Όσο περνάει ο καιρός, όλο και περισσότερα οχήματα μετατρέπονται σε ηλεκτρικά, από αυτοκίνητα και φορτηγά, μέχρι και αεροπλάνα. Αυτό αυξάνει την ανάγκη για δημιουργία μπαταριών, ωστόσο μέχρι τώρα οι επιστήμονες έχουν περιορισμένα υλικά στη διάθεσή τους για να τις κατασκευάσουν. Τώρα όμως η IBM Research έχει ανακαλύψει νέα υλικά για τη δημιουργία μπαταριών, τα οποία μπορούν να βρεθούν στη θάλασσα και όχι να εξορυχθούν από το έδαφος.
Οι κοινές μπαταρίες που χρησιμοποιούνται, όπως οι ιόντων – λιθίου, έχουν αρκετά προβλήματα, ωστόσο κάνουμε τα στραβά μάτια αφού μπορούμε να χρησιμοποιούμε το κινητό μας για μια ολόκληρη μέρα χωρίς φότιση. Εκτός όμως από το λίθιο, απαιτούνται κι άλλα βαρέα μέταλλα όπως το κοβάλτιο, το μαγγάνιο και το νικέλιο, τα οποία προέρχονται από γιγαντιαία ορυχεία που είναι επικίνδυνα για το περιβάλλον και συχνά και για εκείνους που κάνουν την εξόρυξη. Αυτά τα μέταλλα είναι επίσης ένας πεπερασμένος πόρος και καθώς ολοένα και περισσότερες συσκευές και οχήματα μετατρέπονται σε ηλεκτρικά, η διαθεσιμότητά τους πρόκειται να μειωθεί με εκπληκτικό ρυθμό.
Ως πιθανή λύση, οι επιστήμονες στο IBM Research’s Battery Lab έχουν σχεδιάσει μία νέα μπαταρία που εξαλείφει την ανάγκη για κοβάλτιο και νικέλιο στην κάθοδο και επίσης χρησιμοποιεί έναν νέο υγρό ηλεκτρολύτη (το υλικό σε μια μπαταρία που βοηθά τα ιόντα να κινούνται από το ένα άκρο σε το άλλο) με υψηλό σημείο ανάφλεξης. Ο συνδυασμός της νέας καθόδου και των ηλεκτρολυτών βρέθηκε επίσης ότι περιορίζει τη δημιουργία ορισμένων ακανόνιστων δομών που συχνά αναπτύσσονται σε μπαταρίες ιόντων λιθίου που μπορούν να οδηγήσουν σε βραχυκύκλωμα. Συνεπώς, η νέα αυτή μπαταρία θα έχει μικρότερο αντίκτυπο στο περιβάλλον, αλλά θα είναι επίσης πολύ πιο ασφαλής στη χρήση, με μειωμένο τον κίνδυνο ανάφλεξης ή έκρηξης.
Ωστόσο αυτός ο σχεδιασμός έχει κι άλλα οφέλη. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η νέα μπαταρία θα είχε μεγαλύτερη χωρητικότητα από τις υπάρχουσες ιόντων λιθίου. Θα μπορούσαν να φορτιστούν περίπου στο 80% της πλήρους χωρητικότητάς τους σε μόλις πέντε λεπτά, θα είναι πιο αποδοτικές ενεργειακά και πάνω από όλα, θα είναι φθηνότερες στην κατασκευή το οποίο με τη σειρά του θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του κόστους των gadgets και των ηλεκτρικών οχημάτων. Ωστόσο η μπαταρία αυτή είναι ακόμα σε δοκιμαστικό στάδιο και σίγουρα θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι να κυκλοφορήσει.