ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαLensa AI: Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν φτιάξετε τις εικόνες σας;

Lensa AI: Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν φτιάξετε τις εικόνες σας;

Η Lensa AI είναι μια εφαρμογή που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να παράγει εικόνες με το πρόσωπό σας χρησιμοποιώντας τις selfie σας!

Μήπως η ξεπερασμένη selfie που χρησιμοποιούσατε ως φωτογραφία του προφίλ σας έχει αρχίσει να μοιάζει μπαγιάτικη; Οι πιθανότητες είναι ότι έχετε παρατηρήσει αρκετούς από τους γνωστούς σας να χρησιμοποιούν την εφαρμογή Lensa AI για τη δημιουργία γοητευτικών εικόνων κινουμένων σχεδίων του εαυτού τους που μοιάζουν με ουράνιες νεράιδες ή ατρόμητους αστροναύτες. Το 2016 η Prisma Labs έγινε εν μια νυκτί αίσθηση λόγω μιας παρόμοιας (αν και με λιγότερα χαρακτηριστικά) εφαρμογής για κινητά που μπορούσε να μετατρέψει φωτογραφίες smartphone σε εκπληκτικά ρεαλιστικά αριστουργήματα!

Η λειτουργία “magic avatars” της Lensa AI αποτέλεσε μεγάλη επιτυχία για την εταιρεία, ξεπερνώντας τις προσδοκίες παγκοσμίως. Η τεχνολογία δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης που βρίσκεται πίσω από αυτή την εφαρμογή παρέχει αποτελέσματα ακόμη πιο ευδιάκριτα και εξαιρετικά καθορισμένα αποτελέσματα από τον προκάτοχό της – με το Sensor Tower να δείχνει ότι πάνω από 4 εκατομμύρια χρήστες κατέβασαν τη Lensa AI μόνο μέσα σε πέντε ημέρες του Δεκεμβρίου! Επιπλέον, οι ίδιοι χρήστες ξόδεψαν εντυπωσιακά 8 εκατομμύρια δολάρια μέσα στην εφαρμογή κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού πλαισίου. Τέτοιοι εκπληκτικοί αριθμοί μιλούν για το πόσο σαγηνευτική είναι πραγματικά η εμπειρία του μαγικού avatar!

Lensa AI: Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν φτιάξετε τις εικόνες σας;
Lensa AI: Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν φτιάξετε τις εικόνες σας;

Αν αναρωτιέστε αν αξίζει να επενδύσετε στη Lensa AI για φωτογραφίες προφίλ που δημιουργούνται με τεχνητή νοημοσύνη, αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε τις επιπτώσεις της ψηφιακής ιδιωτικότητας πριν πάρετε την απόφασή σας. Ακολουθούν όσα πρέπει να σταθμίσετε πριν φορτώσετε οποιαδήποτε selfie.

Δείτε επίσης: ChatGPT: Το νέο AI chatbot που ίσως αντικαταστήσει τον άνθρωπο

Διαβάστε την πολιτική απορρήτου!

Πριν ξεκινήσετε, πάρτε την πρωτοβουλία να διαβάσετε προσεκτικά τόσο την πολιτική απορρήτου όσο και τους όρους χρήσης, ώστε να κατανοήσετε με σαφήνεια ποιες πληροφορίες συλλέγονται από εσάς. Όπως το θέτει ο David Leslie, διευθυντής έρευνας ηθικής και υπεύθυνης καινοτομίας στο The Alan Turing Institute και καθηγητής στο Queen Mary University of London: “Πρέπει να είμαστε συνειδητοποιημένοι όταν τα βιομετρικά μας δεδομένα χρησιμοποιούνται από οποιονδήποτε – αυτού του είδους τα δεδομένα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη προσοχή”. Επενδύοντας μόνο ένα λεπτό στην ανάγνωση αυτών των εγγράφων θα βοηθήσετε στην προστασία των ευαίσθητων πληροφοριών σας!

Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το WIRED, ο Andrey Usoltsev – ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Prisma Labs – δήλωσε ότι προσπαθούν να εκσυγχρονίσουν την πολιτική απορρήτου τους. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Lensa AI χρησιμοποιεί μια έκδοση του μοντέλου Stable Diffusion, το οποίο εκπαιδεύεται προκειμένου να αναγνωρίζει το πρόσωπο στις φωτογραφίες που ανεβαίνουν. Επιπλέον, παράγει ένα ξεχωριστό μοντέλο για κάθε χρήστη- μόλις παραχθούν τα άβαταρ, οι εικόνες θα διαγραφούν από τους servers τους με έδρα τις ΗΠΑ.

Αν και είναι δύσκολο να κατανοήσουμε ακριβώς πώς μια επιχείρηση διαχειρίζεται και αποθηκεύει τα δεδομένα σας χωρίς αμερόληπτη έρευνα, η δήλωση αυτή δείχνει ότι λαμβάνει μέτρα προς τη βελτίωση της διαδικασίας. Παρ’ όλα αυτά, οι μεταφορτώσεις αντιπροσωπεύουν μόνο ένα κλάσμα όλων των σχετικών διαδικασιών διαχείρισης δεδομένων.

Προσέξτε την ασφάλεια των δεδομένων σας!

Παρόλο που μπορεί να είναι η πρωταρχική σας ανησυχία, τα βιομετρικά στοιχεία δεν είναι τα μόνα δεδομένα που μπορούν να συλλεχθούν από το smartphone σας. Η Lensa AI μπορεί να συλλέγει πρόσθετες πληροφορίες χρήστη, όπως αναλυτικά στοιχεία τρίτων, πληροφορίες αρχείων καταγραφής, αναγνωριστικά συσκευής και πληροφορίες εγγεγραμμένου χρήστη, οπότε φροντίστε να ρίξετε μια ματιά στην ενότητα 3 της πολιτικής απορρήτου της για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό το θέμα.

Lensa AI: Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν φτιάξετε τις εικόνες σας;
Lensa AI: Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν φτιάξετε τις εικόνες σας;

Εάν δεν σας ενδιαφέρει η συλλογή δεδομένων της Lensa AI, απλά επικοινωνήστε μαζί της στο privacy@lensa-ai.com για να εξαιρεθείτε. Εναλλακτικά, αν χρησιμοποιείτε συσκευή iOS, επωφεληθείτε από την ενσωματωμένη ρύθμιση απορρήτου και επιλέξτε την επιλογή να απορρίψετε όλες τις δραστηριότητες συλλογής δεδομένων σε αυτή την εφαρμογή, η οποία μπορεί εν αγνοία σας να συλλέγει περισσότερες πληροφορίες από όσες είναι απαραίτητες. Παρά την εμπιστοσύνη σας στη Lensa, εξακολουθεί να υπάρχει η πιθανότητα η εταιρεία να μεταβιβάσει ή να πουλήσει τα δεδομένα σας εάν εξαγοραστεί από άλλη μεγαλύτερη εταιρεία. Ο Ben Winters από το Electronic Privacy Information Center το θέτει με τον καλύτερο τρόπο: “Αυτό συμβαίνει συχνά όταν αναλαμβάνουν μεγαλύτερες εταιρείες, οι οποίες είναι πολύ καλύτερες στη χειραγώγηση της γλώσσας σχετικά με τις πρακτικές και τις διαδικασίες τους”

Μην ανεβάζετε φωτογραφίες γυμνού περιεχομένου ή παιδιών

Ενώ η εισαγωγή εικόνων παιδιών και γυμνού στη Lensa AI απαγορεύεται, ακόμη και αν ανεβάσετε μη γυμνές εικόνες ως γυναίκα, η εφαρμογή μπορεί να παράγει υπερσεξουαλικά αποτελέσματα. Όπως σημείωσε η συνεργάτης του WIRED Olivia Snow στο άρθρο της -ακόμα και όταν ανέβαζε μόνο φωτογραφίες προσώπου- έλαβε πολλαπλά αποτελέσματα με εντελώς γυμνές φωτογραφίες. Για να μην αναφέρουμε τα καρτουνίστικα σεξουαλικά χαρακτηριστικά, όπως υπερβολικές πόζες ή αναλογίες σώματος. Προφανώς ήρθε η ώρα να επανεκτιμήσουμε τις προσεγγίσεις μας απέναντι στην αλγοριθμική παραγωγή εικόνων! Η Snow βίωσε μια σοκαριστική μεταμόρφωση αφού ανέβασε τις παιδικές της φωτογραφίες στην εφαρμογή: αυτό που αρχικά προοριζόταν για πολύτιμες αναμνήσεις, αντί να αλλάξει και να παραμορφωθεί, μετατράπηκε σε κάτι βαθιά ανησυχητικό. Ο Usoltsev προσφέρει μια προειδοποίηση: “Δεδομένου ότι αυτή η λειτουργία δεν προορίζεται για ανηλίκους, σας συνιστούμε να μην μοιράζεστε εικόνες παιδιών”

Η Lensa AI έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί προσωπικές εικόνες ενηλίκων χωρίς τη γνώση ή την άδειά τους. Ο Leslie παρατηρεί: “Αυτή η ατυχής δυνατότητα δείχνει ότι δεν υπήρξε αρκετή πρόνοια για τη διαφύλαξη της ιδιωτικής ζωής και της αξιοπρέπειας των ανθρώπων. Ως υπεύθυνοι προγραμματιστές τεχνολογίας, έχουμε καθήκον να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον εντοπισμό πιθανών αρνητικών επιπτώσεων”

Δείτε επίσης: Η χρήση AI chatbot από μαθητές θα επηρεάσει την εκπαίδευση

Να είστε προετοιμασμένοι για περίεργα αποτελέσματα

Δεν είναι μόνο οι περίεργες φιγούρες και τα δεύτερα κεφάλια, αλλά και τα δυνητικά ρατσιστικά ή σεξιστικά αποτελέσματα όταν αλληλεπιδράτε με τη γεννητική τεχνητή νοημοσύνη. Σύμφωνα με τον Grant Fergusson, συνεργάτη του Equal Justice Works στο EPIC: “Το διαδίκτυο είναι γεμάτο από εικόνες που μπορούν να οδηγήσουν τη γεννήτρια εικόνων AI προς ευαίσθητα θέματα, όπως σεξουαλικά σαφές περιεχόμενο ή ρατσιστικές καρικατούρες”.

Σκεφτείτε το αντίκτυπο για τους αληθινούς καλλιτέχνες

Ενώ ορισμένοι καλλιτέχνες αγκαλιάζουν τις δημιουργικές δυνατότητες της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, άλλοι ανησυχούν για τις πιθανές επιπτώσεις της. Ο Leslie εκφράζει αυτή την ανησυχία όταν λέει: “Η εμπορευματοποίηση αυτών των γεννητριών εικόνων θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ικανότητα ενός καλλιτέχνη να βγάλει τα προς το ζην μακροπρόθεσμα”. Είναι σαφές ότι υπάρχει τόσο ενθουσιασμός όσο και επιφυλακτικότητα γύρω από τη νέα τεχνολογία και τις επιπτώσεις της στη δημιουργικότητα.

Αντί να βασιστείτε στη γεννητική τεχνητή νοημοσύνη, μπορείτε να επιλέξετε μια εξατομικευμένη διαδρομή και να αναθέσετε σε μικρότερους καλλιτέχνες να δημιουργήσουν ψηφιακά έργα για την εικόνα του προφίλ σας, την ταπετσαρία ή το πορτρέτο σας. Στο Instagram και το Twitter υπάρχουν πολλά δημιουργικά μυαλά που εργάζονται σε πολλαπλά στυλ, τα οποία δεν θα μπορούσατε ποτέ να πάρετε από την τεχνητή νοημοσύνη. Επιπλέον, πολλοί από αυτούς ψάχνουν πάντα να αναλάβουν νέες παραγγελίες – οπότε μη διστάσετε! Επενδύοντας μόνο μια μικρή αμοιβή θα λάβετε κάτι πραγματικά μοναδικό και ξεχωριστό, προσαρμοσμένο μόνο για εσάς.

Σβήστε την εφαρμογή στο τέλος

Αφού εξερευνήσετε όλες τις επιλογές και επιλέξετε να αγοράσετε ένα πακέτο avatar, θυμηθείτε να επωφεληθείτε από τα εργαλεία επεξεργασίας φωτογραφιών της Lensa AI. Είναι κάτι που θα χρησιμοποιείτε συχνά ή θα είναι απλώς ένα ακόμη ξεχασμένο πρόγραμμα στο τηλέφωνό σας; Η Winters συμβουλεύει όλους όσους ανησυχούν για τη συλλογή δεδομένων να ασκούν τα δικαιώματά τους ελέγχοντας τις ρυθμίσεις και διαγράφοντας την εφαρμογή μετά τη χρήση.

Ξεκλειδώστε τις δυνατότητες της Lensa AI ξεκινώντας με τη γεννήτρια ανοιχτού κώδικα, Stable Diffusion. Είναι εύκολη και απλή στη χρήση!

  • Κατεβάστε την εφαρμογή Lensa AI για τη συσκευή σας iPhone ή Android.
  • Αφού την ανοίξετε, κάντε κλικ στην καρτέλα “Photos”
  • Θα δείτε ένα κίτρινο κουμπί με την ένδειξη “Magic Avatars”
  • Λάβετε υπόψη ότι η δημιουργία εικόνων μπορεί να οδηγήσει σε ορισμένες ανακρίβειες, όπως επιπλέον κεφάλια ή άκρα – πρέπει να αναγνωρίσετε αυτούς τους όρους πριν προχωρήσετε.

Πηγή: wired.com

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS