Παρακάτω αποκαλύπτονται όλες οι αλήθειες σχετικά την τοξική σχέση μας με το smartphone: Γιατί πρέπει να σταματήσουμε το ατελείωτο scrolling;
Ας είμαστε ειλικρινείς – πολλοί από εμάς δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τον υπερβολικό χρόνο που περνάμε στα smartphone μας.
Δείτε επίσης: Πώς τα smartphones μπορούν να δείξουν πόσο μεθυσμένος είσαι;
Πριν από λίγους μήνες, το Guardian έκανε μια απλή ερώτηση στους αναγνώστες του: «είστε ικανοποιημένοι με τον χρόνο που περνάτε στο smartphone σας;» «Λάβαμε εκατοντάδες απαντήσεις, και έκαναν ένα πράγμα σαφές.»
Ένα φεγγάρι που εξαφανίστηκε ίσως διαμόρφωσε τον Άρη
StealC: Κατάχρηση kiosk mode του browser για κλοπή password
Λογισμικό ακουστικών βαρηκοΐας εγκρίθηκε για τα AirPods Pro
Πολλοί από εμάς είμαστε βαθιά αντικειμενικοί με τον χρόνο που περνάμε στα smartphone μας, αλλά βρίσκουμε δύσκολο να τα αφήσουμε.
«Είμαι δυσαρεστημένος, νιώθω εθισμένος. Η ικανότητά μου να συγκεντρώνομαι φαίνεται να έχει εξαφανιστεί.»
«Δεν μπορώ απλά να κάθομαι και να ‘είμαι’ πλέον. Προσεγγίζω αυτόματα το smartphone μου αν τυχόν νιώσω για λίγο ξεκούραστος. Ο εγκέφαλός μου δυσκολεύεται να ηρεμήσει και να συγκεντρωθεί για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα.»
«Είναι το πρώτο πράγμα που αναζητώ να βρω το πρωί και το τελευταίο που χρησιμοποιώ το βράδυ. Νομίζω ότι επηρεάζει την ικανότητά μου να συνομιλώ με τους ανθρώπους.»
Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τη χρήση του smartphone, φυσικά δεν είστε οι μόνοι.
Δείτε επίσης: Τα Smartphones του 2024: Από τις Κάμερες Zoom στους Προηγμένους Επεξεργαστές στο Mid-Range
Μπορεί να το έχετε παρατηρήσει οι ίδιοι: το συνεχές scrolling έχει γίνει μια κανονικότητα, όταν ίσως δεν θα έπρεπε:
“Αγχώνομαι για τον χρόνο που έχω ήδη χάσει με άσκοπο scrolling στο TikTok, το Instagram και το X, και τον χρόνο που ίσως ακόμη χάσω· ώρες που στο τέλος θα προστεθούν σε ημέρες, μήνες και χρόνια.”
Μπορεί να είναι κάποιος που σχεδόν πέφτει πάνω σας στο δρόμο επειδή κοιτάει την οθόνη του. Ίσως είναι ο φίλος σας που δεν μπορεί να σταματήσει να τσεκάρει το Instagram ενώ τρώτε μαζί σε ένα εστιατόριο. Ή είναι το γεγονός όπου τα smartphone φαίνεται να είναι περισσότερα από τους ανθρώπους.
Υπάρχουν επίσης τα μικρότερα, πιο περίεργα στιγμιότυπα:
- να ελέγχετε το smartphone σας όταν δεν χτυπάνε καν οι ειδοποιήσεις.
- Να νιώθετε ανήσυχοι όταν δεν ξέρετε πού είναι.
- Να κλείνετε μια εφαρμογή με στόχο να μην την χρησιμοποιήσετε άμεσα, μόνο και μόνο για να την ανοίξετε ανεξέλεγκτα ξανά.
- Να scrollαρετε όταν θα έπρεπε να κοιμάστε
Ενώ οι άνθρωποι έχουν πάντα βρει τρόπους να αναβάλλουν γεγονότα και καταστάσεις, είναι εντυπωσιακό πόσο αποτελεσματικά τα smartphone έχουν καταφέρει να καταναλώνουν περισσότερη από την προσοχή μας τα τελευταία δέκα χρόνια.
Δείτε επίσης: Καθημερινές Ιστορίες: Πώς το Apple Watch Αναγνωρίζει και Προλαμβάνει Καρδιακά Προβλήματα
Έρευνα του Pew Research Center το 2021 ανέφερε ότι το 31% των ενηλίκων στις ΗΠΑ δήλωσε ότι ήταν σε online «σχεδόν συνεχώς», έναντι του 21% το 2015. Το ήμισυ αυτών που είναι 18-29 ετών είπαν ότι ήταν «συνεχώς σε απευθείας σύνδεση». Εν τω μεταξύ, μια πρόσφατη ανασκόπηση 82 υψηλής ποιότητας μελετών ανέδειξε ότι η υπερβολική χρήση του smartphone έχει επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου.
Κι άλλο ένα πράγμα που αξίζει να τονισθεί: δεν είμαστε εδώ για να δημιουργήσουμε πανικό σχετικά με το τι κάνουν τα smartphone σε εμάς, ειδικά όταν οι επιστήμονες προσπαθούν ακόμη να διαπιστώσουν τις διάφορες επιδράσεις τους – και πολλοί διαφωνούν μεταξύ τους. Δεν ισχυριζόμαστε επίσης ότι όλος ο χρόνος οθόνης είναι χαμένος χρόνος: τα smartphone μας επιτρέπουν να διαβάζουμε τα νέα, να είμαστε σε επαφή με την οικογένειά μας και τους φίλους μας, να μαθαίνουμε νέες γλώσσες και να εμπλουτίζουμε τις ζωές μας με πολλούς τρόπους. Μας βοηθούν να ξεκουραζόμαστε όταν το πολύ στρες μας έχει παρασύρει προς την άλλη κατεύθυνση.
Αντ’ αυτού, οι απαντήσεις στις παρακάτω ερωτήσεις, θα πρέπει να σας βάλουν σε σκέψεις: είστε ικανοποιημένοι με τον χρόνο που περνάτε στο smartphone σας; Είναι ποιοτικός χρόνος ή άσκοπο scrolling όταν θα προτιμούσατε να κάνετε κάτι άλλο;
O σκοπός, λοιπόν, είναι να βρείτε τη σωστή ισορροπία μεταξύ της φυσικής και της ψηφιακής ζωής.
Πηγή: theguardian