ΑρχικήyoutubeΤο πρώτο κινητό τηλέφωνο βγήκε πριν από 50 χρόνια!

Το πρώτο κινητό τηλέφωνο βγήκε πριν από 50 χρόνια!

Ο Martin Cooper εφήυρε το πρώτο κινητό τηλέφωνο πριν από 50 χρόνια και πραγματοποίησε την πρώτη κλήση δημοσίως!

Στις 3 Απριλίου του 1973, ο Martin Cooper έθεσε ένα ιστορικό στίγμα, πατώντας στο πεζοδρόμιο της Έκτης Λεωφόρου στο Μανχάταν με μια εφεύρεση που έμοιαζε με τούβλο και πραγματοποιώντας την πρώτη δημόσια κλήση από κινητό τηλέφωνο σε έναν από τους ανταγωνιστές του, τους οποίους ανταγωνιζόταν για την καινοτομία αυτή.

Ο Cooper, μηχανικός της Motorola, είχε κάτι σημαντικό να ανακοινώσει στον Joel Engel των Bell Labs της AT&T. “Σας καλώ από ένα προσωπικό κινητό τηλέφωνο – ένα αρκετά μικρό για να το έχω στην τσέπη μου!”. Με αυτή την επαναστατική εφεύρεση, η φορητή επικοινωνία κατέστη δυνατή.

Παρόλο που θα περνούσαν άλλα δέκα χρόνια μέχρι τα κινητά τηλέφωνα να φτάσουν στον απλό καταναλωτή, όποιος περνούσε από τον Cooper εκείνη τη μοιραία ημέρα θα μπορούσε να γίνει μάρτυρας της ιστορίας που γράφεται.

Δείτε επίσης: Η Microsoft θα λανσάρει ένα δικό της games app store για κινητά;

Έχουν περάσει πενήντα χρόνια από την πρώτη τηλεφωνική κλήση και η ογκώδης συσκευή του Cooper έχει διανύσει πολύ δρόμο. Χάρη στο ότι τα τηλέφωνα γίνονται σήμερα λεπτότερα, ταχύτερα και πιο προσιτά, θεωρούνται πλέον απαραίτητα σε πολλές πτυχές της ζωής μας – όχι μόνο συνδέοντάς μας με την οικογένεια ή τους φίλους μας, αλλά και μεταμορφώνοντας βιομηχανίες και πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο. Ακόμα κι έτσι, ο Cooper έβλεπε πάντα αυτές τις δυνατότητες από την πρώτη μέρα- ήξερε ότι αυτές οι απλές συσκευές θα είχαν μια μέρα τεράστια εμβέλεια!

“Δεν με εκπλήσσει το γεγονός ότι όλοι έχουν πλέον κινητό τηλέφωνο”, θυμήθηκε ο Cooper, ο οποίος είναι 94 ετών. “Τότε συνηθίζαμε να αστειευόμαστε και να λέμε ότι αν ποτέ δεν απαντούσες το τηλέφωνό σου όταν χτυπούσε, ήσουν σχεδόν νεκρός!”

Τους μήνες που προηγήθηκαν εκείνου του σημαντικού τηλεφωνήματος, η Motorola εργαζόταν ακούραστα για έναν και μόνο στόχο: την κατασκευή ενός κινητού τηλεφώνου και την υπερνίκηση των Bell Labs.

Ο Cooper θυμήθηκε ότι η μικρή εταιρεία τους με έδρα το Σικάγο δεν ήταν τίποτα σε σύγκριση με το “μεγαθήριο” που πολεμούσαν – τόσο πολύ, που φαινόταν σαν να μην είχαν καν σημασία.

Όταν κοιτάζει πίσω, ο Cooper ήταν ενθουσιασμένος που έκανε την κλήση, ενώ ο αντίπαλός του φαινόταν πολύ λιγότερο ενθουσιώδης.

Το πρώτο κινητό τηλέφωνο βγήκε πριν από 50 χρόνια!
Το πρώτο κινητό τηλέφωνο βγήκε πριν από 50 χρόνια!

Μετά το αρχικό τηλεφώνημα του Cooper, προβλήματα παραγωγής και κυβερνητικοί νόμοι εμπόδισαν την παρουσίαση του τηλεφώνου στο κοινό, σημείωσε. Για παράδειγμα, ο Cooper θυμάται ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών πάλευε με τον καθορισμό του τρόπου διανομής των ραδιοφωνικών καναλιών προκειμένου να διασφαλιστεί ο ανταγωνισμός.

Μια δεκαετία μετά την ανάπτυξή του, το τηλέφωνο DynaTAC (Dynamic Adaptive Total Area Coverage) – που μοιάζει πολύ με αυτό του Gordon Gekko στην ταινία “Wall Street” – βγήκε τελικά στην αγορά έναντι του ποσού των 3.900 δολαρίων.

Μόλις τη δεκαετία του 1990 τα κινητά τηλέφωνα απογειώθηκαν πραγματικά, καθώς μειώθηκαν γρήγορα σε μέγεθος και έγιναν πολύ πιο εύχρηστα. Σήμερα, σύμφωνα με μελέτη του Pew Research Center του 2021, το 97% των Αμερικανών είναι περήφανοι κάτοχοι κάποιου είδους κινητής συσκευής.

Από εκείνο το πρώτο τηλεφώνημα, ο Cooper έχει γράψει ένα βιβλίο που καταδεικνύει τον τεράστιο αντίκτυπο των κινητών τηλεφώνων, έχει δημιουργήσει εταιρείες και έχει πραγματοποιήσει διάφορες περιοδείες και συνεντεύξεις. Αν και το έργο του επικεντρώνεται γύρω από τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις, δεν ασπάζεται απαραίτητα όλες τις προόδους της.

Το πρώτο κινητό τηλέφωνο βγήκε πριν από 50 χρόνια!

Σύμφωνα με τον Cooper, πάρα πολλοί μηχανικοί γοητεύονται τόσο πολύ από την τεχνολογία που ξεχνούν τον πραγματικό της σκοπό: τη βελτίωση της ανθρώπινης εμπειρίας. “Οι άνθρωποι έχουν την τάση να χάνονται στα gadgets και το hardware“, είπε. “Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο απώτερος στόχος μας είναι να κάνουμε τη ζωή των ανθρώπων ευκολότερη. Η τεχνολογία ανέκαθεν μας βοηθούσε να φτάσουμε σε μεγαλύτερα ύψη – κάτι που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε!”

Δείτε επίσης: ITVX: Η εφαρμογή ροής τηλεόρασης θα σταματήσει να λειτουργεί σε iPhone

Αναλογιζόμενος τις τελευταίες πέντε δεκαετίες, ο Cooper είναι σε μεγάλο βαθμό ικανοποιημένος με το πού μας οδήγησαν τα τηλέφωνα. Ως χρήστης iPhone, απολαμβάνει να παρακολουθεί την κολύμβησή του μέσω του Apple Watch και να το συνδέει με το κινητό του τηλέφωνο για βέλτιστη απόδοση του ακουστικού του. Θεωρεί αυτές τις τεχνολογικές εξελίξεις γενικά ευεργετικές για την κοινωνία στο σύνολό της.

Ο Cooper αναφώνησε με ενθουσιασμό: “Είμαι αισιόδοξος από καρδιάς – αν και γνωρίζω ότι υπάρχουν μερικά μειονεκτήματα στα κινητά τηλέφωνα. Ο εθισμός των ανθρώπων και το να περπατούν ενώ μιλούν στο τηλέφωνο είναι δύο από αυτά. Αλλά σε γενικές γραμμές, πιστεύω ακράδαντα ότι η ανθρωπότητα έχει αλλάξει προς το καλύτερο χάρη στην πρόσβασή μας σε αυτή την τεχνολογία – και θα συνεχίσει να επηρεάζεται θετικά και τα επόμενα χρόνια!”

Πηγή: kslnewsradio.com

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS