ΑρχικήSecurityΠοινή φυλάκισης στον προγραμματιστή του Tornado Cash cryptomixer

Ποινή φυλάκισης στον προγραμματιστή του Tornado Cash cryptomixer

Ο Alexey Pertsev, ένας από τους κύριους προγραμματιστές του cryptomixer Tornado Cash καταδικάστηκε σε 64 μήνες φυλάκιση για τη συμμετοχή του στο ξέπλυμα κρυπτονομισμάτων αξίας άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Δείτε επίσης: Η Lazarus χρησιμοποιεί ξανά το Tornado Cash παρά τις κυρώσεις

Tornado Cash φυλάκιση

Ο 31χρονος Ρώσος υπήκοος, που αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης, συνελήφθη στο Άμστερνταμ τον Αύγουστο του 2022, με την κατηγορία της απόκρυψης οικονομικών ροών από εγκληματικές δραστηριότητες και τη διευκόλυνση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος μέσω του Tornado Cash.

Το Tornado Cash είναι ένας μίκτης/ανατροπέας κρυπτονομισμάτων ανοιχτού κώδικα, πλήρως αποκεντρωμένος. Σκοπός του είναι να παρέχει ανωνυμία στους κατόχους κρυπτονομισμάτων αποδεχόμενος καταθέσεις και αναμειγνύοντας τα περιουσιακά στοιχεία μεταξύ πολλών κόμβων υπηρεσίας πριν επιτρέψει την ανάληψη σε διαφορετική διεύθυνση πορτοφολιού από την αρχική.

Κυβερνοεγκληματίες, συμπεριλαμβανομένης της διαβόητης βορειοκορεατικής ομάδας χάκερ Lazarus, χρησιμοποίησαν την πλατφόρμα για να κρύψουν τα ίχνη των χρημάτων τους και να ξεπλύνουν μεγάλα ποσά από παράνομες δραστηριότητες. Σε μια περίπτωση, το Tornado Cash χρησιμοποιήθηκε για ξέπλυμα περίπου 450 εκατομμυρίων δολαρίων από τα 625 εκατομμύρια δολάρια που κλάπηκαν στο hack του Axie Infinity.

Για αυτόν τον λόγο, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στην πλατφόρμα τον Αύγουστο του 2022, ενώ το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατηγόρησε δύο ιδρυτές τον Αύγουστο του 2023 με μία κατηγορία συνωμοσίας για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και μία κατηγορία για παραβίαση του Νόμου για τις Διεθνείς Οικονομικές Εξουσίες Έκτακτης Ανάγκης.

Δείτε ακόμα: Ο χειριστής του Bitcoin Fog καταδικάστηκε για ξέπλυμα χρήματος

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τις ολλανδικές αρχές, ο Pertsev έλαβε την ποινή φυλάκισης, ήταν ένας από τους τρεις δημιουργούς και βασικός προγραμματιστής της πλατφόρμας Tornado Cash, που συμμετείχε ενεργά στο έργο μεταξύ Ιουλίου 2019 και Αυγούστου 2022.

Στην έκκλησή του, ο Pertsev ισχυρίστηκε ότι σκόπευε μόνο να παράσχει ιδιωτικότητα για την κοινότητα κρυπτογράφησης και όχι να παραβιάσει το νόμο υποστηρίζοντας εγκληματικές επιχειρήσεις, προσθέτοντας ότι δεν είχε τρόπο να αποτρέψει την κατάχρηση από τους χρήστες.

Οι αξιώσεις απορρίφθηκαν στο δικαστήριο, εξηγώντας ότι το Tornado Cash δεν περιλάμβανε διασφαλίσεις κατά της κατάχρησης και ότι οι προγραμματιστές δεν κατέβαλαν προσπάθεια να αποτρέψουν το ξέπλυμα χρήματος μέσω της πλατφόρμας, και επέβαλαν την ποινή φυλάκισης. Επιπλέον, το δικαστήριο τόνισε την έλλειψη συνεργασίας του κατηγορούμενου όταν οι ανακριτικές αρχές επικοινώνησαν μαζί του, λέγοντάς τους ότι δεν μπορούσε να κάνει τίποτα γι’ αυτό.

Ως αποτέλεσμα, μεταξύ 1,2 και 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τουλάχιστον 36 διακριτές συναλλαγές ξεπλύθηκαν μέσω του Tornado Cash, το οποίο ουσιαστικά απέκρυψε την ταυτότητα των δραστών από τις αρχές επιβολής του νόμου και καθιστούσε δυσκολότερο το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων.

Δείτε επίσης: Οι hackers στρέφονται σε centralized exchanges για επιθέσεις crypto

Το ξέπλυμα χρήματος είναι η διαδικασία με την οποία παράνομα αποκτηθέντα χρήματα μετατρέπονται σε φαινομενικά νόμιμα έσοδα. Αυτή η διαδικασία επιτρέπει στους εγκληματίες να απολαμβάνουν τα κέρδη τους χωρίς να κινδυνεύουν να αποκαλυφθούν οι παράνομες δραστηριότητές τους. Η διαδικασία του ξεπλύματος χρήματος συνήθως περιλαμβάνει τρία βασικά στάδια: την τοποθέτηση, την στρωματοποίηση και την ενσωμάτωση. Στο στάδιο της τοποθέτησης, τα παράνομα χρήματα εισάγονται στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, συχνά μέσω καταθέσεων σε τράπεζες ή αγοράς περιουσιακών στοιχείων. Στο στάδιο της στρωματοποίησης, τα χρήματα μετακινούνται μέσω μιας σειράς χρηματοοικονομικών συναλλαγών για να απομακρυνθούν από την αρχική πηγή τους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μεταφορές μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών, επενδύσεις σε διάφορα χρηματοοικονομικά προϊόντα ή ακόμα και διεθνείς μεταφορές. Στο τελικό στάδιο της ενσωμάτωσης, τα χρήματα επανεισάγονται στην οικονομία ως φαινομενικά νόμιμα έσοδα. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω της αγοράς ακινήτων, της επένδυσης σε επιχειρήσεις ή άλλων νόμιμων οικονομικών δραστηριοτήτων.

Πηγή: bleepingcomputer

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS