ΑρχικήsecurityΗ Europol τερματίζει τη λειτουργία της υπηρεσίας VPNLab

Η Europol τερματίζει τη λειτουργία της υπηρεσίας VPNLab

Η υπηρεσία VPN VPNLab που χρησιμοποιείται από χάκερ για τη διανομή ransomware, malware και τη διευκόλυνση άλλων μορφών εγκλήματος στον κυβερνοχώρο έχει τεθεί εκτός σύνδεσης μετά από συντονισμένη διεθνή επιχείρηση της αστυνομίας.

VPNLab

Δείτε επίσης: Microsoft: Επείγουσες επιδιορθώσεις Windows Server για σφάλματα VPN

Στο πλαίσιο της κοινής δράσης της Europol, του γερμανικού αστυνομικού τμήματος του Ανόβερου, του FBI, της Εθνικής Υπηρεσίας Εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου (NCA) και άλλων, οι 15 servers που χρησιμοποιούνται από την υπηρεσία VPNLab.net κατασχέθηκαν, με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον διαθέσιμη η υπηρεσία.

Η Europol είπε ότι πολλαπλές έρευνες αποκάλυψαν εγκληματίες που χρησιμοποιούν την υπηρεσία VPNLab.net για να διευκολύνουν παράνομες δραστηριότητες όπως η διανομή malware. Άλλες περιπτώσεις έδειξαν τη χρήση της υπηρεσίας για τη δημιουργία υποδομής και επικοινωνιών πίσω από καμπάνιες ransomware, καθώς και την πραγματική ανάπτυξη ransomware.

Η Europol είπε ότι το VPNLab.net ιδρύθηκε το 2008, προσφέροντας υπηρεσίες βασισμένες στην τεχνολογία OpenVPN και κρυπτογράφηση 2048-bit για την παροχή διαδικτυακής ανωνυμίας με κόστος 60 $ ετησίως. Η υπηρεσία παρείχε επίσης double VPN, με servers που βρίσκονται σε πολλές διαφορετικές χώρες.

Δείτε επίσης: Ρωσία: Το internet watchdog μπλοκάρει άλλα έξι VPN

Οι κυβερνοεγκληματίες χρησιμοποίησαν την υπηρεσία και για να αναπτύξουν malware αποφεύγοντας τον εντοπισμό από τις αρχές – αλλά τώρα οι servers έχουν κατασχεθεί, οι αρχές επιβολής του νόμου ερευνούν τα δεδομένα πελατών σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν κυβερνοεγκληματίες και θύματα κυβερνοεπιθέσεων.

VPNLab

Ως αποτέλεσμα της έρευνας, έχουν εντοπιστεί περισσότερες από 100 επιχειρήσεις που κινδυνεύουν από κυβερνοεπιθέσεις και οι αρχές επιβολής του νόμου συνεργάζονται απευθείας μαζί τους σε μια προσπάθεια να μετριάσουν κάθε ενδεχόμενο παραβίασης.

Δείτε επίσης: FBI: Εξελιγμένη ομάδα εκμεταλλεύεται ένα zero-day σε FatPipe VPNs

Η ανατρεπτική ενέργεια κατά του VPNLab έλαβε χώρα στις 17 Ιανουαρίου 2022 και έγινε σε συνεργασία των αρχών από τη Γερμανία, την Ολλανδία, τον Καναδά, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Γαλλία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, την Ουκρανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, μαζί με την υποστήριξη της Europol.

Πηγή πληροφοριών: zdnet.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS