Η Ιαπωνία αποφάσισε να καταπολεμήσει πιο επιθετικά το cyberbullying, αφού πλέον οι διαδικτυακές προσβολές θα τιμωρούνται με ένα έτος στη φυλακή.
Δείτε επίσης: Gamer μηνύει τη Microsoft επειδή δεν τον προστάτευσε από cyberbullying!
Η προσβολή κάποιου στο Διαδίκτυο στην Ιαπωνία πρόκειται να επιφέρει πολύ πιο σοβαρές κυρώσεις από αυτό το καλοκαίρι μετά την ψήφιση της νέας νομοθεσίας από το κοινοβούλιο της χώρας.
Όπως αναφέρει το CNN, η υπάρχουσα τιμωρία για τις διαδικτυακές προσβολές μπορεί ήδη να θεωρηθεί από ορισμένους ως αρκετά αυστηρή, αφού ένα άτομο μπορεί να φυλακιστεί για έως και 30 ημέρες και να πληρώσει πρόστιμο έως και 75 $. Ωστόσο, η νέα νομοθεσία αυξάνει σημαντικά αυτά τα όρια, με τη μέγιστη ποινή να είναι τώρα φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο έως και 2.200 $.
Ηλιακή καταιγίδα ίσως επηρεάσει την ανάκαμψη από τον τυφώνα
Αποκαλύφθηκαν τα Cybercab robotaxi και Tesla Robovan
Πώς τα εργαλεία της OpenAI επηρεάζουν τις εκλογές;
Η Ιαπωνία ορίζει τις προσβολές ως «δημόσια υποβάθμιση της κοινωνικής θέσης κάποιου χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένα γεγονότα σχετικά με αυτόν ή σε συγκεκριμένη ενέργεια», σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Αντιμετωπίζεται διαφορετικά από τη δυσφήμιση σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα της Ιαπωνίας.
Η κινητοποίηση για την τροποποίηση του ποινικού κώδικα της χώρας με πιο αυστηρές τιμωρίες, ωθήθηκε περεταίρω όταν η Hana Kimura, μια 22χρονη επαγγελματίας παλαίστρια και πρωταγωνίστρια του επιτυχημένου ριάλιτι του Netflix, Terrace House, αυτοκτόνησε το 2020 αφού έλαβε ένα κύμα από σχόλια μίσους στα social media.
Δείτε ακόμα: Το spyware FakeCop εξαπλώνεται ως antivirus στην Ιαπωνία
Ο θάνατος της Kimura έφερε το ζήτημα του cyberbullying ξανά στην επιφάνεια στην Ιαπωνία λόγω της εξαιρετικά ορατής και τοξικής φύσης της κακοποίησης που είχε βιώσει. Δύο άντρες που δημοσίευσαν προσβολές στους λογαριασμούς της στα social media λίγο πριν από το θάνατό της, λέγοντας: «Έχει κάποια αξία η ζωή σου;» και «Γεια, πότε θα πεθάνεις;», πλήρωσαν πρόστιμο 9.000 γιεν ο καθένας.
Εκείνη την εποχή, ο Sanae Takaichi, υπουργός Εσωτερικών και Επικοινωνιών της Ιαπωνίας, δεσμεύτηκε να «επιταχύνει» τις κυβερνητικές συζητήσεις σχετικά με τη νομοθεσία για τον διαδικτυακό εκφοβισμό.
Αυτή η ενημέρωση του ποινικού κώδικα φαίνεται να είναι το τελικό αποτέλεσμα αυτής της ταχείας απάντησης, ωστόσο δε σημαίνει ότι όλοι συμφωνούν. Ο Seiho Cho, ένας ποινικός δικηγόρος με έδρα την Ιαπωνία, επεσήμανε ότι δεν υπάρχει σαφής ορισμός του τι χαρακτηρίζεται ως προσβολή, που σημαίνει ότι θα μπορούσε να καταχραστεί αρκετά εύκολα και με επιτυχία στα δικαστήρια. Άλλοι πρότειναν ότι θα μπορούσε να εμποδίσει την ελευθερία του λόγου και να περιορίσει την κριτική σε όσους βρίσκονται στην εξουσία.
Δείτε επίσης: Η Ιαπωνία στέλνει ένα ρομπότ σε σχήμα μπάλα στη Σελήνη
Έχοντας αυτό υπόψη, η νομοθεσία μπόρεσε να περάσει μόνο όταν προστέθηκε διάταξη για επανεξέταση του νόμου σε τρία χρόνια.