ΑρχικήsecurityΓιατί οι διακοπές είναι η καλύτερη περίοδος για τους απατεώνες;

Γιατί οι διακοπές είναι η καλύτερη περίοδος για τους απατεώνες;

Οι διακοπές των Χριστουγέννων δεν είναι η καλύτερη περίοδος μόνος για εσάς αλλά και για τους απατεώνες / εγκληματίες του κυβερνοχώρου, που εκμεταλλεύονται τις αυξημένες αγορές και τα χαλαρά μέτρα ασφαλείας των online λιανοπωλητών.

διακοπές απατεώνες

Η περίοδος των διακοπών είναι μια ευχάριστη εποχή για όλους και συνήθως συνοδεύεται από έντονη δραστηριότητα όσον αφορά στις διαδικτυακές αγορές. Οι χρήστες ψάχνουν στο διαδίκτυο για να αγοράσουν δώρα για τους αγαπημένους τους. Από την άλλη μεριά, οι χειριστές των καταστημάτων ηλεκτρονικού εμπορίου προσπαθούν να προσελκύσουν τους πελάτες με εκπτώσεις και προσφορές. Αυτήν ακριβώς την κατάσταση (αυξημένο ενδιαφέρον για αγορές και προσφορές) εκμεταλλεύονται και οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου. Και αυτό που εκμεταλλεύονται κυρίως είναι τα πιο χαλαρά μέτρα ασφαλείας που εφαρμόζουν οι λιανοπωλητές και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα την περίοδο αυτή.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι επόμενες εβδομάδες θα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για τους κατόχους πιστωτικών καρτών, τις τράπεζες και τις σχετικές επιχειρήσεις.

Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι ο όγκος των παραβιασμένων καρτών πληρωμής που πωλούνται στο dark web κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου Νοεμβρίου-Ιανουαρίου είναι αυξημένος σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες και το ίδιο προβλέπεται για τις φετινές διακοπές.

Δείτε επίσης: Crypto απάτη στοχεύει νέους followers του Elon Musk στο Twitter

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι απατεώνες προσαρμόζουν τις τακτικές τους για να προσπαθήσουν να αποφύγουν τις χρηματοπιστωτικές εταιρείες, την αστυνομία και τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου εκμεταλλεύονται την κατάσταση

Κατά την περίοδο των διακοπών, η απάτη γίνεται πιο διαδεδομένη, καθώς οι εγκληματίες εκμεταλλεύονται τους χαλαρούς “κανόνες” τόσο των τραπεζών όσο και των εμπόρων λιανικής πώλησης. Έχει ανακαλυφθεί ότι ορισμένοι ιστότοποι ηλεκτρονικού εμπορίου απενεργοποιούν χαρακτηριστικά ασφαλείας (π.χ. για την πιστοποίηση ταυτότητας του χρήστη). Τέτοιες ενέργειες που γίνονται την περίοδο των διακοπών, μπορούν να βοηθήσουν τους απατεώνες.

Επιπλέον, οι απατεώνες μπορούν να στοχεύσουν τις πιο χαλαρές καταναλωτικές συνήθειες αυτή την εποχή του χρόνου. Στην πραγματικότητα, τα forums στο dark web ξεχειλίζουν από threads και αναρτήσεις που δείχνουν ενδιαφέρον για σελίδες phishing και απάτης με θέμα τις διακοπές. Τα Phishing panels είναι επίσης ολοένα και πιο δημοφιλή ως τρόπος παράκαμψης του ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων.

Δείτε επίσης: Google Android: Εκατομμύρια χρήστες κινδυνεύουν λόγω hacks

Επιπλέον, πρέπει να έχετε στο νου σας ότι όπως οι νόμιμες επιχειρήσεις, έτσι και οι επιχειρήσεις εγκλήματος στον κυβερνοχώρο αξιοποιούν τις διακοπές για να δημοσιεύουν εκπτώσεις και προσφορές. Η Recorded Future έχει παρατηρήσει αυξημένες εκπτωτικές υπηρεσίες στο dark web εδώ και τρία χρόνια. Για παράδειγμα, τον περασμένο Νοέμβριο, σε ένα δημοφιλές φόρουμ στο darκ web, μια υπηρεσία που χρησιμοποιήθηκε για να θέσει σε κίνδυνο τις συνδέσεις χρηστών σε τραπεζικούς λογαριασμούς, έλαβε έκπτωση κατά 30%.

Προστασία

Να τι μπορούν να κάνουν οι οργανισμοί (λιανοπωλητές και τραπεζικές πλατφόρμες) για να προστατευτούν: πρέπει να αποκτήσουν πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν. Αυτοί οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν την κατάχρηση κωδικών έκπτωσης, την ανάληψη του ελέγχου λογαριασμών και τις ευπάθειες των διαδικτυακών συστημάτων που εκμεταλλεύονται οι hackers.

εγκληματίες του κυβερνοχώρου
Γιατί οι διακοπές είναι η καλύτερη περίοδος για τους απατεώνες;

Είναι επίσης σημαντικό να ενημερώνονται οι πελάτες για τους κινδύνους την περίοδο των εορτών. Είναι σημαντικό να υπάρχει ευαισθητοποίηση σχετικά με τις εποχιακές απόπειρες phishing και ενημέρωση για τη σωστή προστασία (τακτικές ενημερώσεις συσκευών και εφαρμογών, χρήση αξιόπιστων ηλεκτρονικών καταστημάτων κλπ.) Από την άποψη του εμπόρου/χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση θα ήταν η ενίσχυση των μέτρων κατά της απάτης αντί της χαλάρωσής τους.

Δείτε επίσης: Microsoft: Η DEV-0139 στοχοποιεί εταιρείες crypto μέσω Telegram

Ωστόσο, σε μια περίοδο που προβλέπεται να είναι δύσκολη για τους λιανοπωλητές λόγω των οικονομικών δυσκολιών σε όλο τον κόσμο, πολλοί δεν θα θελήσουν να βάλουν περισσότερα μέτρα προστασίας που θα δυσκόλευαν ενδεχομένως τους πιθανούς πελάτες. Κάποιοι παρασκηνιακοί μηχανισμοί πρόληψης της απάτης θα μπορούσαν να είναι το κλειδί για την εξισορρόπηση της εμπειρίας των πελατών με τη μείωση του κινδύνου.

Ωστόσο, πέρα από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τους λιανοπωλητές, και οι απλοί καταναλωτές πρέπει να είναι σε εγρήγορση. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου αναζητούν πάντα νέους τρόπους για να εκμεταλλευτούν τους ανυποψίαστους αγοραστές και οι διακοπές τους παρέχουν πολλές ευκαιρίες.

Πηγή: www.infosecurity-magazine.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS