισμένα σενάρια, μεθοδολογίες και τεχνικές για να επιτεθούν σε ιστότοπους και εφαρμογές. Χρησιμοποιώντας AI-based τεχνικές ανίχνευσης, είναι πλέον πιο εύκολο για τον χρήστη να εντοπίσει τις επιθέσεις. Μόλις εντοπιστούν οι τρέχουσες επιθέσεις, μπορεί κάποιος να προσθέσει μερικά από τα προαπαιτούμενα στο μηχάνημα AI για να επιτευχθεί ο μετριασμός.


Επιπλέον, η τεχνητή νοημοσύνη (AI) στον κυβερνοχώρο αναπτύσσεται ραγδαία, ενώ έχει και θετικά και αρνητικά στοιχεία για τις βιομηχανίες. Από τη μία πλευρά, η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στην κυβερνοασφάλεια συμβάλλει στην αυτοματοποίηση της διαδικασίας μετριασμού των απειλών στον κυβερνοχώρο. Από την άλλη πλευρά, βοηθά τους κακόβουλους παράγοντες να εκτελέσουν αυτοματοποιημένες κυβερνοεπιθέσεις. Αυτές οι επιθέσεις είναι προγραμματισμένες βάσει της ανάλυσης φορέων απειλής του οργανισμού και πραγματοποιούνται με διάφορους τρόπους.

Το τοπίο των απειλών διευρύνεται ακόμη περισσότερο, λόγω της παρουσίας open-source AI-enabled hacking εργαλείων και software. Τους τελευταίους 12 μήνες έχουν εντοπιστεί τρεις ενεργές απειλές. Η ανάλυση αυτών των επιθέσεων, σε συνδυασμό με τη φαντασία, οδήγησαν script kiddies και newbies να δημιουργήσουν σενάρια χρησιμοποιώντας AI, τα οποία θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύ επικίνδυνα και απειλητικά.

κυβερνοασφάλεια

Τί επιπτώσεις έχει η τεχνητή νοημοσύνη (AI) στην κυβερνοασφάλεια;
Η παρουσία της τεχνητής νοημοσύνης στον χώρο της κυβερνοασφάλειας άνοιξε νέους ορίζοντες για επιτιθέμενους αλλά και για “αμυνόμενους”. Το τοπίο του κυβερνοχώρου αλλάζει τα δημογραφικά του λόγω της παρουσίας AI, κάτι που αποδεικνύεται αβέβαιο αλλά και αμερόληπτο.


Η AI έχει ήδη βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό τους ερευνητές ασφαλείας και συνεχίζει να το κάνει αυτό με κάθε δυνατό τρόπο. Η παρουσία της στον κυβερνοχώρο έχει αποδειχθεί πολύ σημαντική, καθώς συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στα εξής:

  • Στον προσδιορισμό των απειλών.
  • Στον μετριασμό των απειλών.
  • Στην αξιολόγηση ευπαθειών οργανισμών.
  • Στη συνεχή παρακολούθηση της στάσης ενός οργανισμού απέναντι σε απειλές ασφαλείας.
  • Στην αναφορά και αξιολόγηση μίας απειλής για έναν οργανισμό.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS