ΑρχικήsecurityMicrosoft: Κατάργησε 18 Azure AD apps που ελέγχονταν από Κινέζους χάκερς

Microsoft: Κατάργησε 18 Azure AD apps που ελέγχονταν από Κινέζους χάκερς

Η Microsoft ανακοίνωσε χθες ότι κατάργησε 18 Azure Active Directory apps από το Azure portal, τα οποία αναπτύχθηκαν και χρησιμοποιούνταν κακόβουλα από Κινέζους χάκερς. Όπως αναφέρει η ομάδα threat intelligence της Microsoft σε έκθεση που δημοσιεύθηκε χθες, τα 18 Azure AD apps καταργήθηκαν από το Azure portal τον Απρίλιο. Στην έκθεση περιγράφονται λεπτομερώς οι πρόσφατες τακτικές που χρησιμοποίησαν οι Κινέζοι χάκερς της ομάδας Gadolinium, η οποία είναι γνωστή και με τις ονομασίες APT40 ή Leviathan.

Τα Azure AD apps αποτελούσαν μέρος των επιθέσεων της ομάδας μέσα στο 2020, τις οποίες η Microsoft χαρακτήρισε ως «ιδιαίτερα δύσκολες» να εντοπιστούν, λόγω της διαδικασίας μόλυνσης πολλαπλών σταδίων και της ευρείας χρήσης PowerShell payloads.

Η Microsoft κατάργησε 18 Azure AD apps που ελέγχουν Κινέζοι χάκερς

Αυτές οι επιθέσεις ξεκίνησαν με spear-phishing emails που είχαν ως στόχο οργανισμούς, στους οποίους αποστέλλονταν κακόβουλα έγγραφα, συνήθως αρχεία PowerPoint, με θέμα την πανδημία του COVID-19. Όσοι άνοιγαν ένα από αυτά τα έγγραφα, μολύνονταν με PowerShell-based malware payloads. Σε αυτό το σημείο ξεκινούσε η δράση των κακόβουλων Azure AD apps.

Η Microsoft ανέφερε ότι, στους υπολογιστές που μολύνονταν, οι Κινέζοι χάκερς της Gadolinium χρησιμοποίησαν το PowerShell malware για να εγκαταστήσουν ένα από τα 18 Azure AD apps. Ο ρόλος αυτών των εφαρμογών ήταν η αυτόματη διαμόρφωση του τελικού σημείου του θύματος με τα δικαιώματα που απαιτούνται για την αποβολή δεδομένων στον αποθηκευτικό χώρο του Microsoft OneDrive του ίδιου του εισβολέα.

Azure AD apps - Κινέζοι χάκερς Gadolinium

Καταργώντας τα 18 Azure AD apps, η Microsoft αντιστάθμισε τις επιθέσεις που εκτελούσαν οι Κινέζοι χάκερς, τουλάχιστον για λίγο, αναγκάζοντας τους επίσης να ξανασκεφτούν και να “ανανεώσουν” την υποδομή των επιθέσεών τους.

Επιπλέον, η Microsoft δήλωσε ότι εργάστηκε για να καταργήσει έναν λογαριασμό GitHub που είχε χρησιμοποιήσει η ομάδα Gadolinium, ως μέρος των επιθέσεων που πραγματοποίησε το 2018. Αυτή η ενέργεια εμπόδισε τους χάκερς να ξαναχρησιμοποιήσουν τον ίδιο λογαριασμό για πιθανές μελλοντικές επιθέσεις.

Οι ενέργειες της Microsoft εναντίον αυτής της κινεζικής hacking ομάδας δεν αποτελούν μεμονωμένη υπόθεση. Τα τελευταία χρόνια, η Microsoft εργάζεται εντατικά για την καταστροφή malware υποδομών, που ενδέχεται να έχουν χρησιμοποιηθεί από “χαμηλού επιπέδου ή υψηλού επιπέδου” χάκερς. Η Microsoft έχει προσπαθήσει στο παρελθόν να καταστρέψει υποδομές που χρησιμοποιούνταν από άλλες κρατικές hacking ομάδες, που συνδέονται με τη Ρωσία, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS