ΑρχικήinetDatabricks: Δημιούργησε ένα AI chatbot ανοιχτού κώδικα!

Databricks: Δημιούργησε ένα AI chatbot ανοιχτού κώδικα!

Η Databricks κυκλοφόρησε ένα chatbot ανοιχτού κώδικα ως φθηνότερη και ευκολότερη εναλλακτική λύση στο ChatGPT.

Στις 24 Μαρτίου, η Databricks -μια νεοσύστατη επιχείρηση με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, η τελευταία αποτίμηση της οποίας έφτασε τα 38 δισεκατομμύρια δολάρια- ανακοίνωσε την κυκλοφορία κώδικα open-source που επιτρέπει στις εταιρείες να δημιουργήσουν τα δικά τους chatbots, παρόμοια με το ChatGPT της OpenAI. Με αυτή την πρωτοποριακή εξέλιξη από μία από τις πιο επιδραστικές νεοφυείς επιχειρήσεις σήμερα, οι επιχειρήσεις μπορούν πλέον να δημιουργήσουν και να χρησιμοποιήσουν μοντέλα AI χωρίς να απαιτείται προηγούμενη τεχνική εμπειρία.

Αυτός ο κώδικας είναι ένα εξελιγμένο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης ή αλλιώς Dolly, το οποίο έχει βελτιωθεί με σύνολα δεδομένων και είναι ικανό να μαθαίνει αυτόνομα για να ολοκληρώσει πολύπλοκες εργασίες.

Databricks: Δημιούργησε ένα AI chatbot ανοιχτού κώδικα!
Databricks: Δημιούργησε ένα AI chatbot ανοιχτού κώδικα!

Δείτε επίσης: OpenAI: Ένα bug διέρρευσε δεδομένα χρηστών ChatGPT

Ο Ali Ghodsi, Διευθύνων Σύμβουλος της Databricks, σημείωσε ότι αυτή η έναρξη σχεδιάστηκε για να παρουσιάσει ένα ρεαλιστικό υποκατάστατο για την εκπαίδευση ενός μεγάλου γλωσσικού μοντέλου με σημαντική ενέργεια και υπολογιστική ισχύ.

Η Databricks αποφάσισε να ακολουθήσει μια δοκιμασμένη και αληθινή προσέγγιση, αντί να δημιουργήσει το δικό της μοντέλο από το μηδέν ή να χρησιμοποιήσει το LLaMA. Αντ’ αυτού χρησιμοποίησε το GPT-J, ένα LLM ανοικτού κώδικα που δημιουργήθηκε από την EleutherAI πριν από πολλά χρόνια και αποτέλεσε τη βάση για τη δημιουργία του Dolly. Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι είναι αξιόπιστη και στιβαρή τεχνολογία από μόνη της -χωρίς καμία μαγική δύναμη που να ακολουθεί οδηγίες- το GTP-J δεν είχε μεγάλο αντίκτυπο στον κόσμο… μέχρι τώρα!

Η Databricks μπόρεσε να εκπαιδεύσει γρήγορα το EleutherAI με ένα σύνολο δεδομένων 50.000 λέξεων και ένα μηχάνημα σε λιγότερο από τρεις ώρες – ένα εντυπωσιακό επίτευγμα, δεδομένου ότι το μοντέλο αποτελείται από 6 δισεκατομμύρια παραμέτρους σε σύγκριση με τα 175 δισεκατομμύρια του ChatGPT. Παρόλο που οι πόροι αυτοί είναι σημαντικά μικρότεροι, το Dolly εξακολουθεί να αποδίδει εξίσου καλά με άλλα μοντέλα για την παροχή μαγικών δυνατοτήτων ανθρώπινης αλληλεπίδρασης!

Η OpenAI, η οποία αποτιμάται στο ιλιγγιώδες ποσό των 29 δισεκατομμυρίων δολαρίων, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ένα εκτεταμένο γλωσσικό μοντέλο, γνωστό ως ChatGPT, για να τροφοδοτήσει το διαβόητο chatbot της. Για να εκπαιδεύσει αυτό το μοντέλο AI, η εταιρεία χρησιμοποιεί τεράστιους όγκους δεδομένων που συλλέγονται από τη Microsoft Corp (MSFT.O) και τα τρέχει μέσω του πανίσχυρου υπερυπολογιστή της, τον οποίο ο Sam Altman έχει χαρακτηρίσει “εντυπωσιακό” όσον αφορά το υπολογιστικό κόστος.

Η OpenAI έχει ως όραμα να δημιουργήσει πωλήσεις ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων μέχρι το 2024, χάρη στα μοντέλα της που έχουν πρόσβαση και χρησιμοποιούνται από επιχειρήσεις για διάφορες εφαρμογές.

Databricks: Δημιούργησε ένα AI chatbot ανοιχτού κώδικα!
Databricks: Δημιούργησε ένα AI chatbot ανοιχτού κώδικα!

Παρά το έργο της Databricks, ο Ghodsi διευκρίνισε στο Reuters ότι δεν έχουν διεξαχθεί ακόμη επίσημες δοκιμές αναφοράς για να αποδειχθεί η ικανότητα του chatbot ανοιχτού κώδικα. Τούτου λεχθέντος, προκαταρκτικές δοκιμές εργασιών όπως η συγγραφή αναρτήσεων σε ιστολόγια έδειξαν εξαιρετικά αποτελέσματα από το bot.

Το λογισμικό εξόρυξης και ανάλυσης δεδομένων της Databricks που βασίζεται στο cloud αποδείχθηκε επιτυχημένο εγχείρημα, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε με υπερηφάνεια ότι ξεπέρασε το 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε ετήσια έσοδα πέρυσι.

Δείτε επίσης: Fake ChatGPT Chrome επέκταση παραβιάζει Facebook accounts

Η Databricks δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν τα δικά τους μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης με το πρωτοποριακό λογισμικό της. Για να τονίσει τη δύναμη αυτής της τεχνολογίας, ο Ghodsi τόνισε πώς οι ερευνητές κατάφεραν να εκπαιδεύσουν ένα μοντέλο δύο ετών μέσα σε τρεις ώρες σε έναν μόνο υπολογιστή που μπορείτε να νοικιάσετε για ψιλά!

Ο Ghodsi προέβλεψε: “Σύντομα όλοι θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τα δικά τους ατομικά μοντέλα και να τα προσαρμόσουν για καλύτερες επιδόσεις. Με αυτόν τον τρόπο, κανείς δεν θα χρειάζεται να παραδώσει τον έλεγχο των δεδομένων του”

Databricks: Δημιούργησε ένα AI chatbot ανοιχτού κώδικα!
Databricks: Δημιούργησε ένα AI chatbot ανοιχτού κώδικα!

Καθώς οι νεοσύστατες επιχειρήσεις προσπαθούν να κερδίσουν επενδύσεις επιχειρηματικών κεφαλαίων για την εκπαίδευση των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης τους, η Databricks εκμεταλλεύεται αυτή την ευκαιρία. Επιπλέον, τεχνολογικές δυνάμεις όπως η Google (GOOGL.O) και η Meta Platforms (META.O) εργάζονται έντονα για τη μείωση του κόστους, του μεγέθους και την ταυτόχρονη αύξηση της ακρίβειας αυτών των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, καθιστώντας έτσι την περίοδο αυτή ιδανική για την είσοδο της Databricks σε αυτή την αναδυόμενη αγορά.

“Είμαι βέβαιος ότι τελικά, αυτά τα μοντέλα θα γίνουν μικροσκοπικά και θα είναι διαθέσιμα σε όλους με τρόπο ανοιχτού κώδικα”, δήλωσε με αυτοπεποίθηση ο Ghodsi. “Όλοι θα πρέπει να έχουν πρόσβαση”

Πηγή: reuters.com

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS