ΑρχικήHow ToΝέα γλώσσα προγραμματισμού που συνομιλεί σε ζωντανά κύτταρα και DNA!

Νέα γλώσσα προγραμματισμού που συνομιλεί σε ζωντανά κύτταρα και DNA!

Τα λαμπρά μυαλά στο ΜΙΤ δημιούργησαν ένα νέο σύστημα που χρησιμοποιεί μια γλώσσα προγραμματισμού που σχεδιάζει πολύπλοκα κυκλώματα DNA και ελέγχει τα ζωντανά κύτταρα. Ως μέρος της έρευνάς τους, οι ΜΙΤ ερευνητές έχουν προγραμματιστεί 60 κυκλώματα με μια ποικιλία λειτουργιών.

Νέα γλώσσα προγραμματισμού που συνομιλεί σε ζωντανά κύτταρα και DNA!

Εάν είστε πρόθυμοι να κάνετε ένα διάλειμμα από τον προγραμματισμό για μηχανές, εδώ είναι μια είδηση ​​που μπορεί να τη βρείτε ενδιαφέρουσα. Οι βιολόγοι μηχανικοί του ΜΙΤ δημιούργησαν μια γλώσσα προγραμματισμού που τους επιτρέπει να αλληλεπιδρούν με τα ζωντανά κύτταρα. Με αυτή τη γλώσσα, είναι σε θέση να σχεδιάσουν ταχέως ένα σύμπλεγμα και DNA-κωδικοποιούμενα κυκλώματα για τον έλεγχο των κυττάρων.

Στο μέλλον, το σύστημα αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να προγραμματίσει ένα πρόγραμμα για οποιαδήποτε επιθυμητή λειτουργία. Ο Christopher Voigt, ο καθηγητής του MIT της βιολογικής μηχανικής το αποκαλεί “κυριολεκτικά μια γλώσσα προγραμματισμού για τα βακτηρίδια.” Ακριβώς όπως και η ενασχόληση με τον προγραμματισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών, εδώ, χρειάζεται να πάρετε το κείμενο και να το μεταγλωττίσετε (compile)  για να δημιουργήσετε μια DNA αλληλουχία που θα μπορούσε να μπει στο κύτταρο .

Αυτή η γλώσσα προγραμματισμού για τα ζωντανά κύτταρα βασίζεται στο διάσημο σύστημα Verilog που χρησιμοποιείται για το σχεδιασμό των chip των υπολογιστών.

Στο περιοδικό Science, ερευνητές εξήγησαν τη διαδικασία προσαρμογής της γλώσσας για να γράψει κανείς τον κώδικα για τα βακτηριακά κυκλώματα. Έγραψαν DNA αλληλουχίες σε Escherichia Coli βακτήρια για να ανιχνεύουν τις συνθήκες περιβάλλοντος, όπως το οξυγόνο, τη γλυκόζη, το φως, τη θερμοκρασία και λοιπά.

programming-language-for-cells

Κατά τον σχεδιασμό ενός γονιδιωματικού κυκλώματος – ένα θέμα που κέντρισε το ενδιαφέρον των ερευνητών για μεγάλο χρονικό διάστημα – χρειάζεται ένα υψηλό επίπεδο δεξιοτήτων και χρόνου, η νέα βακτηριακή γλώσσα προγραμματισμού κάνει τα πράγματα ευκολότερα.

«Θα μπορούσατε να είστε εντελώς αφελείς ως προς το πώς λειτουργεί», δήλωσε ο καθηγητής Voigt. «Αυτό είναι το πραγματικά διαφορετικό με αυτή. Θα μπορούσατε να είστε ένας μαθητής στο λύκειο και να πάτε στον web-based server και να πληκτρολογήστε το πρόγραμμα που θέλετε και αυτό να σας δώσει πίσω την DNA ακολουθία.»

Ως μέρος της έρευνάς τους, οι ΜΙΤ ερευνητές προγραμμάτισαν 60 κυκλώματα με μια ποικιλία λειτουργιών. Από αυτά, τα 45 κυκλώματα λειτούργησαν σωστά για πρώτη φορά.

«Θα χρειαστούν χρόνια για να χτιστούν αυτού του τύπου τα κυκλώματα», είπε. «Τώρα μπορείτε απλά να πατήσετε το κουμπί και να πάρετε αμέσως μια DNA αλληλουχία για να εξετάσετε.»

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με την έρευνα στο περιοδικό Science.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS