ΑρχικήinetΗΠΑ: Η εταιρεία 23andMe πραγματοποιεί και πάλι ιατρικούς ελέγχους DNA

ΗΠΑ: Η εταιρεία 23andMe πραγματοποιεί και πάλι ιατρικούς ελέγχους DNA

DNA_testingΜια εταιρεία ιατρικών ελέγχων έκανε και πάλι την εμφάνισή της στις ΗΠΑ, αφότου η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA ) ενέκρινε τα τεστ DNA που πραγματοποιεί, για 36 ασθένειες.

Η ιατρική αναφορά της 23andMe κάλυπτε 254 κληρονομικές ασθένειες, πριν της απαγορευτεί η λειτουργία από το FDA το 2013. Όμως ακόμη και τώρα δεν της επιτρέπεται να ποσοτικοποιεί τον κίνδυνο ενός ανθρώπου να εμφανίσει μία από τις 36 ασθένειες.

Αλλά, παρόλα αυτά θα είναι σε θέση να ενημερώσει κάποιον αν είναι φορέας οποιασδήποτε από τις ασθένειες που καλύπτουν τα τεστ και τον κίνδυνο μετάδοσης τους στα παιδιά.

Επίσης δήλωσε ότι έχει αρνηθεί το αίτημα της αστυνομίας, για να παρέχει τα γενετικά δεδομένα των πελατών.

Κατά τα τελευταία 10 χρόνια, έλαβε τέσσερα αιτήματα για πέντε περιπτώσεις, οι τρεις αφορούσαν κρατικές υπηρεσίες και μια από το FBI, δήλωσε.

Η υπηρεσία – η οποία έχει ήδη πάνω από ένα εκατομμύριο χρήστες – θα προσφέρει τώρα στους πελάτες, οι οποίοι υποβάλλουν τεστ σάλιου και πληρώνουν 199 δολάρια, ελέγχους υγείας για 36 κληρονομικές παθήσεις, όπως η κυστική ίνωση και η δρεπανοκυτταρική αναιμία.

Από την απαγόρευση του 2013 σχετικά με τους ιατρικούς ελέγχους, η 23andMe είχε προσφέρει στους πολίτες των ΗΠΑ μια πιο περιορισμένη υπηρεσία, παρέχοντας αποτελέσματα για την καταγωγή τους και ανερμήνευτα δεδομένα.

Οι πολίτες λάμβαναν μια ανάλυση της γενετικής προδιάθεσής τους, συμπεριλαμβανομένων των μη-ιατρικών κληρονομικών χαρακτηριστικών, όπως η αντίληψη για την πικρή γεύση, η δυσανεξία στη λακτόζη και ακόμη και τα κοσμητικά χαρακτηριστικά, όπως λακκάκια στα μάγουλα ή σγουρά μαλλιά.

Όμως, η υπηρεσία δεν ελέγχει για κοινές αρρώστιες, όπως καρδιακή προσβολή, άσθμα, καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών, καθώς και τη νόσο Alzheimer.

Σε δήλωσή της, η διευθύνουσα σύμβουλος, Anne Wojcicki δήλωσε: «Συνεργαζόμαστε με την FDA για σχεδόν δύο χρόνια για τη δημιουργία κανόνων, έτσι ώστε να μπορούμε να παρέχουμε στους πολίτες άμεσο γενετικό έλεγχο».

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS