ΑρχικήsecurityFSB: Η ρωσική υπηρεσία πίσω από την εξαφάνιση Bitcoin αξίας $450 εκατομμυρίων

FSB: Η ρωσική υπηρεσία πίσω από την εξαφάνιση Bitcoin αξίας $450 εκατομμυρίων

FSB Σύμφωνα με μια έκθεση του BBC, η υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας, Federal Security Service (FSB), είναι υπεύθυνη για την εξαφάνιση cryptocurrency αξίας 450 εκατομμυρίων δολαρίων από μια online exchange πλατφόρμα.

To BBC έκανε μια έρευνα για την Wex, μια online exchange πλατφόρμα που διαχειριζόταν Bitcoin και άλλα cryptocurrencies. Η υπηρεσία σταμάτησε να λειτουργεί το 2018. Η έρευνα εστίασε στον τρόπο που έγινε αυτό και ανακάλυψε ότι κάποιες υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας σχετίζονταν με το κλείσιμο της πλατφόρμας.

Ένας από τους συνιδρυτές της πλατφόρμας δήλωσε ότι αναγκάστηκε να παραδώσει πληροφορίες σχετικά με τα ψηφιακά πορτοφόλια των πελατών στην υπηρεσία FSB το 2018. Αυτές οι πληροφορίες έδιναν πρόσβαση στα πορτοφόλια των χρηστών, επομένως η υπηρεσία μπορούσε να πάρει τα cryptocurrencies αξίας 450 εκατομμυρίων δολαρίων (την εποχή εκείνη).

Η Wex άρχισε να λειτουργεί το 2017 ως διάδοχος της BTC-e. Η BTC-e ήταν μια άλλη exchange πλατφόρμα, την οποία έκλεισε το FBI αφού συνδεόταν με ξέπλυμα χρημάτων. Σύμφωνα με τις έρευνες, περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια (παράνομα) στάλθηκαν σε όλο τον κόσμο μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας.

Μάλιστα μια από τις hacking ομάδες, που είχε χρησιμοποιήσει την BTC-e για τους δόλιους σκοπούς της, ήταν η Fancy Bear. Η ρωσική ομάδα κατασκοπείας έχει συνδεθεί με την επίθεση στο Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ πριν τις Προεδρικές Εκλογές του 2016. Από την άλλη μεριά, κάποιες πηγές αναφέρουν ότι η μεταγενέστερη πλατφόρμα Wex χρησιμοποιούνταν από κορυφαίες στρατιωτικές προσωπικότητες από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ.

Το BBC έχει στην κατοχή του κάποια ηχητικά ντοκουμέντα, που περιλαμβάνουν συζητήσεις σχετικά με την πλατφόρμα Wex. Σε αυτά ακούγεται ο Konstantin Malofeev, ένας Ρώσος δισεκατομμυριούχος, που είχε κατηγορηθεί από τις ΗΠΑ για τη χρηματοδότηση των ρωσικών δυνάμεων εναντίον της Ανατολικής Ουκρανίας. Στις ηχογραφήσεις ακούγεται ο Malofeev να λέει ότι η πλατφόρμα Wex πρέπει να έρθει υπό τον έλεγχο της υπηρεσίας FSB.

Ο Ρώσος ιδρυτής της BTC-e / Wex, Alexey Bilyuchenko, παραδέχτηκε στο BBC ότι μεταφέρθηκε στα γραφεία της FSB στη Μόσχα και παρέδωσε τις λεπτομέρειες για τα ψηφιακά πορτοφόλια των πελατών της Wex.

Τρεις μήνες μετά η Wex μείωσε τις αναλήψεις των πελατών και τελικά έκλεισε εντελώς στα τέλη του 2018. Πριν λίγους μήνες, βρέθηκε ο γενικός διευθυντής της πλατφόρμας στην Ιταλία και συνελήφθη.

Ένας από τους πιο γνωστούς πελάτες της Wex, που έχασε τα χρήματά του σε αυτή την υπόθεση, είναι ο ιδρυτής του Telegram, Pavel Durov.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS