Η Amazon, ο κολοσσός του διαδικτυακού λιανεμπορίου του Jeff Bezos, που κατέγραψε πάνω από 300 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες και εισέπραξε πάνω από 500 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, λέει ότι δεν ανταποκρίνεται στον ορισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια Very Large Online Platform (VLOP).
Δείτε επίσης: Η Amazon θα χρησιμοποιήσει μικρές επιχειρήσεις για να βοηθήσουν στην παράδοση πακέτων στις ΗΠΑ
Η εταιρεία της Σίλικον Βάλεϊ είναι τόσο ανένδοτη στο ότι δεν είναι VLOP που μηνύει την ΕΕ για το θέμα αυτό, καθιστώντας την την πρώτη -και πιθανότατα όχι την τελευταία- αμερικανική εταιρεία που αμφισβητεί τους νέους κανόνες ψηφιακού περιεχομένου του μπλοκ.
Δείτε επίσης: Amazon: Μην κάνετε κλικ σε αυτή τη δωρεάν ταινία στον ιστότοπο
Ghost: Εξάρθρωση της πλατφόρμας κρυπτογραφημένων επικοινωνιών
Υπήρχαν Κάποια Στιγμή Δακτύλιοι γύρω από τη Γη;
AI κάμερες θα χρησιμοποιηθούν για περιορισμό των ατυχημάτων
Η Amazon ήταν μεταξύ των πρώτων από τις δεκαοκτώ εταιρείες που χαρακτηρίστηκαν ως VLOP στα τέλη Απριλίου βάσει της νέας Πράξης Ψηφιακών Υπηρεσιών (DSA) της ΕΕ, η οποία έχει σχεδιαστεί για να περιορίσει τη ρητορική μίσους και την παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο. Ο χαρακτηρισμός VLOP απαιτεί από τις εταιρείες να κάνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση του παράνομου διαδικτυακού περιεχομένου, να αναλαμβάνουν τη διαχείριση κινδύνων, να διενεργούν εξωτερικούς και ανεξάρτητους ελέγχους και να μοιράζονται δεδομένα με τις αρχές και τους ερευνητές.
Όλες οι πλατφόρμες που φτάνουν τουλάχιστον τα 45 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες υποχρεούνται να συμμορφωθούν με τις πλήρεις υποχρεώσεις της DSA, η οποία τίθεται σε ισχύ στις 25 Αυγούστου. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται το Facebook, το Twitter, το App Store της Apple, το Google Play, το YouTube και ο γερμανικός λιανοπωλητής Zalando.
Σύμφωνα με την Amazon, ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες (Digital Services Act – DSA) σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίσει τους συστημικούς κινδύνους που εγκυμονούν οι πολύ μεγάλες εταιρείες που διανέμουν λόγο και πληροφορίες και βασίζονται στη διαφήμιση ως κύρια πηγή εσόδων τους. “Η Amazon δεν ταιριάζει σε αυτή την περιγραφή μιας “πολύ μεγάλης διαδικτυακής πλατφόρμας” σύμφωνα με την DSA και δεν θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως τέτοια”, ανέφερε. Ο γίγαντας του λιανεμπορίου δήλωσε ότι η συμπερίληψή του στην “άτακτη λίστα” της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είχε ως αποτέλεσμα να “ξεχωρίσει άδικα και να αναγκαστεί να ανταποκριθεί σε επαχθείς διοικητικές υποχρεώσεις που δεν ωφελούν τους καταναλωτές της ΕΕ.”
Δείτε επίσης: Amazon AppStore: Περισσότερες εφαρμογές και παιχνίδια στα Windows 11
Τον περασμένο μήνα, η γερμανική Zalando, ο μεγαλύτερος διαδικτυακός λιανοπωλητής της Ευρώπης, έγινε η πρώτη εταιρεία που ξεκίνησε αγωγή για την ονομασία. Η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι τα στοιχεία της ενεργού ευρωπαϊκής βάσης χρηστών της δεν ήταν αρκετά σημαντικά ώστε να θεωρηθεί VLOP. Από καιρό αναμενόταν ότι ομάδες της Silicon Valley θα αμφισβητούσαν επίσης τους κανόνες.
Πηγή πληροφοριών: thenextweb.com