ΑρχικήyoutubeNASA - Space X: Αστροναύτες εκτοξεύτηκαν με το SpaceX Crew Dragon!

NASA – Space X: Αστροναύτες εκτοξεύτηκαν με το SpaceX Crew Dragon!

Η NASA και η Space X του Elon Musk έγραψαν ένα νέο κεφάλαιο διαστημικής ιστορίας με την επιτυχή εκτόξευση πυραύλου με τέσσερις αστροναύτες και προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Οι τέσσερις αστροναύτες εκτοξεύτηκαν επιτυχώς το βράδυ της Κυριακής με το SpaceX Crew Dragon “Resilience”. Οι αστροναύτες είναι τρεις Αμερικανοί – ο 51χρονος κυβερνήτης Michael Hopkins, ο 44χρονος Victor Glover, η 55χρονη Shannon Walker – και ένας Ιάπωνας – ο 55χρονος Soichi Noguchi της ιαπωνικής διαστημικής υπηρεσίας “JAXA”.

Το ταξίδι τους προς τον ISS θα διαρκέσει 27,5 ώρες και οι αστροναύτες θα παραμείνουν εκεί για έξι μήνες. Φθάνοντας στον ISS, θα βρουν την Kate Rubins της NASA και τους κοσμοναύτες Sergey Ryzhikov και Sergey Kud-Sverchkov της ρωσικής υπηρεσίας “Roscosmos”. Με αυτήν την εκτόξευση, η Space X άρχισε επίσημα τις αποστολές «διαστημικού ταξί» για λογαριασμό της NASA.

NASA – Space X: Αστροναύτες εκτοξεύτηκαν με το SpaceX Crew Dragon

Η εκτόξευση του επανδρωμένου σκάφους Crew-1 Dragon «Resilience» της αμερικανικής εταιρείας πραγματοποιήθηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα, με τον επαναχρησιμοποιούμενο πύραυλο Falcon 9 της ίδιας, ο οποίος, μετά από εννέα λεπτά, επέστρεψε στη Γη και προσνηώθηκε σε ένα πλοίο-πλατφόρμα στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Πρόκειται για τη δεύτερη εκτόξευση αστροναυτών από το αμερικανικό έδαφος μετά τη διακοπή του προγράμματος των διαστημικών λεωφορείων το 2011. Όλα αυτά τα χρόνια, η NASA εξαρτιόταν από τους ρωσικούς πυραύλους «Σογιούζ» για να στέλνει τα πληρώματά της στον ISS.

NASA – Space X: Αστροναύτες εκτοξεύτηκαν με το SpaceX Crew Dragon

Έξι χρόνια δοκιμών, δύο δοκιμαστικές πτήσεις και μία επένδυση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων αποδίδουν πλέον καρπούς, καθώς η NASA έστειλε τέσσερις αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), στην πρώτη πιστοποιημένη από την κυβέρνηση πτήση ενός ιδιωτικού διαστημικού σκάφους, του SpaceX Crew Dragon.

Αυτή είναι η πρώτη πλήρως λειτουργική αποστολή για μια κάψουλα SpaceX Crew Dragon. Η NASA θέλει να πραγματοποιεί πολυάριθμα ταξίδια στον ISS κάθε χρόνο, μεταφέροντας νέες ομάδες αστροναυτών – και ίσως, μια μέρα, ιδιώτες πολίτες.

NASA – Space X: Αστροναύτες εκτοξεύτηκαν με το SpaceX Crew Dragon

Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, χαιρέτισε την εκτόξευση στο Twitter χαρακτηρίζοντάς την ως «απόδειξη της δύναμης της επιστήμης και του τί μπορούμε να επιτύχουμε αξιοποιώντας την καινοτομία, την επινοητικότητα και την αποφασιστικότητά μας». Την ίδια στιγμή, ο απερχόμενος Αμερικανός Πρόεδρος, Donald Trump, χαρακτήρισε την εκτόξευση «υπέροχη». Και οι δύο συνεχάρησαν τις NASA και Space X για το επίτευγμά τους. Επιπλέον, ο αντιπρόεδρος Mike Pence, ο οποίος παρακολούθησε την εκτόξευση με τη σύζυγό του, Karen, την χαρακτήρισε ως «μια νέα εποχή στην εξερεύνηση του ανθρώπινου διαστήματος στην Αμερική».

Η SpaceX, που ιδρύθηκε από τον Elon Musk το 2002, έχει ξεπεράσει τον πολύ παλαιότερο αντίπαλό της, Boeing, του οποίου το πρόγραμμα έχει πέσει μετά από μια αποτυχημένη δοκιμή του άγνωστου Starliner του πέρυσι. Ωστόσο, η επιτυχία της SpaceX δεν θα σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν εντελώς να συνεργάζονται με τη Ρωσία. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι ότι οι διαστημικοί δεσμοί μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας – ένα από τα λίγα φωτεινά σημεία στις διμερείς τους σχέσεις – έχουν “ξεθωριάσει” τα τελευταία χρόνια και πολλά παραμένουν αβέβαια. Η Ρωσία είπε ότι δεν θα είναι εταίρος στο πρόγραμμα “Artemis” για να επιστρέψει στη Σελήνη το 2024, ισχυριζόμενη ότι η αποστολή υπό την ηγεσία της NASA επικεντρώνεται υπερβολικά στις ΗΠΑ.

Biden -Trump παρακολουθούν την εκτόξευση του SpaceX Crew Dragon

Ο Dmitry Rogozin, επικεφαλής του διαστημικού γραφείου της Ρωσίας, επίσης έχει επανειλημμένα κοροϊδεύσει την τεχνολογία της SpaceX και φέτος το καλοκαίρι ανακοίνωσε ότι η Roscosmos θα κατασκευάσει πυραύλους που ξεπερνούν εκείνους του Musk. Η εμφάνιση της SpaceX έχει στερήσει στην Roscosmos μια πολύτιμη πηγή εσόδων. Το κόστος των μετ ‘επιστροφής με ρωσικούς πυραύλους είχε αυξηθεί και ανερχόταν σε περίπου 85 εκατομμύρια δολάρια ανά αστροναύτη, σύμφωνα με εκτιμήσεις, πέρυσι.

Οι προεδρικές μεταβάσεις είναι πάντα μια δύσκολη στιγμή για τη NASA και η άνοδος του Joe Biden τον Ιανουάριο αναμένεται να μην είναι διαφορετική. Τα έγγραφα των δημοκρατικών κομμάτων λένε ότι υποστηρίζουν τις φιλοδοξίες της NASA για τη Σελήνη και τον Άρη, ενισχύοντας παράλληλα την ανάπτυξη του τμήματος των επιστημών της Γης για να κατανοήσει καλύτερα πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τον πλανήτη μας.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS