ΑρχικήinetTo νέο πρόγραμμα Insider Threat του Obama και το κυνήγι των μαγισσών

To νέο πρόγραμμα Insider Threat του Obama και το κυνήγι των μαγισσών

insider threatsΗ κυβέρνηση Obama έχει ξεκινήσει ένα κυνήγι μαγισσών προσπαθώντας να προλάβει μελλοντικές διαρροές από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, μυστικές και μη. Το νέο της Project που ονομάζει “Insider Threat Program“, ή Πρόγραμμα εσωτερικών απειλών, “εξετάζει” τα ψυχολογικά προφίλ των ομοσπονδιακών υπαλλήλων και των συναδέλφων τους και στην συνέχεια προσπαθεί να προβλέψει ποιος από αυτούς θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή.

Ο Obama και το νέο του πρόγραμμα Insider Threat είναι ή δεν είναι τρομοκρατία; Ένα πρόγραμμα που προβλέπει την διαρροή πληροφοριών που θα μπορούσαν να είναι πολιτικά επιζήμιες προϋποθέτει την δημιουργία φακέλων με πολύ προσωπικά στοιχεία από κάθε εμπλεκόμενο με την Κυβέρνηση. Το πρόγραμμα ουσιαστικά ενθαρρύνει τους εργαζομένους να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο ζωής, τις στάσεις και τις συμπεριφορές των συναδέλφων τους και στη συνέχεια να αναφέρουν τυχόν παράξενες ή ασυνήθιστες συμπεριφορές στους ανωτέρους τους.

Η ιδέα εδώ είναι να μπορούν να εντοπίζονται πιθανοί Bradley Manning ή Edward Snowden, οι οποίοι θα μπορούσαν να αναφέρουν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης πράγματα τα οποία, ο Πρόεδρος ή και άλλοι θέλουν να είναι καλά κρυμμένα.

Profiling Leakers

Ένας παρανοϊκός ή κομφορμιστικός εργαζόμενος στην κυβέρνηση θα μπορεί να στραφεί σε κάθε συνάδελφο που δεν του αρέσει ή οποιονδήποτε θεωρεί περίεργο. Για παράδειγμα, κάποιος που εκφράζει τις φιλελεύθερες του συμπάθειες ή αναφέρει ότι ο Edward Snowden δεν έκανε κάτι λάθος. Την περασμένη εβδομάδα συνελήφθησαν νομοταγείς πολίτες γιατί ο όρος που χρησιμοποίησαν για μια αναζήτηση τους στο Google ήταν “χύτρες ταχύτητας”. Όπως αναφέρει ο Anthony Gucciardi οι νόμοι και οι κανονισμοί που υπάρχουν σήμερα, κατατάσσουν το 100% του πληθυσμού σαν «τρομοκράτες», σύμφωνα με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Στην κατηγορία των “παράξενων” θα μπορεί άνετα να καταχωρηθεί και κάποιος που απλά διαβάζει την The Guardian.

Οι συμπεριφορές που αναφέρονται ότι ταιριάζουν στο προφίλ ενός πιθανού leaker είναι πάρα πολύ υπερβολικές από μόνες τους όταν τις δείτε καταγεγραμμένες. Πόσο μάλλον όταν κάποιος τις μεταφράζει με τον δικό του τρόπο και όπως του κατέβει. Περιλαμβάνουν “είναι άγχωμένος, είναι διαζευγμένος, έχει οικονομικά προβλήματα”. Σύμφωνα με τα κριτήρια αυτά, το 80-90% του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών θα μπορούσε να είναι πιθανή απειλή για την ασφάλεια.

Το χειρότερο όμως είναι ότι το πρόγραμμα αυτό φαίνεται να παραβιάζει την Πρώτη Τροποποίηση του Συντάγματος, το οποίο εγγυάται την ελευθερία του λόγου. Με άλλα λόγια, ο Obama θέλει να στερήσει από τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους της κυβέρνησης βασικά δικαιώματα που όλοι οι Αμερικανοί δικαιούνται. Η ελευθερία του λόγου υπάρχει μόνο όταν η ομιλία δεν θα φέρει σε δύσκολη θέση τον ηγέτη.

Το όλο σχέδιο ακούγεται σαν να έρχεται από τη σταλινική Ρωσία, που τα παιδιά έπαιρναν μετάλλια αν κατέδιδαν τους γονείς τους στη μυστική αστυνομία. Ή ίσως Αμερική του 1950, όπου οι αριστεροί δεν μπορούσαν να δουλέψουν σαν ομοσπονδιακοί λόγω των πολιτικών τους πεποιθήσεων.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Storyleak

SecNews
SecNewshttps://secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS