ΑρχικήyoutubeΕίσαι πρωινός τύπος; Ίσως οφείλεται στο DNA των Νεάντερταλ

Είσαι πρωινός τύπος; Ίσως οφείλεται στο DNA των Νεάντερταλ

Μια νέα επιστημονική έρευνα δείχνει ότι η συνήθεια μερικών ανθρώπων να κοιμούνται νωρίς το βράδυ και να ξυπνούν νωρίς το πρωί μπορεί να οφείλεται στο DNA και στους μακρινούς προγόνους τους ή στους Νεάντερταλ από τους οποίους μπορεί να αναπτύχθηκαν οι πρόγονοί τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το DNA που κληρονομήθηκε από αυτό το αρχαίο ανθρώπινο είδος βοηθά κάποιους ανθρώπους να κοιμούνται και να ξυπνούν νωρίς πιο εύκολα σε σχέση με άλλους ανθρώπους.

Ενώ τα περισσότερα γονίδια που έχουν αποκτήσει οι σύγχρονοι άνθρωποι μέσω της αρχαίας διασταύρωσης, έχουν εξαλειφθεί από την εξέλιξη, ένα μικρό μέρος παραμένει, πιθανότατα επειδή βοήθησαν τους πρώιμους σύγχρονους ανθρώπους να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον όταν έφυγαν από την Αφρική για την Ευρασία.

Δείτε επίσης: Νέες εικόνες: Οι Νεάντερταλ μας έμοιαζαν πολύ περισσότερο απ’ ό,τι πιστεύουμε

Νεάντερταλ DNA

Αναλύοντας τα κομμάτια του DNA των Νεάντερταλ που παραμένουν στο σύγχρονο ανθρώπινο γονιδίωμα, ανακαλύψαμε μια εντυπωσιακή τάση“, δήλωσε ο John Capra, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο. Πολλά από αυτά επηρέασαν τα γονίδια που διέπουν τους βιολογικούς ρυθμούς ή ρολόγια του σώματος στους σύγχρονους ανθρώπους. Σύμφωνα με τον επιστήμονα, αυτό το DNA μπορεί να αυξάνει την τάση κάποιου να είναι, αυτό που λέμε, πρωινός τύπος.

Κύματα Homo sapiens μετανάστευσαν από την Αφρική στην Ευρασία πριν από περίπου 70.000 χρόνια. Κατά την άφιξή τους, συνάντησαν τους Νεάντερταλ, οι οποίοι είχαν ήδη προσαρμοστεί στο ψυχρότερο κλίμα, έχοντας βρεθεί στην περιοχή εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια νωρίτερα. Χάρη στη διασταύρωση μεταξύ των ομάδων, οι σύγχρονοι άνθρωποι φέρουν έως και 4% του DNA των Νεάντερταλ, συμπεριλαμβανομένων γονιδίων που συνδέονται με τη μελάγχρωση του δέρματος, τα μαλλιά, το λίπος και την ανοσία.

Δείτε επίσης: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μία προηγουμένως άγνωστη γλώσσα

Οι επιστήμονες ανέλυσαν DNA από σύγχρονους ανθρώπους και Νεάντερταλ και βρήκαν διαφορετικές γενετικές παραλλαγές που εμπλέκονται στα σωματικά ρολόγια ή στους κιρκάδιους ρυθμούς των δύο ομάδων. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι πρόγονοι των σύγχρονων ανθρώπων ζευγάρωσαν με τους Νεάντερταλ, είναι πιθανό μερικοί άνθρωποι που ζουν σήμερα να φέρουν παραλλαγές των Νεάντερταλ. Για να το ελέγξουν, οι ερευνητές στράφηκαν στην UK Biobank, η οποία διαθέτει γενετικές πληροφορίες για μισό εκατομμύριο ανθρώπους. Έτσι, διαπίστωσαν ότι πολλοί άνθρωποι φέρουν τις παραλλαγές και ειδικά τα γονίδια που συνδέονται με το πρωινό ξύπνημα.

Φυσικά, δεν σημαίνει ότι όλοι οι πρωινοί τύποι έχουν γονίδια Νεάντερταλ. Εκατοντάδες διαφορετικά γονίδια παίζουν ρόλο στο πότε οι άνθρωποι κοιμούνται και ξυπνούν, ενώ υπάρχουν και πολλές περιβαλλοντικές και πολιτισμικές επιρροές. Τα γονίδια των Νεάντερταλ έχουν έναν μικρό μόνο αντίκτυπο.

πρωινός τύπος

Το πρωινό ξύπνημα για τους Νεάντερταλ, τουλάχιστον σε ορισμένες περιοχές, λόγω του ότι έπρεπε να κυνηγούν και να βρίσκουν φαγητό, όσο υπήρχε το φως της ημέρας. Γι’ αυτό πιστεύεται ότι σιγά σιγά το έφεραν στο DNA τους και το μετέφεραν σε επόμενες γενιές.

Δείτε επίσης: Ανακαλύφθηκε αρχαίος ταφικός λίθος 3.000 ετών με ανάγλυφα σχέδια

Τα παραπάνω δείχνουν τη σημασία της γενετικής κληρονομιάς στη ρύθμιση του βιολογικού μας ρολογιού. Αυτή η έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα τις διαφορές στις προτιμήσεις μας για το πρωινό ξύπνημα και τον ύπνο και να ανακαλύψουμε περισσότερα για την εξέλιξη του ανθρώπινου γένους.

Οι Νεάντερταλ αποτελούν μια σημαντική κληρονομιά της ανθρώπινης εξέλιξης, με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο ζωής, την όψη και την κουλτούρα. Η πλούσια ιστορία τους συνεχίζει να μαγνητίζει την προσοχή των επιστημόνων, καθώς οι νέες ανακαλύψεις φωτίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι Νεάντερταλ επηρεάζουν τη ζωή μας σήμερα.

Πηγή: www.theguardian.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS