ΑρχικήyoutubeΕμβόλιο Pfizer: Αποτελεσματικότερο κατά των παραλλαγών του κορωνοϊού

Εμβόλιο Pfizer: Αποτελεσματικότερο κατά των παραλλαγών του κορωνοϊού

Μία από τις βασικές ανησυχίες των ειδικών, είναι οι παραλλαγές του κορωνοϊού που έχουν εντοπιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Αφρική από τον περασμένο μήνα. Εργαστήρια σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να κατανοήσουν πόσο μεγάλη απειλή θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα μεταλλαγμένα στελέχη.

Μία από τις εκδοχές που εξετάζονται, είναι το κατά πόσο τα νέα στελέχη μπορεί να μην καλύπτονται από τα τρέχοντα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένων των δύο που αναπτύχθηκαν από την Pfizer / BioNTech και τη Moderna που κυκλοφορούν επί του παρόντος στις ΗΠΑ.

Το Reuters κυκλοφόρησε την Πέμπτη μια νέα μελέτη, η οποία έδειξε ότι το εμβόλιο της Pfizer μπορεί να εξουδετερώσει αποτελεσματικά τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, όπως αυτές που εντοπίστηκαν στη Νότια Αφρική (N501Y) και στο Ηνωμένο Βασίλειο (B.1.1.7). Παρόλο που η εν λόγω μελέτη δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα από άλλους επιστήμονες, έχει κυκλοφορήσει στο bioRxiv.

“Είναι ακόμα νωρίς, αλλά σίγουρα η μελέτη υποδηλώνει ότι το εμβόλιο θα λειτουργήσει ενάντια σε αυτές τις παραλλαγές”, δήλωσε η Larisa Labzin, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο του Queensland.

Pfizer

Ο κορωνοϊός μεταλλάσσεται καθώς μεταφέρεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, ωστόσο δεν μεταβάλλεται ιδιαίτερα. Παρόλα αυτά η μετάλλαξη στο στέλεχος B.1.1.7, φαίνεται ότι επιτρέπει στον ιό να εξαπλωθεί πιο γρήγορα. Αυτές οι αλλαγές συμβαίνουν σε μία κρίσιμη πρωτεΐνη του ιού, που του επιτρέπει να εισέλθει και να προσβάλει τα ανθρώπινα κύτταρα.

Το σημαντικότερο βέβαια είναι ότι η νέα παραλλαγή δεν φαίνεται να είναι πιο θανατηφόρα.

Άτομα που έχουν εμβολιαστεί έχουν δώσει ήδη δείγματα για να ελέγξουν οι επιστήμονες αν τα αντισώματα που έχουν αναπτύξει μπορούν να σταματήσουν τις νέες παραλλαγές.

κορωνοϊού

Για να ελέγξει την ικανότητα των τρεχόντων εμβολίων έναντι των νέων παραλλαγών, η Pfizer χρησιμοποίησε ορό αίματος από 20 άτομα που είχαν κάνει το εμβόλιο. Αυτός ο ορός περιέχει αντισώματα του εμβολίου και μπορεί να ελεγχθεί έναντι ιών με διαφορετικές μεταλλάξεις στο εργαστήριο.

“Δοκιμάσαμε 16 διαφορετικές μεταλλάξεις και καμία από αυτές δεν είχε πραγματικά σημαντικό αντίκτυπο. Αυτά είναι τα καλά νέα”, δήλωσε στο Reuters ο Phil Dormitzer, ένας επιστήμονας εμβολίων της Pfizer.

Φυσικά είναι κρίσιμο να δοκιμαστούν κι άλλες πτυχές της ανοσολογικής απόκρισης, είπε η Labzin, όπως το πώς τα εξειδικευμένα λευκά αιμοσφαίρια ανταποκρίνονται σε μια λοίμωξη από παραλλαγή μετά τον εμβολιασμό. Θα εξεταστούν επίσης άλλες μεταλλάξεις στις παραλλαγές.

“Υπάρχουν περισσότερες μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη από αυτές που δοκιμάστηκαν σε αυτήν την μελέτη, αλλά σίγουρα τα νέα είναι θετικά”, είπε.

Εάν οι παραλλαγές του κορωνοϊού επρόκειτο να μεταλλαχθούν με τρόπο που θα μειώσει την αποτελεσματικότητα των τρεχόντων εμβολίων, υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο. Χάρη στη φύση του “plug-n-play” των εμβολίων Pfizer και Moderna, που χρησιμοποιούν mRNA, μπορούν ενδεχομένως να “κωδικοποιηθούν” μέσα σε λίγους μήνες για την καταπολέμηση των νέων παραλλαγών.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS