ΑρχικήsecurityEuropol: Κυκλοφορούν στο Dark Web ψεύτικα εμβόλια για τον COVID-19

Europol: Κυκλοφορούν στο Dark Web ψεύτικα εμβόλια για τον COVID-19

Καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκινά προετοιμασίες για την ανάπτυξη ενός εμβολίου για τον COVID-19, οι αρχές προειδοποιούν για ψεύτικα εμβόλια που κυκλοφορούν στο dark web.

εμβόλια για τον COVID-19

Λέγεται ότι το εμβόλιο Pfizer / BioNTech θα αρχίσει να διανέμεται στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτή την εβδομάδα για την προστασία των ευάλωτων ομάδων.

Ωστόσο, η Europol έχει αρχίσει εδώ και μέρες να προειδοποιεί για ψεύτικα εμβόλια για τον COVID-19. Αυτές οι πλαστές εκδόσεις κυκλοφορούν στο dark web, καθώς οι ομάδες οργανωμένου εγκλήματος εκμεταλλεύονται την αυξημένη ζήτηση και το ενδιαφέρον του κοινού.

Σύμφωνα με τις αρχές, αυτά τα εμβόλια θα είναι “αναποτελεσματικά ή τοξικά στη χειρότερη περίπτωση” και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έξαρση του ιού μεταξύ των κοινοτήτων που υποτίθεται ότι έχουν εμβολιαστεί.

Τα πλαστά εμβόλια μπορεί να κυκλοφορούν σε παράνομες αγορές ή ακόμα και να εισαχθούν στη νόμιμη αγορά, όπως συμβαίνει συχνά με άλλα πλαστά φαρμακευτικά προϊόντα. Η αναμενόμενη υψηλή ζήτηση για εμβόλια για τον COVID-19 προσελκύει τις ομάδες οργανωμένου εγκλήματος, που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την πανδημία και τις εκστρατείες εμβολιασμού“, εξήγησε η Europol.

Οι εγκληματίες μπορεί να γεμίσουν με κάποια άσχετη ουσία κενά φιαλίδια.

Europol Dark Web

Ενδέχεται, επίσης, να κλέψουν γνήσια εμβόλια από αλυσίδες εφοδιασμού που είναι επιφορτισμένες με την παράδοσή τους, προειδοποίησε η Europol.

Τα γνήσια εμβόλια για τον COVID-19 είναι πολύτιμα και οι αλυσίδες εφοδιασμού τους (αποθήκευση, μεταφορά και παράδοση) θα διατρέχουν τον κίνδυνο στόχευσης από εγκληματίες που επιδιώκουν να αποκτήσουν αυτά τα φαρμακευτικά προϊόντα“, ανέφεραν οι ειδικοί.

Σύμφωνα με τη Europol, αυτά τα εμβόλια που κυκλοφορούν στο dark web (ακόμα και αν είναι γνήσια) θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, καθώς οι εγκληματίες μπορεί να τα έχουν αποθηκεύσει με τρόπους που θα μπορούσαν να βλάψουν το προϊόν.

Ο ανώτερος ερευνητής ασφάλειας της Domain Tools, Chad Anderson, ενθάρρυνε το κοινό να δείξει υπομονή και να περιμένει για τα επίσημα εμβόλια για τον COVID-19.

Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι αυτό που θα αγοράσετε από μια αγορά του Dark Web, είναι αυτό που θα λάβετε“, πρόσθεσε. “Οι αγορές στο Dark Web πολλαπλασιάζονται τώρα και επιτρέπουν στους πωλητές να εξαπατούν τους ανθρώπους. Όπως πάντα, ενθαρρύνουμε τους χρήστες να μην αγοράζουν αντικείμενα από αυτές τις αγορές και να μην τις ενισχύουν οικονομικά“, κατέληξε.

Πηγή: Infosecurity Magazine

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS