ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαSpaceX: Η Falcon 9-εκτόξευση αυτής της εβδομάδας θα είναι διαφορετική

SpaceX: Η Falcon 9-εκτόξευση αυτής της εβδομάδας θα είναι διαφορετική

Η SpaceX την Τρίτη έχει προγραμματίσει να εκτοξεύσει έναν πύραυλο Falcon 9 σε μια νότια τροχιά που αγκαλιάζει την ακτή από το Cape Canaveral για να τοποθετήσει 88 μικρούς δορυφόρους σε μια πολική τροχιά. Το πρώτο στάδιο του Falcon 9 θα επιστρέψει στη Διαστημική Ακτή της Φλόριντα για την πρώτη προσγείωση πυραύλων στην ακτή στο Cape Canaveral από τον Δεκέμβριο.

SpaceX Falcon 9

Δείτε επίσης: ΗΠΑ: Η SpaceX εκτοξεύει το Falcon 9 για την πρώτη δοκιμαστική πτήση «εθνικής ασφάλειας»

Ο πύραυλος Falcon 9 πρόκειται να απογειωθεί από το pad 40 στο Cape Canaveral κατά τη διάρκεια ενός παραθύρου εκτόξευσης 58 λεπτών που άνοιξε στις 2:56 μ.μ. EDT (1856 GMT) Τρίτη. Η SpaceX ανέβαλε την εκτόξευση που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την περασμένη εβδομάδα για να πραγματοποιήσει επιπλέον ελέγχους πριν από την πτήση, αλλά η εταιρεία δεν έδωσε καμία περαιτέρω εξήγηση για την καθυστέρηση.

Η SpaceX πυροδότησε έναν προηγούμενο booster Falcon 9 που κυκλοφόρησε την περασμένη Τρίτη για την προετοιμασία της αποστολής μικρών δορυφορικών προγραμμάτων μεταφοράς Transporter 2.

Την Τρίτη η πιθανότητα καλού καιρού για εκτόξευση στο Cape Canaveral είναι στο 80%.

Δείτε επίσης: Google: Συμφωνία με SpaceX για το δίκτυο δορυφορικού Internet Starlink!

Σύμφωνα με την SpaceX, η αποστολή Transporter 2 θα εκτοξεύσει 88 μικρά διαστημόπλοια σε τροχιά για πελάτες σε όλο τον κόσμο. Η πρώτη ειδική αποστολή του SpaceX, Transporter 1, ξεκίνησε τον Ιανουάριο με 143 μικρούς δορυφόρους, έναν αριθμό ρεκόρ μεμονωμένων διαστημικών σκαφών σε μία μόνο εκτόξευση.

Η αποστολή Transporter 2 δεν θα σπάσει αυτό το ρεκόρ, αλλά η SpaceX είπε ότι το διαστημικό σκάφος που θα εκτοξευθεί την Τρίτη έχει μια συνδυασμένη μάζα μεγαλύτερη από αυτήν της προηγούμενης αποστολής.

Τα payloads στο Transporter 2 περιλαμβάνουν μικρούς δορυφόρους για τον στρατό των ΗΠΑ, καθώς και δορυφόρους ραντάρ και οπτικής γης για δορυφόρους και ICEYE, εμπορικές εταιρείες τηλεπισκόπησης με έδρα την Αργεντινή και τη Φινλανδία. Υπάρχουν επίσης πολλά CubeSats στην κυκλοφορία για αμερικανικούς και διεθνείς φορείς.

Η εκτόξευση της Παρασκευής θα είναι η 20η εκτόξευση Falcon 9 της χρονιάς, αλλά και οι 19 αποστολές μέχρι το 2021 είχαν ως στόχο την προσγείωση σε πλοία drone στον Ατλαντικό Ωκεανό. Η τελευταία προσγείωση πυραύλων της SpaceX στο Cape Canaveral Space Force Station πραγματοποιήθηκε στην τελική αποστολή της εταιρείας το 2020, μια εκτόξευση για το Εθνικό Γραφείο Αναγνώρισης στις 19 Δεκεμβρίου.

Όλες οι προσπάθειες προσγείωσης του SpaceX εκτός από μία φέτος ήταν επιτυχημένες.

Η SpaceX προσγειώνει συνήθως τα boosters Falcon 9 σε drone ships σε αποστολές που μεταφέρουν βαρύ φορτίο στο διάστημα ή πτήσεις που μεταφέρουν payloads σε τροχιές μεγάλου υψομέτρου.

Δείτε επίσης: SpaceX: Δέχεται το Dogecoin ως πληρωμή για την αποστολή στη σελήνη

Στις εκτοξεύσεις με ελαφρύτερα payloads, ο booster έχει αρκετό απόθεμα προωθητικού για να γυρίσει χρησιμοποιώντας ένα “boost-back” burn αμέσως μετά το stage-διαχωρισμό. Αυτό θα συμβεί στο λανσάρισμα του Transporter 2 την Τρίτη.

Αφού χωρίσει από το ανώτερο στάδιο του Falcon 9 περίπου δυόμισι λεπτά από την έναρξη της αποστολής, ο ενισχυτής ύψους 15 ορόφων θα ενεργοποιήσει εκ νέου τους τρεις κινητήρες του για να μηδενίσει την οριζόντια ταχύτητά του και θα αρχίσει να επιταχύνει πίσω προς το Landing Zone 1 στο Cape Canaveral.

Το πρώτο στάδιο θα επιστρέψει στο Cape Canaveral περίπου οκτώ λεπτά μετά την απογείωση, ενώ το δεύτερο στάδιο του Falcon 9 εκτελεί ελιγμό “dog-leg” για να αλλάξει την πορεία του από ένα αρχικό μονοπάτι νοτιοανατολικά σε ένα νότιο κομμάτι περίπου παράλληλο προς την ανατολική ακτή της Φλόριντα.

Το δεύτερο στάδιο θα πετάξει πάνω από τα Florida Straits και την Κούβα πριν φτάσει σε τροχιά με τα 88 payloads.

Αυτή θα είναι η τρίτη εκτόξευση SpaceX από το Cape Canaveral που θα χρησιμοποιήσει την νότια πολική τροχιά εκτόξευσης από τον περασμένο Αύγουστο. Πριν από τον Αύγουστο, η τροχιά της πολικής εκτόξευσης δεν είχε χρησιμοποιηθεί από το Cape Canaveral από το 1969.

Η SpaceX είπε ότι η επιστροφή του πυραύλου μπορεί να δημιουργήσει έναν ή περισσότερους ηχητικές εκρήξεις που θα μπορούσαν να ακουστούν σε όλη την Κεντρική Φλόριντα, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Πηγή πληροφοριών: spaceflightnow.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS