ΑρχικήUpdatesΤο Microsoft Office πλέον αποκλείει τις μακροεντολές από προεπιλογή

Το Microsoft Office πλέον αποκλείει τις μακροεντολές από προεπιλογή

Η Microsoft άρχισε επιτέλους να αποκλείει τις μακροεντολές από την εκτέλεση σε αρχεία του Office που έχουν ληφθεί.

Microsoft Office

Δείτε επίσης: Microsoft: Γιατί να μην θέλει κάποιος να κάνει καριέρα στην εταιρεία;

Η Microsoft επιβεβαίωσε αυτήν την εβδομάδα ότι σύντομα θα αρχίσει να αποκλείει τις μακροεντολές Visual Basic Applications (VBA) στις εφαρμογές του Office από προεπιλογή, αφού απέσυρε αθόρυβα την αλλαγή νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Οι διαχειριστές IT μπορούν τώρα να ενημερώσουν τη σουίτα παραγωγικότητας τους και να εμποδίσουν τους υπαλλήλους τους να εκτελούν μακροεντολές Visual Basic for Applications (VBA) με τον ίδιο, απλό και βολικό τρόπο που το έκαναν παλιά.

Σε μια ανακοίνωση μετά την κυκλοφορία, η Microsoft εξήγησε τι σημαίνει στην πραγματικότητα η “βελτιωμένη χρηστικότητα”:

“Με βάση την ανασκόπηση των σχολίων των πελατών μας, πραγματοποιήσαμε ενημερώσεις τόσο για τον τελικό χρήστη όσο και για την τεκμηρίωση του διαχειριστή IT για να καταστήσουμε σαφέστερες τις επιλογές που έχετε για διαφορετικά σενάρια”, εξήγησε η Microsoft. “Για παράδειγμα, τι πρέπει να κάνετε εάν έχετε αρχεία στο SharePoint ή αρχεία σε κοινόχρηστο στοιχείο δικτύου. Ανατρέξτε στην ακόλουθη τεκμηρίωση: Για τους end users, μια δυνητικά επικίνδυνη μακροεντολή έχει αποκλειστεί. Για τους διαχειριστές IT, οι μακροεντολές από το διαδίκτυο θα αποκλειστούν από προεπιλογή στο Office.

Εάν ενεργοποιήσατε ή απενεργοποιήσατε ποτέ την εκτέλεση μακροεντολών αποκλεισμού σε αρχεία του Office από την πολιτική Διαδικτύου, ο οργανισμός σας δεν θα επηρεαστεί από αυτήν την αλλαγή.”

Δείτε επίσης: Microsoft: O Windows Server 20H2 φτάνει στο EOS τον επόμενο μήνα

Οι αλλαγές ισχύουν μόνο στα Windows. Εάν το NTFS σύστημά του αναγνωρίσει ένα αρχείο ως κατεβασμένο από το Διαδίκτυο (σε αντίθεση με την πρόσβαση μέσω δικτύου ή έναν ιστότοπο που έχει χαρακτηριστεί ως ασφαλής από τον διαχειριστή), θα αποκλείσει τη χρήση μακροεντολών. Άλλες πλατφόρμες όπως το Mac, το Office σε Android/iOS ή το Office στο web, δεν θα έχουν αλλαγές.

Οι μακροεντολές έχουν αποδειχθεί εφιάλτης για τους περισσότερους διαχειριστές ασφάλειας πληροφορικής και ένα από τα καλύτερα όπλα για εγκληματίες στον κυβερνοχώρο, εδώ και πολλά χρόνια.

Δείτε επίσης: Πώς να διαγράψετε ένα sheet στο Microsoft Excel

Ενώ οι εργαζόμενοι τα αξιοποιούν για να αυτοματοποιήσουν διάφορες εργασίες, απατεώνες έκαναν hijack μακροεντολές για να ξεγελάσουν τα θύματα να κατεβάσουν malware, δίνοντας στους απειλητικούς φορείς αμείωτη πρόσβαση στο δίκτυο-στόχο. Αν και αυτές οι αλλαγές δεν αποτελούν κάτι πάρα πολύ δραστικό, αναμένεται να περιορίσουν σημαντικά τις επιτυχημένες επιθέσεις.

Πηγή πληροφοριών: techradar.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://secnews.gr
Be the limited edition.
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS