ΑρχικήinetΗ μάχη μεταξύ WiFi 6 και 5G κλιμακώνεται όσο περνάει ο καιρός

Η μάχη μεταξύ WiFi 6 και 5G κλιμακώνεται όσο περνάει ο καιρός

WiFi 6

Η επικείμενη άφιξη των ευρέως διαδεδομένων 5G και WiFi 6, έχει αλλάξει σημαντικά το παιχνίδι του networking, με το 5G να μετατρέπεται σε έναν βιώσιμο ανταγωνιστή του WiFi 6 στις βιομηχανικές εφαρμογές, λόγω των υψηλών δυνατοτήτων του.

Στην Αυστραλία, η Telstra προωθεί την τεχνολογία 5G σε πόλεις με περιορισμένη αλλά με δυνατότητα επέκτασης κάλυψη και η Optus επικεντρώνει τα αρχικά στάδια της ανάπτυξής της ως εναλλακτική λύση για το NBN, στην προσφορά γρήγορου ασύρματου broadband.

Καθώς ο καιρός περνάει, η τεχνολογία 5G γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη στην Αυστραλία. Η Telstra και η Optus προωθούν ήδη το 5G και η Vodafone – ή αλλιώς TPG Telecom, θα πρέπει εν τέλει να καταλήξει σε ένα σχέδιο για να αποφύγει τον κίνδυνο να μείνει πίσω.

Ποιο είναι το θέμα με το WiFi 6;

Το WiFi 6 είναι ταχύτερο, μπορεί να αντιμετωπίσει μεγαλύτερη πυκνότητα συσκευών και χρησιμοποιεί λιγότερη ενέργεια από το WiFi. Με λίγα λόγια μοιάζει πολύ με το 5G, μόνο που αυτό ως κυψελοειδές δίκτυο δεδομένων, θα παρέχεται από τους μεταφορείς και όχι από τους μηχανικούς δικτύου σας.

Όπως δήλωσε η Erin Dunne της Vertical Systems Group σε μία πρόσφατη εκδήλωση που διοργάνωσε η NetEvents στο Σαν Χοσέ: “Η δικτύωση σχεδιάστηκε για να συνδέει τοποθεσίες. Ωστόσο δεν είναι πλέον ίδιος ο σκοπός της, καθώς η ροή δεδομένων το έχει αλλάξει αυτό, επηρεάζοντας όχι μόνο το σχεδιασμό και τις αποφάσεις, αλλά σίγουρα και τις υλοποιήσεις που δημιουργούν οι πελάτες των επιχειρήσεων.”

Η πραγματικότητα είναι ότι τώρα τα δίκτυα συνδέουν όλο και περισσότερα τελικά σημεία.

Το σχέδιο 5G της Telstra θα χρησιμοποιεί τρεις διαφορετικές πλάκες φάσματος. Η πρόσφατη ανακοίνωση ότι το δίκτυο 3G θα τεθεί εκτός λειτουργίας το 2024, δεν αφορά μόνο τον παροπλισμό της παλαιάς τεχνολογίας. Το φάσμα 850MHz που χρησιμοποιείται από το 3G μπορεί να επαναπροσανατολιστεί για 5G, για τη μετάδοση δεδομένων γρηγορότερα και σε μεγαλύτερες αποστάσεις.

Το φάσμα των 3,6 GHz θα χρησιμοποιηθεί από τους περισσότερους από εμάς όταν συνδέουμε τους νέους μας φορητούς υπολογιστές, tablets και smartphones στα 5G δίκτυα τα επόμενα χρόνια, αλλά η Telstra σχεδιάζει να προσελκύσει ένα φάσμα 26GHz όταν θα είναι διαθέσιμο. Αυτό θα της επιτρέπει να συνδέει εκατοντάδες συσκευές σε κοντινή απόσταση, ικανοποιώντας την επιθυμία της να γίνει το δίκτυο επιλογής IoT.

Η απόφαση σχετικά με το αν θα επιλέξετε το WiFi 6 ή το 5G για εφαρμογές IoT ή άλλες περιπτώσεις χρήσης όπου υπάρχει υψηλή πυκνότητα συνδεδεμένων συσκευών, δεν είναι εύκολη.

Και οι δύο τεχνολογίες προσφέρουν ταχύτερες συνδέσεις από τους προκατόχους τους, μαζί με την ικανότητα να υποστηρίζουν περισσότερες συσκευές ταυτόχρονα. Από την άλλη πλευρά, οι συσκευές επαναφοράς, που υποστηρίζουν ένα από τα νέα πρότυπα είναι μια τεράστια επιχείρηση και στη συνέχεια, τίθεται το ερώτημα ποια είναι η καλύτερη επιλογή.

Με τον αριθμό των συσκευών του Διαδικτύου να προβλέπεται να αυξηθεί γρήγορα τα επόμενα χρόνια, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εξετάσουν πώς θα συνδέσουν όλες αυτές τις συσκευές με τα υπάρχοντα δίκτυα. Το WiFi 6 φαίνεται ως η ασφαλής διαδρομή για τη μετάβαση από τα υπάρχοντα δίκτυα WiFi 4 και WiFi 5. Αλλά το 5G θα μπορούσε να κάνει εργασίες όπως το comms configuration ευκολότερες. Μόλις μια κάρτα SIM έχει προγραμματιστεί σωστά, η εγκατάσταση θα επέτρεπε στις συσκευές να συνδεθούν σχεδόν αμέσως.

Προς το παρόν, φαίνεται ότι η ασφαλέστερη επιλογή είναι να παραμείνετε σε αυτό που έχετε, αλλά να παρακολουθείτε προσεκτικά τις εξελίξεις. Για τους περισσότερους, αυτό πιθανόν σημαίνει να επιλέξουν το WiFi 6. Όμως, καθώς τα δίκτυα 5G μεγάλης χωρητικότητας και ταχύτητας καθίστανται πιο διαθέσιμα, το 5G θα μπορούσε να γίνει μια καλύτερη επιλογή καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται και υπάρχουν περισσότερες επιλογές υλικού.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS