15 ψεύτικες Google Play εφαρμογές εξαπάτησαν Android χρήστες
infosec

15 ψεύτικες Google Play εφαρμογές εξαπάτησαν Android χρήστες

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Google απομάκρυνε 85 κακόβουλες εφαρμογές από το Google Play Store. Ειδικότερα, μία παράνομη adware εφαρμογή...
Read More
infosec

Facebook «10 Year Challenge»: Κινδυνεύουν πράγματι τα δεδομένα σας;

Το τελευταίο διάστημα όλοι παρατηρήσαμε το νέο trend «10-Year Challenge» σε Facebook και Instagram. Αφού έγινε η νέα τάση ανάμεσα...
Read More
infosec

Το Malwarebytes έλυσε το σφάλμα «freezing» των συσκευών Windows 7

Η ομάδα του Malwarebytes επιτέλους έδωσε λύση στο σφάλμα που προκαλούσε πάγωμα σε συσκευές Windows 7! Το πρόβλημα εντοπίστηκε νωρίτερα...
Read More
infosec

Κορυφαίες Android VPN εφαρμογές διαρρέουν προσωπικά δεδομένα

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη από VPN αξιολογητές, πάνω από 25% των 150 πιο δημοφιλών και δωρεάν VPNs στο Google...
Read More
infosec

Το Megabreach των 773 εκατομμυρίων Passwords ξεκίνησε χρόνια πριν

Πρόσφατα κυκλοφόρησε η είδηση, ότι σχεδόν 773 εκατομμύρια διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και 21 εκατομμύρια passwords δημοσιεύθηκαν σε ένα φόρουμ hacking....
Read More
Latest Posts

Social media: Πώς επηρεάζουν τη συναισθηματική μας υγεία;

Αν και έχουμε πειστεί πως τα social media έχουν τη δύναμη να ενώσουν τους ανθρώπους από όλο τον κόσμο, έρευνες δείχνουν πως υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων που νιώθουν πολύ μόνοι όσο κοιτούν την οθόνη τους.

Social Media

Ήδη έχει περάσει μία δεκαετία από τότε που μπήκαν τα social media στη ζωή μας αλλά το τελευταίο διάστημα αυξάνονται συνεχώς οι έρευνες που συνδέουν την κατάθλιψη με την χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Μέχρι στιγμής οι περισσότερες μελέτες δεν έχουν δώσει σαφή αποτελέσματα, καθώς δεν έχει διευκρινισθεί το αν μερικοί άνθρωποι επειδή νιώθουν μόνοι, χρησιμοποιούν τα social media ή το αν τα social media προκαλούν εξαρχής αρνητικά συναισθήματα.

Φαίνεται πως μία απάντηση δόθηκε πολύ πρόσφατα από την ερευνήτρια Melissa Hunt σε ένα δημοσίευμά της στο τελευταίο Journal of Social and Clinical Psychology, σχετικά με τον τρόπο που συνδέεται η συναισθηματική υγεία και η χρήση των κοινωνικών μέσων. Σύμφωνα με αυτό το δημοσίευμα, ο περιορισμός της έκθεσής μας σε social media μπορεί να βελτιώσει την ψυχική μας υγεία.

Αρχικά, για την έρευνα έγινε σύγκριση μεταξύ δύο ομάδων φοιτητών για το διάστημα τριών εβδομάδων. Η πρώτη ομάδα που λεγόταν control group χρησιμοποιούσε το Facebook, το Instagram και το Snapchat για όσο επιθυμούσε κάθε μέρα. Από την άλλη πλευρά, η δεύτερη ομάδα που ονομάστηκε experimental group, περιόρισε τη χρήση των ίδιων εφαρμογών σε δέκα λεπτά την ημέρα.

Η έρευνα εξέτασε την ψυχική υγεία και των δύο ομάδων πριν και μετά το πείραμα. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως μετά τη λήξη της έρευνας, το experimental group έδειξε μειωμένα ποσοστά μοναχικότητας και ανησυχίας συγκριτικά με την άλλη ομάδα. Το εντυπωσιακό ήταν πως και οι δύο ομάδες σημείωσαν μείωση ως προς το «FOMO» (fear of missing out) μέσα στις τρεις εβδομάδες, το οποίο έδειχνε πως το να γνωρίζει κανείς πως χρησιμοποιεί τα social media, οδηγεί στον αυτοέλεγχο, ο οποίος με τη σειρά του θα μπορούσε να βελτιώσει την συναισθηματική υγεία. Η έρευνα δεν έδειξε τους λόγους για τους οποίους τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μας κάνουν πιο λυπημένους και μοναχικούς. Ωστόσο, προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει πως η χρήση τους ενισχύει την σύγκριση μεταξύ μας, το οποίο οδηγεί σε αρνητικά συναισθήματα. Αυτό συμβαίνει διότι όταν ένας χρήστης βλέπει  μαζικά και συνεχώς τι κάνουν οι άλλοι στην καθημερινότητά τους, θέτει ερωτήματα για τη δική του ζωή και παραγωγικότητα.

Το σημαντικότερο είναι πως όλες οι έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η αυξημένη χρήση των social media αυξάνει τη μοναχικότητα και το άγχος ενώ η λύση βρίσκεται στον περιορισμό της χρήσης τους.

Έχετε άποψη; Αφήστε το σχόλιό σας.

Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή (SecNews.gr), σαν ηλεκτρονική διεύθυνση (Live URL) του άρθρου.
Updated on by

Reader Interactions

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *