ΑρχικήsecurityRomance scams: Οι Αμερικανοί έχασαν $ 1,3 δισ. το 2022

Romance scams: Οι Αμερικανοί έχασαν $ 1,3 δισ. το 2022

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC) δήλωσε ότι οι Αμερικανοί ανέφεραν για άλλη μια φορά απώλειες ρεκόρ στα πλαίσια romance scams. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της FTC, οι Αμερικανοί που έπεσαν θύματα romance scams έχασαν 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 (μέσες απώλειες 4.400 δολάρια).

Σύμφωνα με το Consumer Sentinel Network (Sentinel) της FTC, οι Αμερικανοί είχαν χάσει 493 εκατομμύρια δολάρια το 2019, 730 εκατομμύρια δολάρια το 2020 και 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2021.

Οι αριθμοί των romance scams του περασμένου έτους έμοιαζαν πολύ με του 2021 και αυτό δεν είναι μια όμορφη εικόνα. Το 2022, σχεδόν 70.000 άτομα ανέφεραν μια ρομαντική απάτη και ανέφεραν ότι οι απώλειες έφτασαν το εκπληκτικό ποσό των 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων“, ανέφερε η FTC.

Δείτε επίσης: Άγιος Βαλεντίνος: Το ChatGPT μπορεί να χρησιμοποιηθεί για romance scams

Τα στατιστικά στοιχεία βασίζονται σε αναφορές Αμερικανών στην Sentinel της FTC και τώρα περιλαμβάνουν επίσης αναφορές που υποβλήθηκαν στο Κέντρο Παραπόνων Διαδικτύου (IC3) μετά το 2019.

Δυστυχώς, η έκταση της ζημίας που προκαλούν τα romance scams είναι ακόμη μεγαλύτερη από ό,τι δείχνουν αυτοί οι αριθμοί, επειδή ένας μεγάλος αριθμός θυμάτων δεν καταγγέλλει το περιστατικό.

Με βάση τις αναφορές, οι πιο δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούν οι απατεώνες για να προσεγγίσουν τα θύματα είναι το Facebook (28%) και το Instagram (29%), ενώ οι κορυφαίες μέθοδοι πληρωμής είναι τα crypto (34%) και τα τραπεζικά εμβάσματα/πληρωμές (27%). Επίσης, αρκετά θύματα ανέφεραν ότι έστειλαν δωροκάρτες στους απατεώνες.

Romance scams: Πώς να προστατευτείτε;

Πέραν των οικονομικών συνεπειών, αυτός ο τύπος απάτης έχει σημαντικές επιπτώσεις και στη συναισθηματική και ψυχολογική κατάσταση του θύματος.

Οι απατεώνες πίσω από τα romance scams κερδίζουν την εμπιστοσύνη των πιθανών θυμάτων σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή ιστότοπους γνωριμιών χρησιμοποιώντας ψεύτικες διαδικτυακές ταυτότητες. Mόλις δελεάσουν τους στόχους τους, θα εκμεταλλευτούν την ψευδαίσθηση μιας ρομαντικής σχέσης για να τους χειραγωγήσουν και να τους κάνουν να στείλουν χρήματα ή να δώσουν ευαίσθητες οικονομικές πληροφορίες (οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλους τύπους απάτης, συμπεριλαμβανομένων επενδυτικών απατών).

Δείτε επίσης: Κυβερνοεπίθεση στο documentonews.gr και το koutipandoras.gr

Το FBI έχει πει ότι τα θύματα romance scams μπορούν ακόμα και να λειτουργήσουν ως money mules και να εξαπατηθούν για να μεταφέρουν παράνομα χρήματα για λογαριασμό των απατεώνων.

Romance scams Αμερικανοί

FTC: Συμβουλές για να αναγνωρίσετε έναν απατεώνα

  • Ένας άνθρωπος που δεν είναι απατεώνας δεν θα σας ζητήσει ποτέ να βοηθήσετε —ή να επενδύσετε — στέλνοντας crypto, δίνοντας δωροκάρτες ή κάνοντας τραπεζικές συναλλαγές. Όποιος το κάνει είναι απατεώνας.
  • Αν κάποιος σας πει να στείλετε χρήματα για να λάβετε ένα πακέτο, τότε πιθανότατα είναι απάτη.
  • Μιλήστε με φίλους ή συγγενείς για ένα νέο ερωτικό ενδιαφέρον και δώστε προσοχή αν ανησυχούν.
  • Δοκιμάστε μια αντίστροφη αναζήτηση εικόνων για φωτογραφίες προφίλ. Εάν οι λεπτομέρειες δεν ταιριάζουν, είναι απάτη.

Επίσης, αν το άτομο αποφεύγει να σας συναντήσει από κοντά, τότε μάλλον είναι απατεώνας.

Εάν πέσετε θύμα romance scam, το FBI συνιστά να σταματήσετε αμέσως κάθε επαφή και να υποβάλετε καταγγελία.

Θα πρέπει επίσης να απευθυνθείτε αμέσως στην τράπεζά σας για να δείτε εάν τυχόν οικονομικές συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί, μπορούν να σταματήσουν ή να αντιστραφούν.

Δείτε επίσης: Κακόβουλα πακέτα PyPi περιείχαν το W4SP Stealer malware

Γενικά, ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτείτε από ρομαντική απάτη είναι να κάνετε την έρευνά σας προτού εμπλακείτε με οποιονδήποτε (διαδικτυακά)που ισχυρίζεται ότι ενδιαφέρεται για εσάς ρομαντικά. Να είστε επιφυλακτικοί απέναντι σε οποιαδήποτε αιτήματα για χρήματα ή άλλες μορφές οικονομικής βοήθειας από κάποιον που ισχυρίζεται ότι τρέφει αισθήματα για εσάς, ακόμη και αν νιώθετε ότι τον γνωρίζετε ήδη. Επιπλέον, φροντίστε να μην μοιράζεστε προσωπικές ή ευαίσθητες πληροφορίες με κανέναν μέσω του διαδικτύου.

Πηγή: www.bleepingcomputer.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS