ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαΠανδημία: Τα memes βοήθησαν στην αντιμετώπιση του άγχους

Πανδημία: Τα memes βοήθησαν στην αντιμετώπιση του άγχους

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, η Jessica Gall Myrick βρέθηκε να βλέπει διασκεδαστικά memes με την πανδημία στα social media για λίγη χαλάρωση στο τέλος της ημέρας. Τα χαριτωμένα memes με φωτογραφίες κουταβιών ή μωρών φάνηκαν να λειτουργούν θετικά από την απομάκρυνση από τα αρνητικά συναισθήματα. Αναρωτήθηκε: Το κάνουν και άλλοι άνθρωποι αυτό — και βοηθάει;

Δείτε επίσης: Τέξας COVID-19: Ο κυβερνήτης απαγορεύει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

memes

Δείτε επίσης: Εμβόλιο COVID-19: Ρώσοι κατάσκοποι «έκλεψαν» την φόρμουλα του UK

Η Myrick, καθηγητής επικοινωνιών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, αποφάσισε να μάθει τι συμβαίνει. Τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν οι λοιμώξεις από τον κορωνοϊό αυξάνονταν, εκείνη και δύο άλλοι ερευνητές πραγματοποίησαν έρευνα σε περισσότερους από 700 ανθρώπους για το αν η χρήση διασκεδαστικών memes για την πανδημία τους διευκόλυνε να ξεπεράσουν τα αρνητικά συναισθήματα.

Η μελέτη της, που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το έκανε. Οι ερωτηθέντες ανέφεραν ότι η προβολή αστείων ή χαριτωμένων meme βοήθησε στη μείωση των επιπέδων άγχους τους και τους έκανε να αισθάνονται πιο σίγουροι για την ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια κρίση υγείας.

Η μελέτη είναι ένα μικρό αλλά αξιοσημείωτο φωτεινό σημείο εν μέσω έρευνας που υπογραμμίζει τις αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία του doomscrolling και τον ρόλο που διαδραματίζει το Facebook και άλλες πλατφόρμες στη διάδοση της παραπληροφόρησης σχετικά με την πανδημία. Προσφέρει μια απόδειξη ότι η ανάγνωση των memes μπορεί να είναι ένας υγιής τρόπος για να βοηθήσετε μερικούς ανθρώπους να αποφύγουν να αισθάνονται συγκλονισμένοι, υπό την προϋπόθεση ότι το περιεχόμενο είναι χιουμοριστικό και αισιόδοξο.

Απαιτείται περισσότερη διερεύνηση για να επιβεβαιωθούν τυχόν θεραπευτικά αποτελέσματα της προβολής των αναζωογονητικών meme. Αλλά τα ευρήματα προσφέρουν μια εικόνα για το πώς το social media feed με θετικό περιεχόμενο θα μπορούσε να προσφέρει κάποια συναισθηματικά οφέλη, είπε η Myrick.

Δείτε επίσης: Νορβηγία: Έχει τελικά επαναπροσδιορίσει τον Covid-19 ως γρίπη;

Στη μελέτη συμμετείχαν 748 άτομα, δείχνοντάς τους δημοφιλή meme από ιστότοπους όπως το Imgur και το IMGflip. Όλα παρουσίαζαν ζώα και ανθρώπους, μερικά από αυτά παιδιά.

Σε ότι αφορά τα memes, σε ορισμένους συμμετέχοντες δόθηκαν λεζάντες σχετικές με τον COVID-19, ενώ άλλοι είδαν την ίδια εικόνα με την αρχική της λεζάντα.

Στη συνέχεια, τα άτομα βαθμολόγησαν πόσο χαριτωμένα και αστεία βρήκαν τα προβαλλόμενα meme και ανέφεραν τα επίπεδα άγχους τους και καταστάσεις όπως χαλάρωση και ηρεμία. Τους τέθηκαν επίσης ερωτήσεις σχετικά με την πανδημία, συμπεριλαμβανομένου του άγχους τους για τον ιό και πόσο οι εικόνες τους έκαναν να σκεφτούν άλλες πληροφορίες που γνώριζαν για τον covid-19. Όσοι είδαν memes ανέφεραν πιο θετικά συναισθήματα, διαπίστωσε η μελέτη.

Οι ερευνητές σημείωσαν ορισμένους από τους περιορισμούς της μελέτης, λέγοντας ότι απαιτείται πρόσθετη έρευνα για να «καταλάβουμε πώς η χρήση των meme, ευρύτερα, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων άγχους».

«Παρόλα αυτά», είπαν οι ερευνητές, «τα αποτελέσματά μας έδειξαν ότι η προβολή των meme προκάλεσε υψηλότερα επίπεδα θετικών συναισθημάτων, τα οποία σχετίζονταν θετικά με την αποτελεσματικότητα αντιμετώπισης του COVID-19».

Η Myrick τόνισε ότι η προβολή memes δεν υποκαθιστά την αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας για προβλήματα ψυχικής υγείας που σχετίζονται με την πανδημία, τα οποία οι ειδικοί λένε ότι έχουν αυξηθεί εν μέσω της κρίσης.

Πηγή πληροφοριών: washingtonpost.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS