ΑρχικήsecurityΟ Snowden δικαιώνεται! Η συλλογή δεδομένων της NSA ήταν παράνομη

Ο Snowden δικαιώνεται! Η συλλογή δεδομένων της NSA ήταν παράνομη

Ο Edward Snowden, ο οποίος αποκάλυψε το πρόγραμμα συλλογής τηλεφωνικών δεδομένων της NSA το 2013, λέει ότι αισθάνεται δικαιωμένος.

Ένα ομοσπονδιακό εφετείο αποφάσισε την Τετάρτη ότι η μαζική συλλογή τηλεφωνικών αρχείων από την NSA ήταν παράνομη. Το πρόγραμμα, συγκέντρωνε αρχεία από τηλεφωνικούς παρόχους που αφορούσαν τις τηλεφωνικές κλήσεις των πολιτών. Η μαζική συλλογή ξεπέρασε αυτό που επέτρεπε το Κογκρέσο, με την επιτροπή των δικαστών να δηλώνουν ότι το πρόγραμμα ενδέχεται να παραβίασε το Σύνταγμα των ΗΠΑ.

Snowden NSA

Το πρόγραμμα συλλογής αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά στο κοινό το 2013 από δημοσιογράφους που έλαβαν έγγραφα που είχαν διαρρεύσει από τον Edward Snowden. Ο Snowden αποκάλυψε επίσης πολλά άλλα προγράμματα στα οποία η NSA και οι υπηρεσίες της σε συνεργαζόμενες χώρες αξιοποίησαν το διαδίκτυο για να παρακολουθήσουν τους πολίτες. Η είδηση για την NSA εξόργισε τα άτομα που μάχονται για την ιδιωτικότητα και φυσικά δημιούργησε αναταραχή στους απλούς πολίτες. Προκάλεσε επίσης τις εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ να αποστασιοποιηθούν από κυβερνητικές υπηρεσίες κατασκοπείας σε μια προσπάθεια να διαβεβαιώσουν τους πελάτες ότι τα δεδομένα τους ήταν ασφαλή.

“Ποτέ δεν φαντάστηκα ότι θα ζήσω να δω τα δικαστήρια μας να καταδικάζουν τις δραστηριότητες της NSA ως παράνομες. Πραγματικά εκπλήσσομαι”, ανέφερε ο Snowden στο Twitter την Τετάρτη. “Και όμως έφτασε αυτή η μέρα.”

Το Κογκρέσο ολοκλήρωσε το πρόγραμμα μαζικής συλλογής το 2015 με την έγκριση του USA Freedom Act, απαιτώντας από την NSA να διακόψει τη συλλογή των δεδομένων.

Παρ ‘όλα αυτά, ο ανώτερος δικηγόρος προσωπικού της ACLU, Patrick Toomey, χαρακτήρισε την απόφαση της Τετάρτης νίκη για τα δικαιώματα σχετικά με το απόρρητο. “Η απόφαση αναφέρει επίσης ότι όταν η κυβέρνηση επιδιώκει να ασκήσει δίωξη σε ένα άτομο, θα πρέπει να ειδοποιεί τη “μυστική υπηρεσία” που χρησιμοποιούσε για να συγκεντρώσει τα αποδεικτικά στοιχεία της”, δήλωσε ο Toomey. “Αυτή η προστασία είναι ζωτικής σημασίας δεδομένης της διάδοσης των νέων εργαλείων κατασκοπείας που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση.”

Η απόφαση του δικαστηρίου, που υπογράφηκε από τον δικαστή Marsha Berzon, έκρινε ότι ο νόμος FISA, δεν επέτρεπε τη μαζική συλλογή τηλεφωνικών κλήσεων των χρηστών, όπως ισχυρίστηκαν ορισμένοι. “Η συλλογή των metadata υπερέβη το πεδίο της εξουσιοδότησης του Κογκρέσου“, ανέφεραν.

Η NSA δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο μέχρι στιγμής για την απόφαση του δικαστηρίου.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS