ΑρχικήinetChromebooks: Βγήκαν αναξιόπιστα μετά από έρευνα του PIRG

Chromebooks: Βγήκαν αναξιόπιστα μετά από έρευνα του PIRG

Chromebooks

Τα Chromebooks ήταν πάντα μια δημοφιλής επιλογή για τα σχολεία λόγω τον σχετικά φθηνών τιμών τους, όμως έγιναν ακόμα πιο δημοφιλή ανάμεσα στην περίοδο της πανδημίας του Covid, λόγω του ότι τα παιδιά έκαναν μάθημα από το σπίτι. Παρόλα αυτά, μπορεί να μην είναι τελικά τόσο καλή “προσφορά” με βάση μια νέα αναφορά η οποία λέγεται Chromebook Churn από την Ερευνητική Ομάδα Δημοσίου Ενδιαφέροντος των ΗΠΑ (PIRG). Πολλά Chromebooks τα οποία αγοράστηκαν μόλις τρία χρόνια πριν βρέθηκαν να έχουν αρχίσει ήδη να χαλάνε, δημιουργώντας έτσι ηλεκτρονικά απόβλητα και κοστίζουν στους φορολογούμενους πολλά λεφτά.

Δείτε επίσης: Chromebooks: Το Chrome OS υποστηρίζει Linux εφαρμογές

Τα Chromebooks στα σχολεία συνήθως έρχονται αντιμέτωπα με σκληρή χρήση και η επισκευασιμότητα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, λόγω της έλλειψης εξαρτημάτων και των ακριβών επισκευών. Για παράδειγμα, 14 από τις 29 αντικαταστάσεις πληκτρολογίων των Acer Chromebooks βρέθηκαν εκτός αποθέματος και 10 από τα 29 είχαν $90 το ένα – σχεδόν τη μισή τιμή κάποιων μοντέλων. Σε άλλο παράδειγμα, η HP έχει απόθεμα μόνο σε καλώδια και AC αντάπτορες για ένα μοντέλο αλλά όχι άλλα εξαρτήματα.

Οι συσκευές έχουν επίσης ενσωματωμένες «ημερομηνίες λήξης» αναφέρει η έκθεση, μετά τις οποίες οι ενημερώσεις λογισμικού σταματούν. «Μόλις τα laptops “λήξουν”, δεν λαμβάνουν ενημερώσεις και δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς sites». Η Google παρέχει οκτώ χρόνια ενημερώσεων λογισμικού για τα Chromebooks, αλλά αυτό ισχύει μόνο από την ημερομηνία κυκλοφορίας τους. Δεδομένου ότι πολλά σχολεία αγοράζουν Chromebooks που έχουν κυκλοφορήσει αρκετά χρόνια πριν, η υποστήριξη μπορεί να λήξει στο μισό από αυτό το διάστημα.

«Τα Chromebooks δεν είναι κατασκευασμένα για να διαρκέσουν. Οι επαγγελματίες τεχνικοί επισκευών μου λένε ότι συχνά αναγκάζονται να πετάξουν καλό υλικό από τα Chromebook με χρόνια ζωής λόγω των ημερομηνιών λήξης του λογισμικού» δήλωσε στο PIRG η διευθύντρια βιωσιμότητας του iFixit Elizabeth Chamberlain. Αυτές οι ημερομηνίες λήξης καθιστούν επίσης πρόκληση για τα σχολεία να μεταπωλούν τις συσκευές τους. Τα PC και τα Mac μπορεί να έχουν υψηλότερη τιμή αγοράς, αλλά μπορούν εύκολα να μεταπωληθούν μετά από δύο χρόνια και μπορούν να λάβουν ενημερώσεις για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Ο οργανισμός δήλωσε ότι ο διπλασιασμός της διάρκειας ζωής των Chromebooks που πουλήθηκαν το 2020 (περίπου 31,8 εκατομμύρια) θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές κατά 4,6 εκατομμύρια τόνους CO2e, που ισοδυναμεί με την απομάκρυνση 900.000 αυτοκινήτων από τους δρόμους για ένα χρόνο. Για να γίνει αυτό, συνιστούν στην Google να εξαλείψει τις λήξεις των ενημερώσεων και στους συνεργάτες κατασκευής της να παράγουν ένα 10% πλεονάζον απόθεμα ανταλλακτικών και τα ανταλλακτικά αυτά να είναι πιο τυποποιημένα σε όλα τα μοντέλα. Λένε επίσης ότι θα πρέπει να επιτραπεί στους καταναλωτές να εγκαταστήσουν εναλλακτικά λειτουργικά συστήματα όπως το Linux.

Chromebooks

Πρόταση:Power Menu, όμοιο των Android, έρχεται στα Chromebooks με οθόνη αφής

Σε δήλωσή της στο Ars Technica, η Google δήλωσε: «Οι τακτικές ενημερώσεις λογισμικού στα Chromebook προσθέτουν νέα χαρακτηριστικά και βελτιώνουν την ασφάλεια της συσκευής κάθε τέσσερις εβδομάδες, επιτρέποντάς μας να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία του λογισμικού, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι παλαιότερες συσκευές θα συνεχίσουν να λειτουργούν με ασφαλή και αξιόπιστο τρόπο μέχρι οι περιορισμοί του υλικού τους να καταστήσουν εξαιρετικά δύσκολη την παροχή ενημερώσεων. Συνεργαζόμαστε πάντα με τους συνεργάτες μας που κατασκευάζουν συσκευές για να κατασκευάζουμε όλο και περισσότερο συσκευές σε όλα τα τμήματα με ανακυκλωμένα και πιστοποιημένα υλικά, τα οποία είναι πιο επισκευάσιμα, και με την πάροδο του χρόνου να χρησιμοποιούμε διαδικασίες κατασκευής που μειώνουν τις εκπομπές ρύπων».

Ωστόσο, η Google πρέπει να τα πάει καλύτερα, σύμφωνα με την ομάδα. «Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για τους μαθητές που βασίζονται στα laptops τους είναι να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι συσκευές είναι ανθεκτικές και επισκευάσιμες – και όχι μέρος μιας συνεχούς εναλλαγής» δήλωσε ο Lucas Rockett Gutterman της PIRG. «Με περισσότερη τεχνολογία στις ζωές και τις τάξεις μας, αν η Google θέλει να είναι μια αξιόπιστη πηγή για δεκάδες εκατομμύρια μαθητές, πρέπει να κατασκευάσει laptops στα οποία οι οικογένειες και οι σχολικές περιφέρειες μπορούν να βασιστούν».

Διαβάστε επίσης: Chrome 64: Chromebooks υποστηρίζουν το multitasking στα Android apps

πηγή πληροφοριών:engadget.com

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS