ΑρχικήsecurityWindows 11 Smart App Control: Αποκλείει αρχεία που προωθούν κακόβουλο λογισμικό

Windows 11 Smart App Control: Αποκλείει αρχεία που προωθούν κακόβουλο λογισμικό

Η δυνατότητα ελέγχου εφαρμογών Smart App Control των Windows 11, που αποκλείει απειλές σε επίπεδο διεργασίας, συνοδεύεται πλέον από υποστήριξη για τον αποκλεισμό πολλών τύπων αρχείων που έχουν υιοθετήσει πρόσφατα οι κακόβουλοι χρήστες, για να μολύνουν στόχους με κακόβουλο λογισμικό σε επιθέσεις phishing.

Δείτε επίσης: Microsoft Defender: Μπλοκάρει καλύτερα το ransomware στα Windows 11

Smart App Control

Όταν αποκλείετε ένα επικίνδυνο αρχείο χρησιμοποιώντας το SAC (Smart App Control), το σύστημα θα ανοίξει ένα παράθυρο διαλόγου στο προσκήνιο με το ακόλουθο μήνυμα: “Το Smart App Control απέκλεισε μια εφαρμογή που μπορεί να μην είναι ασφαλής. Αυτό το αρχείο αποκλείστηκε επειδή αρχεία αυτού του τύπου από το Διαδίκτυο μπορεί να είναι επικίνδυνα.

Ο ειδικός ασφαλείας Will Dormann, ο οποίος δοκίμασε τη δυνατότητα διαπίστωσε επίσης ότι το SAC σταματά αυτόματα το άνοιγμα των αρχείων IMG, VHD και VHDX.

Αρχεία όπως .appref-ms, .bat, .cmd, .chm, .cpl, .js, .jse, .msc, .msp, .reg, .vbe, .vbs, .wsf θα αποκλειστούν επίσης.

Αυτές οι πληροφορίες έρχονται αφού η Microsoft άρχισε για άλλη μια φορά να αποκλείει μακροεντολές σε αρχεία του Office που έχουν ληφθεί από το Διαδίκτυο, αναγκάζοντας τους εισβολείς να μεταβούν σε νέους τύπους αρχείων για να παραδώσουν τα κακόβουλα ωφέλιμα φορτία τους στις συσκευές των θυμάτων, συμπεριλαμβανομένων των αρχείων ISO, RAR και Windows Shortcut (LNK).

Η Microsoft ανακοίνωσε το Smart App Control τον Απρίλιο, περιγράφοντάς το ως “σημαντική βελτίωση στο μοντέλο ασφαλείας των Windows 11“, που έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει το άνοιγμα μόνο ασφαλών και αξιόπιστων εφαρμογών.

Πρόσθεσε επίσης ότι «οι συσκευές που εκτελούν προηγούμενες εκδόσεις των Windows 11 θα πρέπει να επαναφέρονται και να έχουν καθαρή εγκατάσταση των Windows 11 για να επωφεληθούν από αυτή τη δυνατότητα».

Δείτε ακόμα: Το taskbar των Windows 11 βελτιώνεται για όσους ανοίγουν άπειρα apps

Windows 11

Ωστόσο, αν και είναι προφανώς χρήσιμο για την άμυνα από επιθέσεις δουλεύοντας παράλληλα με λογισμικό ασφαλείας όπως το Microsoft Defender, το Smart App Control έχει επίσης αρκετά μειονεκτήματα και προβλήματα.

Το πιο προφανές από αυτά είναι το γεγονός ότι, προς το παρόν, μπορεί να δοκιμαστεί μόνο από τα Windows Insiders σε συστήματα με Windows 11.

Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί μόνο σε καθαρές εγκαταστάσεις των Windows 11, για να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχουν ήδη αναξιόπιστες εφαρμογές που εκτελούνται στη συσκευή, αναγκάζοντας τους χρήστες να εγκαταστήσουν ξανά ή να επαναφέρουν τις συσκευές τους για να δοκιμάσουν τη νέα λειτουργία.

Η τεκμηρίωση της Microsoft εξακολουθεί επίσης να λείπει. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει καμία αναφορά ότι το SAC μπλοκάρει συγκεκριμένους τύπους αρχείων. Πριν από αυτό, η δυνατότητα διαφημιζόταν ως μια ενσωματωμένη δυνατότητα ασφαλείας που επικεντρώνεται στην προστασία από κακόβουλες ή ανυπόγραφες εφαρμογές.

Επίσης, η εταιρεία λέει στον ιστότοπο υποστήριξής της ότι η δυνατότητα μπορεί να ενεργοποιηθεί ξανά μετά την απενεργοποίησή της με επανεγκατάσταση των Windows.

Η Microsoft λέει επίσης ότι το SAC μπορεί να απενεργοποιηθεί αυτόματα σε ορισμένα συστήματα μετά την εκτέλεση μιας “λειτουργίας αξιολόγησης” για να ελεγχθεί εάν η συσκευή σας είναι “καλή υποψήφια”.

Δείτε επίσης: Windows 11: Το KB5015882 update διορθώνει bugs που προκαλούν προβλήματα στο File Explorer

Κατά τη λειτουργία αξιολόγησης, το SAC θα απενεργοποιηθεί και δεν θα μπλοκάρει τίποτα έως ότου λάβετε τη σφραγίδα έγκρισης του “καλού υποψηφίου”.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, δεν υπάρχει λίστα εξαιρέσεων SAC που θα εμπόδιζε την ενεργοποίησή του όταν προσπαθείτε να ανοίξετε μια συγκεκριμένη εφαρμογή ή αρχείο.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS