ΑρχικήinetΈρχονται τα επόμενης γενιάς εργαλεία ανάλυσης big data!

Έρχονται τα επόμενης γενιάς εργαλεία ανάλυσης big data!

Ένα νέο εργαλείο ανάλυσης big data έχει αναπτυχθεί από επιστήμονες υπολογιστών στο Πολυτεχνικό Ινστιτούτο Worcester στις Η.Π.Α., το οποίο θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να κατανοήσουν όλον αυτόν τον κατακλυσμό των δεδομένων!

data

Η καθηγήτρια υπολογιστικής επιστήμης Elke Rundensteiner από το Ίδρυμα εθνικής επιστήμης διευθύνει μία ομάδα μαθητών data science που χτίζουν το επόμενης γενιάς εργαλείο ανάλυσης δεδομένων, γνωστό ως SETA. Το συγκεκριμένο ανοιχτής πηγής λογισμικό θα χρησιμοποιηθεί για να εντοπίσει patterns σε πραγματικό χρόνο και high volume data streams και παράλληλα θα τα αναλύσει και θα κατανοηθούν καλύτερα. Ειδικότερα, το SETA θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τις μεγάλες εταιρείες, τα social media, τα κέντρα ανίχνευσης απάτης, τα δίκτυα αυτόνομων οχημάτων, τις κυβερνήσεις και άλλους χρήστες για να χρησιμοποιήσει την συνεχή ροή των big data, την ώρα που αυτά τρέχουν και μετασχηματίζονται σε insights. Σύμφωνα με την καθηγήτρια, σε έναν κόσμο που τα big data αυξάνονται συνεχώς σε όγκο και ταχύτητα, η real-time streaming ανάλυση δεδομένων έχει γίνει εξαιρετικά σημαντική.

Η επεξεργασία συμβάντων αποτελεί έναν τρόπο ανίχνευσης και ανάλυσης των εισερχόμενων πληροφοριών, όπως για παράδειγμα οι online αγορές, η αύξηση και η πτώση της τιμής μετοχών, το μήκος του χρόνου που οι χρήστες παραμένουν σε ένα website ή αν οι εργαζόμενοι στον κλάδο υγείας πλένουν τα χέρια τους προτού μπουν στα δωμάτια των ασθενών. Στα εισερχόμενα δεδομένα τα πάντα έχουν σχέση με την επισήμανση των σημαντικών συμβάντων, ώστε ένας οργανισμός να μπορεί να ανταποκριθεί σε πραγματικό χρόνο. Το SETA θα είναι ικανό να χειρίζεται πολύπλοκα αιτήματα, ενώ θα παρέχει στους χρήστες συνοπτικές πληροφορίες φτηνότερα και πιο γρήγορα από όσο ήταν ποτέ εφικτό.

Ωστόσο, η Rundensteiner σημείωσε πως τα πιο ενδιαφέροντα εργαλεία για ανάλυση δεδομένων δεν έχουν σχεδιαστεί για να δουλέψουν με streaming data. Τα εργαλεία της Rundensteiner λειτουργούν στα δεδομένα, καθώς αυτά παράγονται, επιτρέποντάς ακόμα πιο περίπλοκα patterns να παρατηρηθούν σε πραγματικό χρόνο, ώστε να παρθούν σημαντικές αποφάσεις γρήγορα. Επιπλέον, σύμφωνα με την καθηγήτρια, τα data streams αυξάνονται σε τέτοιο βαθμό που οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν μπορούν να κατανοήσουν τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Αν βρεθούν τρόποι διαχείρισης των live streams, τότε θα υπάρχει πρόσβαση σε νέο έδαφος για την ανάλυση των δεδομένων.

Για τη δημιουργία νέων εργαλείων ανάλυσης, η Rundensteiner πρέπει πρώτα να σχεδιάσει μία νέα γλώσσα αιτημάτων, η οποία χρησιμοποιείται για να εντοπίσει και να ανακτήσει patterns στα δεδομένα. Η νέα γλώσσα θα κάνει το εργαλείο πιο εύκολο προς χρήση, καθώς θα επιτρέπει σε χρήστες να ψάξουν πιο περίπλοκα patterns. Η καθηγήτρια χτίζει επίσης μια νέα μηχανή αιτημάτων για να επεξεργαστεί sophisticated αιτήματα και να βρει τα αιτούμενα patterns.  Η κατασκευή αυτής της μηχανής είναι το κλειδί όλου του project και θα δώσει όλες τις απαντήσεις στα επιθυμητά ερωτήματα. Σύντομα, το νέο λογισμικό ανάλυσης θα δοκιμαστεί, χρησιμοποιώντας datasets και εφαρμογές που θα δοθούν από κέντρο υγείας και από μια εταιρεία που επεξεργάζεται τις οικονομικές συναλλαγές.

Η νέα τεχνολογία για τα big data λοιπόν θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη κυρίως για τον τομέα της υγείας, καθώς θα μπορούσε να ανιχνεύσει patterns που δείχνουν την εξάπλωση μιας μόλυνσης. Γενικώς, θα υπάρξει η δυνατότητα να δούμε πως εξελίσσονται τα προβλήματα και από που προέρχονται και παράλληλα θα κατασκευαστούν καλύτερα εργαλεία για να έρθουν οι απαραίτητες απαντήσεις στο τεράστιο κύμα των εισερχόμενων πληροφοριών.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS