ΑρχικήsecurityΈξυπνες συσκευές: ώρα να ξανασκεφτούμε τη διαδικτυακή ασφάλεια

Έξυπνες συσκευές: ώρα να ξανασκεφτούμε τη διαδικτυακή ασφάλεια

Οι έξυπνες συσκευές, έχουν κάνει τη ζωή μας πολύ πιο εύκολη, ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς τους απαιτητικούς ρυθμούς της καθημερινότητάς μας. Ειδικά στις περιπτώσεις που δουλεύουμε πολλές ώρες εκτός σπιτιού, μπορούν να εξοικονομήσουν χρόνο και κόπο.  

έξυπνες συσκευές

Ωστόσο δεν είναι μόνο τα πλεονεκτήματα που πρέπει να σκεφτόμαστε, καθώς υπάρχουν και αρκετοί κίνδυνοι που συνοδεύουν την άνεση που μας προσφέρουν.

Οι ερευνητές ασφαλείας συχνά έρχονται αντιμέτωποι με πολλές προκλήσεις όσον αφορά στην ασφάλεια των δεδομένων των χρηστών που έχουν στην κατοχή τους έξυπνες συσκευές, καθώς η έξυπνη τεχνολογία τους εκθέτει συχνά σε κίνδυνο.

Τα έσοδα από την τεχνολογία έξυπνων συσκευών, αναμένεται να αγγίξουν τα 85 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, αύξηση 4% σε σχέση με πέρυσι. Και μέσα στους επόμενους 12 μήνες, περισσότερα από 80 εκατομμύρια νοικοκυριά στις ΗΠΑ σκοπεύουν να αγοράσουν κάποιο τύπο έξυπνης οικιακής συσκευής. Μέχρι το 2026, η αγορά έξυπνων συσκευών αναμένεται να αποφέρει έσοδα 317 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αύξηση 5% σε σχέση με τις προβλέψεις πριν από τον COVID-19.

Και καθώς ο αριθμός των συσκευών αυξάνεται, το ίδιο συμβαίνει και με τους κινδύνους που επιφέρουν για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων. Οι κακόβουλοι παράγοντες στοχεύουν όλο και περισσότερο αυτές τις συσκευές, οι οποίες μπορεί να περιέχουν πολύ εμπιστευτικά στοιχεία για ένα σπίτι και τα μέλη μίας οικογένειας, καθώς και άλλες πληροφορίες όπως κωδικούς, email κ.α.

Ένας hacker που χρησιμοποιεί μια έξυπνη συσκευή για να κλέψει αυτά τα δεδομένα, δε θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα. Λόγω της υψηλής ζήτησης, ορισμένες έξυπνες οικιακές συσκευές διοχετεύονται στην αγορά χωρίς να διαθέτουν επαρκή μέτρα ασφαλείας και πολλές συνοδεύονται από ανεπαρκή εγχειρίδια χρήσης. Επιπλέον, εάν ένας εισβολέας μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε μία συσκευή, πιθανότατα μπορεί να αποκτήσει είσοδο σε όλες όσες είναι συνδεδεμένες στο ίδιο δίκτυο.

Ένας χρήστης είναι δύσκολο να ξέρει πότε η έξυπνη συσκευή που χρησιμοποιεί στο σπίτι του είναι ασφαλής, γι΄ αυτό είναι καλό να ακολουθεί τις παρακάτω συμβουλές:

Επιλέξτε αξιόπιστες μάρκες. Εάν θέλετε να προσθέσετε μια έξυπνη συσκευή στο σπίτι σας, επιλέξτε κάποια γνωστή και αξιόπιστη μάρκα. Δώστε προτεραιότητα στα προϊόντα που κατασκευάζονται από μάρκες με ιστορικό παροχής ποιοτικής προστασίας. Οι συσκευές που δημιουργούνται από νεοσύστατες εταιρείες ή λιγότερο γνωστές επωνυμίες ενδέχεται να είναι πιο προσιτές, αλλά συνήθως θυσιάζετε την ασφάλεια των δεδομένων σας.

Αλλάξτε συχνά τους κωδικούς πρόσβασης. Όσο κουραστικό κι αν ακούγεται, το να αλλάζουμε συχνά τους κωδικούς πρόσβασης στις έξυπνες συσκευές είναι μία πολύ καλή μέθοδος για να διατηρούμε ασφαλή τα δεδομένα μας.

Ασφαλίστε το δίκτυό σας. Το οικιακό σας δίκτυο Wi-Fi είναι η πύλη για τα δεδομένα σας, γι ‘αυτό ρυθμίστε έναν κωδικό πρόσβασης για το μόντεμ ή τον δρομολογητή σας. Μην βασίζεστε σε προεπιλεγμένους κωδικούς πρόσβασης ούτε για τις έξυπνες οικιακές συσκευές σας, καθώς είναι πιο εύκολο να παραβιαστούν από τους έμπειρους hacker.

Κάντε αγορές με πιστωτική κάρτα. Συνδέστε όλες τις έξυπνες οικιακές συσκευές που απαιτούν τρόπο πληρωμής με μια πιστωτική κάρτα. Σε περίπτωση παραβίασης της συσκευής σας, μια πιστωτική κάρτα παρέχει επιπλέον προστασία. Είναι πιο εύκολο να αποφύγετε χρεώσεις που δεν εγκρίνατε. Οι χρεωστικές κάρτες, οι προπληρωμένες κάρτες ή οι δωροκάρτες δεν προσφέρουν την ίδια προστασία με μια πιστωτική κάρτα.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS