ΑρχικήsecurityΚίνδυνοι κατασκοπείας στην Ευρώπη: Τηλεφωνικοί πάροχοι δίνουν σε κυβερνήσεις data χρηστών

Κίνδυνοι κατασκοπείας στην Ευρώπη: Τηλεφωνικοί πάροχοι δίνουν σε κυβερνήσεις data χρηστών

Τα κινητά τηλέφωνα και συγκεκριμένα τα τηλεφωνικά data γίνονται ένα όπλο για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στον αγώνα τους κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στα τέλη Μαρτίου, οι βελγικές αρχές στράφηκαν στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας της χώρας για να δουν εάν τηρήθηκαν οι περιορισμοί κίνησης ώστε να επιβραδύνουν την εξάπλωση του ιού. Τα στοιχεία (data κίνησης) των εταιρειών έδειξαν ότι οι Βέλγοι ξόδεψαν περίπου το 80% του χρόνου τους μέσα στα πλαίσια των ταχυδρομικών κωδικών τους, υποδηλώνοντας ότι τηρούσαν σε μεγάλο βαθμό τις εκκλήσεις για αυτοπεριορισμό στο σπίτι – οι οποίες βοήθησαν τις αρχές να κλείσουν σχέδια για αυστηρότερους κανόνες περιορισμού.

data

«Τα συγκεντρωτικά data κινητικότητας μας βοηθούν να πάρουμε πιο ισορροπημένες αποφάσεις», δήλωσε ο υπουργός τηλεπικοινωνιών του Βελγίου Philippe De Backer. «Μας βοήθησε να αποφασίσουμε να συνεχίσουμε τα συγκεκριμένα περιοριστικά μέτρα, αντί να τα κάνουμε ακόμη πιο αυστηρά».

Τώρα, χώρες όπως η Αυστρία και η Γερμανία χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα, οι κυβερνήσεις τους θέλουν να αξιοποιήσουν αυτά τα δεδομένα ακόμη περισσότερο για να διατηρήσουν τον ιό υπό έλεγχο – προκαλώντας ορισμένες ανησυχίες σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Σε αντίθεση με την Apple Inc. και την Google της Alphabet Inc., των οποίων η χρήση του λογισμικού παρακολούθησης που θα ειδοποιεί τους χρήστες σε περίπτωση που έχουν έρθει σε επαφή θα είναι εθελοντική, οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας χρειάζονται εγγενώς πρόσβαση στην κατά προσέγγιση τοποθεσία του συνδρομητή για τη δρομολόγηση κλήσεων ή μηνυμάτων text.

Στο Βέλγιο, η ειδική ομάδα πανδημίας λαμβάνει συγκεντρωτικές πληροφορίες που δείχνουν μετακινήσεις μεταξύ περιοχών με δύο διαφορετικούς ταχυδρομικούς κώδικες και την διάρκεια τους.

Το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας χρησιμοποιεί δεδομένα από την Telenor ASA για να βοηθήσει τις τοπικές αρχές να καθορίσουν τον αριθμό των νοσηλευτικών νοσοκομείων και των απαιτούμενων μονάδων εντατικής θεραπείας. Το ινστιτούτο ζήτησε από την Telenor να αναλύσει τα δεδομένα ανά ηλικία και φύλο για να διαμορφώσει καλύτερα την πανδημία, ένα αίτημα που εξετάζει η τηλεφωνική εταιρεία, δήλωσε ο Kenth Engo-Monsen, ανώτερος ερευνητής του χειριστή.

Τα δεδομένα τοποθεσίας κινητού τηλεφώνου θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, λέει ο Dirk Brockmann, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου και μέλος του προγράμματος επιδημιολογικής μοντελοποίησης μολυσματικών ασθενειών στο Ινστιτούτο Robert Koch.

«Είναι μια πολύ καλή συσκευή μέτρησης για το πώς οι άνθρωποι ανταποκρίνονται στην απελευθέρωση των περιορισμών», δήλωσε ο Brockmann, ο οποίος έχει πρόσβαση σε καθημερινές ενημερώσεις κίνησης από γερμανικές τηλεφωνικές εταιρείες.

Ενώ οι φορείς εκμετάλλευσης τηλεπικοινωνιών τονίζουν ότι μοιράζονται μόνο συγκεντρωτικά και ανώνυμα δεδομένα σύμφωνα με τους κανόνες απορρήτου της ΕΕ, οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να εγκρίνουν ειδικούς νόμους για τη λήψη δεδομένων για άτομα που είναι ύποπτα ότι έχουν μολυνθεί, όπως έχουν κάνει στην Κίνα, για παράδειγμα.

Η Σλοβακία είναι μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που εξέδωσαν έναν τέτοιο νόμο, παρέχοντας στους κυβερνητικούς φορείς πρόσβαση σε εξατομικευμένα δεδομένα τηλεφώνου για να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και αλλού, αναπτύσσονται εθελοντικές εφαρμογές για κινητά για την παρακολούθηση μολύνσεων.

Τα ανωνυμοποιημένα δεδομένα δεν υπόκεινται στους αυστηρούς κανόνες απορρήτου της ΕΕ – συμπεριλαμβανομένης της συναίνεσης των χρηστών – δεδομένου ότι δεν θεωρούνται πλέον προσωπικά στοιχεία. Αλλά αν τα συγκεντρωτικά δεδομένα τοποθεσίας μπορούν να εντοπιστούν σε ένα άτομο, αυτό αλλάζει την φύση των δεδομένων. Θα μπορούσε να αποκαλύψει πού πέρασε κάποιος τη νύχτα, αν έχει εθισμούς στα ναρκωτικά ή άλλα βαθιά προσωπικά στοιχεία.

Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών χρησιμοποιούν πολλά βήματα για την επεξεργασία τέτοιων δεδομένων. Στην Αυστρία, η A1 Telekom Austria AG κρυπτογραφεί και αφαιρεί τα αναγνωριστικά από τα μη επεξεργασμένα δεδομένα τοποθεσίας πριν τα στείλει στην εταιρεία επεξεργασίας δεδομένων Invenium Data Insights GmbH. Τα δεδομένα αποστέλλονται με τη μορφή ενός hashed ID που θα χρειαστούν 100 χρόνια για να αποκρυπτογραφήσουν τα δεδομένα, αναφέρει ο Michael Cik, συνιδρυτής της Invenium.

Ενώ πολλές εταιρείες λαμβάνουν διάφορα μέτρα, η διαδικασία εξακολουθεί να μην είναι ασφαλής. Ενώ η συγκέντρωση των data παρέχει ένα άλλο επίπεδο διασφαλίσεων, οι δικηγόροι απορρήτου και οι ειδικοί λένε ότι δεν υπάρχουν σαφή βιομηχανικά πρότυπα. Τα σύνολα δεδομένων που θεωρούνται ανώνυμα θα μπορούσαν να προσδιορίσουν κάποιον εάν συνδυαστούν με ένα άλλο σύνολο δεδομένων.

Σε δήλωση στις αρχές Απριλίου, ο ολλανδός παρατηρητής προστασίας δεδομένων προειδοποίησε ότι «η ανωνυμοποίηση αυτού του τύπου δεδομένων δεν είναι δυνατή».

Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, που είναι σε θέση να παραβιάσουν την εμπιστευτικότητα του πελάτη, προσπάθησαν να διατηρήσουν τον έλεγχο της διαδικασίας.

Παρόλο που συμφώνησαν να παραδώσουν συγκεντρωτικά data στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της διάδοσης του ιού, έθεσαν ερωτήματα σχετικά με το ποιος θα έχει πρόσβαση στις πληροφορίες και εάν θα συνδυαστεί με άλλα σύνολα δεδομένων.

Η ΕΕ αναφέρει ότι τα data θα αντιμετωπιστούν με τα «υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας» και ότι δεν θα υποβληθούν σε επεξεργασία με τρόπο που θα μπορούσε να εντοπίσει ακούσια άτομα.

Πίσω στο Βέλγιο, τα πρόσφατα data κινητής τηλεφωνίας έδειξαν ότι οι Βέλγοι αύξησαν την κινητικότητά τους την εβδομάδα των διακοπών μετά το Πάσχα, πιθανότατα λόγω του ηλιόλουστου καιρού και λόγω της κόπωσης.

“Αυτό χρησιμοποιήθηκε για να ενισχύσει το μήνυμα ότι τα ισχύοντα μέτρα πρέπει να διατηρηθούν σε ισχύ και, το πιο σημαντικό, να γίνουν σεβαστά”, δήλωσε ένας Βέλγος πολιτικός.

Πηγή: https://www.bloomberg.com/europe

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS