ΑρχικήHow ToΠώς να ρυθμίσετε ένα περιβάλλον ανάπτυξης Rust στο Linux

Πώς να ρυθμίσετε ένα περιβάλλον ανάπτυξης Rust στο Linux

Rust

Σύμφωνα με την έρευνα Stack Overflow’s Developer Survey 2022, η Rust είναι η πιο αγαπημένη γλώσσα προγραμματισμού τα τελευταία επτά χρόνια. Είναι ασφαλής, αποδοτική και ευέλικτη για τον χειρισμό εφαρμογών όλων των επιπέδων πολυπλοκότητας, από τον προγραμματισμό συστημάτων έως τα chatbots και πολλά άλλα. Αν δεν είχατε ακόμα την ευκαιρία να ξεκινήσετε να προγραμματίζετε σε Rust, θα πρέπει να ξεκινήσετε με τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ανάπτυξης στο Linux.

Δείτε επίσης: Hive ransomware: Αλλάζει τον κρυπτογραφητή Linux VMware ESXi σε Rust

Προϋποθέσεις για την εγκατάσταση του Rust στο Linux

Πριν εγκαταστήσετε την Rust, πρέπει να εγκαταστήσετε μια εξάρτηση: το πακέτο build-essential. Γιατί; Επειδή η γλώσσα αυτή χρειάζεται ένα linker για να συνδέσει όλα τα αρχεία αντικειμένων που παράγει ο μεταγλωττιστής Rust σε ένα εκτελέσιμο δυαδικό αρχείο. Το πακέτο build-essential περιέχει έναν linker που θα κάνει τη δουλειά.

Αυτή είναι η εντολή για να εγκαταστήσετε το πακέτο build-essential στο Linux:

sudo apt update && sudo apt install build-essential

Για το Arch Linux, εκτελέστε:

sudo pacman -S base-devel

Αφού ολοκληρώσετε την εγκατάσταση του πακέτου, προχωρήστε στην εγκατάσταση της γλώσσας.

Εγκαθιστώντας την Rust στο Linux

Η Rust είναι εξαιρετικά εύκολη στην εγκατάσταση και τη ρύθμιση. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να εκτελέσετε ένα μόνο σενάριο που θα εγκαταστήσει και θα ρυθμίσει τα πάντα για εσάς.

Το καλύτερο είναι ότι αυτός είναι ο προδιαγεγραμμένος τρόπος και οι επίσημοι προγραμματιστές της Rust έχουν αναπτύξει το σενάριο, ώστε να ξέρετε ότι δεν τρέχετε ύποπτο λογισμικό στο σύστημά σας.

Εδώ είναι η εντολή για να εγκαταστήσετε και να εκτελέσετε το σενάριο rustup:

curl --proto '=https' --tlsv1.2 -sSf https://sh.rustup.rs | sh

Αυτή η εντολή θα χρησιμοποιήσει την εντολή curl για να κατεβάσει το σενάριο και θα το εκτελέσει χρησιμοποιώντας την εντολή sh. Πληκτρολογήστε 1 όταν σας ζητηθεί.

Μετά από λίγο, το σενάριο θα ολοκληρωθεί και θα σας ζητήσει να ενημερώσετε τη μεταβλητή PATH ώστε να συμπεριλάβει τον κατάλογο Cargo bin. Μπορείτε να το κάνετε αυτό χρησιμοποιώντας την εντολή source:

source "$HOME/.cargo/env"

Πρόταση: Rust: Τα API tokens Crates ανακαλούνται λόγω σοβαρού ελαττώματος ασφαλείας

Ρύθμιση και συγγραφή του “Hello, World” στην Rust

Το σύστημα κατασκευής της Rust, Cargo, είναι ένα πολυμήχανο εργαλείο που σας βοηθά να ξεκινήσετε, να οργανώσετε και να δοκιμάσετε τον κώδικά σας με λίγες εντολές. Για να δημιουργήσετε ένα νέο έργο Rust, εκτελέστε αυτή την εντολή:

cargo new <project_name>
Rust in Linux

Αυτή η εντολή θα δημιουργήσει μια δομή καταλόγου για ένα βασικό έργο και θα προσθέσει ένα αρχείο main.rs που περιέχει κώδικα για ένα πρόγραμμα “Hello, World” μέσα στον κατάλογο /<project>/src. Μπορείτε είτε να μεταγλωττίσετε αυτόν τον κώδικα χειροκίνητα με τον μεταγλωττιστή rustc είτε να χρησιμοποιήσετε το Cargo για να τον εκτελέσετε:

cargo run
Rust in Linux

Εναλλακτικά, εδώ είναι η σύνταξη για να χρησιμοποιήσετε το rustc για να μεταγλωττίσετε τον κώδικα χειροκίνητα:

rustc main.rs 
./a
Rust in Linux

Ξεκινήστε το ταξίδι σας στον προγραμματισμό ως Rustacean!

Τώρα που έχετε εγκαταστήσει και ρυθμίσει την Rust στο σύστημα Linux σας, μπορείτε να επικεντρωθείτε στην εκμάθηση και την ανάπτυξη όλων των ειδών των προγραμμάτων με την Rust.

Αν είστε εντελώς νέοι στη Rust και αναζητάτε ένα γρήγορο εισαγωγικό εγχειρίδιο για να αποκτήσετε μια αίσθηση της γλώσσας και του συντακτικού της, ένας εισαγωγικός οδηγός για τα βασικά στοιχεία προγραμματισμού της Rust θα σας φανεί χρήσιμος.

Διαβάστε επίσης: Ο προγραμματισμός έγινε υποχρεωτικό μάθημα στα σχολεία της Ιαπωνίας!

πηγή πληροφοριών:makeuseof.com

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS