ΑρχικήinetGoogle: Θέτει σε αναστολή μηχανικό που αποκάλυψε πληροφορίες για AI chatbot

Google: Θέτει σε αναστολή μηχανικό που αποκάλυψε πληροφορίες για AI chatbot

Η Google έθεσε σε αναστολή έναν μηχανικό της, την περασμένη εβδομάδα επειδή αποκάλυψε εμπιστευτικές λεπτομέρειες ενός AI chatbot της εταιρείας.

Δείτε επίσης: Google Chrome: Θα αποκλείει τα ενοχλητικά notification prompts με ML

AI chatbot

Ο Blake Lemoine, ανώτερος μηχανικός λογισμικού στην αρμόδια ομάδα τεχνητής νοημοσύνης της Google, τέθηκε σε διοικητική άδεια μετ’ αποδοχών, αφού δημοσιοποίησε την ανησυχία του ότι το AI chatbot, γνωστό ως LaMDA ή Language Model for Dialogue Applications, είχε πλέον την ικανότητα να αισθάνεται. Ο Lemoine αποκάλυψε την αναστολή του σε μια ανάρτηση στις 6 Ιουνίου και στη συνέχεια συζήτησε τις ανησυχίες του σχετικά με την πιθανή διάθεση του LaMDA με την Washington Post, σε μια ιστορία που δημοσιεύτηκε το Σαββατοκύριακο.

Στην ανάρτησή του στο Medium, ο Lemoine λέει ότι ερεύνησε ζητήματα δεοντολογίας με άτομα εκτός Google προκειμένου να συγκεντρώσει αρκετά στοιχεία για να τα παρουσιάσει στα ανώτερα στελέχη. Η ανάρτηση του Medium ήταν “εσκεμμένα ασαφής” σχετικά με τη φύση των ανησυχιών του, αν και στη συνέχεια αναφέρθηκαν λεπτομερώς στην ιστορία της Post. Το Σάββατο, ο Lemoine δημοσίευσε μια σειρά από «συνεντεύξεις» που έκανε με το AI chatbot LaMDA.

Σε μια ανάρτηση στο Twitter, ο Lemoine είπε ότι βρίσκεται στο μήνα του μέλιτος και δεν θα είναι διαθέσιμος για σχόλια μέχρι τις 21 Ιουνίου.

Δείτε ακόμα: Microsoft Teams: Με AI θα βελτιωθούν οι βιντεοκλήσεις

Σε μια δήλωση, η Google απέρριψε τον ισχυρισμό του Lemoine ότι το LaMDA έχει ενσυναίσθηση.

Google

«Αυτά τα συστήματα μιμούνται τους τύπους ανταλλαγών που συναντώνται σε εκατομμύρια προτάσεις και μπορούν να επικεντρωθούν σε οποιοδήποτε φανταστικό θέμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Google, Brian Gabriel.

Η εταιρεία είπε ότι δεν σχολιάζει θέματα προσωπικού όταν ρωτήθηκε για την αναστολή του Lemoine.

Η υψηλού προφίλ ανάρτηση σηματοδοτεί ένα ακόμα σημείο διαμάχης εντός της ομάδας τεχνητής νοημοσύνης της Google, η οποία έχει βιώσει ένα κύμα αποχωρήσεων. Στα τέλη του 2020, η εξέχουσα ερευνήτρια δεοντολογίας της τεχνητής νοημοσύνης Timnit Gebru είπε ότι η Google την απέλυσε επειδή εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την προκατάληψη στα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Περίπου 2.700 υπάλληλοι της Google υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή για την υποστήριξη της Gebru, η οποία σύμφωνα με την Google παραιτήθηκε από τη θέση της. Δύο μήνες αργότερα, η Margaret Mitchell, η οποία ανήκε επίσης στην ομάδα Ethical AI μαζί με την Gebru, απολύθηκε.

Ο ερευνητής Alex Hanna και ο μηχανικός λογισμικού Dylan Baker παραιτήθηκαν επίσης στη συνέχεια. Νωρίτερα φέτος, η Google απέλυσε τον Satrajit Chatterjee, έναν ερευνητή τεχνητής νοημοσύνης, ο οποίος αμφισβήτησε μια ερευνητική εργασία σχετικά με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την ανάπτυξη τσιπ υπολογιστών.

Δείτε επίσης: Οι επαγγελματίες πληροφορικής δεν έχουν εμπιστοσύνη στην ασφάλεια του Supply Chain

Η τεχνητή νοημοσύνη που διαθέτει την ικανότητα να αισθάνεται είναι ένα κοινό θέμα στην επιστημονική φαντασία, αλλά λίγοι ερευνητές πιστεύουν ότι η τεχνολογία είναι αρκετά προηγμένη σε αυτό το σημείο, για να δημιουργήσει ένα AI chatbot με αυτογνωσία.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS