ΑρχικήinetTrump: Ποινές στις ιστοσελίδες που ευνοούν το παράνομο περιεχόμενο

Trump: Ποινές στις ιστοσελίδες που ευνοούν το παράνομο περιεχόμενο

Η κυβέρνηση του Donald Trump υπέβαλε πρόταση αλλαγών για την αποδυνάμωση του άρθρου 230, του νόμου περί Ευπρέπειας Επικοινωνιών.

Ο συγκεκριμένος νόμος προστατεύει τους ιστότοπους και τις εφαρμογές από την ευθύνη για περιεχόμενο τρίτων. Η πρόταση θα κάνει πιο ριψοκίνδυνο για τους ιστότοπους να αφαιρέσουν προσβλητικό περιεχόμενο, και θα καταργήσει την ασυλία των ιστοσελίδων για τη φιλοξενία υλικού που σχετίζεται με την τρομοκρατία, την κακοποίηση παιδιών ή την καταδίωξη στον κυβερνοχώρο.

trump
Trump: Ποινές στις ιστοσελίδες που ευνοούν το παράνομο περιεχόμενο

Η τροποποίηση του Trump, θα καταργήσει επίσης ορισμένες προστασίες για ιστοσελίδες που δεν εξηγούν επαρκώς τις πολιτικές ελέγχου του περιεχομένου τους.

Οι νέοι κανόνες είναι μια εφαρμογή ιδεών του Υπουργείου Δικαιοσύνης που κυκλοφόρησε πριν από μήνες. Καλύπτουν δύο στόχους για τη μεταρρύθμιση του άρθρου 230: ώθηση πλατφόρμων του ιστού για την πιο επιθετική κατάργηση επιβλαβούς, ή και παράνομου, περιεχομένου, όπως παρενόχληση και υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, και αποθάρρυνση τους σε σχέση με την αφαίρεση περιεχομένου που προέρχεται από συντηρητικούς και ακροδεξιούς χρήστες, συμπεριλαμβανομένων, της παραπληροφόρησης και του hate speech.

Ουσιαστικά, οι προστασίες που επιτρέπουν στους ιστότοπους και στις εφαρμογές να αφαιρούν περιεχόμενο που θεωρούσαν «απαράδεκτο», θα διαβρωθούν. Θα προστατεύει τους ιστότοπους από αγωγές λόγω των αποφάσεων εποπτείας τους, μόνο εάν μπορέσουν να δείξουν μια «αντικειμενικά λογική πεποίθηση» ότι το περιεχόμενο ήταν άσεμνο, υπερβολικά βίαιο, προωθούσε την τρομοκρατία και τον βίαιο εξτρεμισμό, τον αυτοτραυματισμό ή ότι ήταν παράνομο.

Πολλές από αυτές τις αποφάσεις θα εξακολουθούν να καλύπτονται από την Πρώτη Τροποποίηση, αλλά η κατάργηση των προστασιών του άρθρου 230, που προτείνει η κυβέρνηση Trump, θα μπορούσε να προκαλέσει νομικές μάχες για τους ισχυρισμούς λογοκρισίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Οι ιστοσελίδες θα χάσουν επίσης αυτές τις προστασίες εάν δε δηλώνουν τις πρακτικές εποπτείας τους «σαφώς και λεπτομερώς» στο διαδίκτυο, και θα πρέπει να προσφέρουν «έγκαιρη ειδοποίηση» παρέχοντας μια συγκεκριμένη εξήγηση για την κατάργηση του εκάστοτε περιεχομένου.

Trump: Ποινές στις ιστοσελίδες που ευνοούν το παράνομο περιεχόμενο

Αντιστρόφως, εάν έχει υποβληθεί αγωγή κατά των ιστοσελίδων για προώθηση παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο, δε θα προστατευτούν εάν το έπραξαν σκόπιμα ή ζήτησαν παράνομο υλικό. Επίσης, δεν θα προστατευτούν εάν αγνοήσουν την ειδοποίηση εγκληματικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα William Barr, το Υπουργείο Δικαιοσύνης διεξάγει συζητήσεις για το άρθρο 230 από τις αρχές του 2020, αλλά ανταποκρίνεται επίσης στην εκτελεστική εντολή που υπέγραψε ο Donald Trump τον Μάιο. Υπάρχουν ήδη αρκετές προτάσεις για την αλλαγή του, αν και λίγες έχουν προχωρήσει περισσότερο από μια απλή εισαγωγή στο Κογκρέσο. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης αντανακλά στοιχεία του νόμου EARN IT, του νόμου PACT και ενός πρόσφατου νομοσχεδίου από τρεις Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές.

Η δικηγόρος και ακτιβίστρια Carrie Goldberg – η οποία έχει παραπέμψει διαδικτυακές πλατφόρμες όπως η Grindr στο δικαστήριο με την κατηγορία προώθησης της παρενόχλησης – επαίνεσε την πρόταση να διευκολυνθεί η μήνυση πλατφορμών που επιτρέπουν σκόπιμα την παρενόχληση ή αρνούνται να ενεργήσουν για καταγγελίες.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS