ΑρχικήHow ToΠώς να διαγράψετε τα παλαιότερα ψηφιακά σας δεδομένα

Πώς να διαγράψετε τα παλαιότερα ψηφιακά σας δεδομένα

Όταν δημοσιεύσετε κάτι στο διαδίκτυο, θα είναι εκεί για πάντα εκτός αν λάβετε μέτρα για να το αφαιρέσετε από το ψηφιακό σας ιστορικό. Αν έχετε αποφασίσει ότι προτιμάτε να μην διατηρείτε tweet και email δεκαετιών, υπάρχουν τρόποι για να τα διαγράψετε. Λάβετε υπόψη ότι αυτό είναι διαφορετικό από το να σταματήσετε τα website και τα δίκτυα από το να παρακολουθούν την online δραστηριότητα σας στον ιστό, αν και τα δύο συνδέονται σίγουρα μεταξύ τους.

διαγράψετε ψηφιακά δεδομένα

Email

Οι υπηρεσίες email προσφέρουν πολύ μεγάλο χώρο αποθήκευσης στο cloud, οπότε ίσως να μην σκέφτεστε να διαγράψετε ένα μόνο email, σε περίπτωση που το χρειαστείτε ξανά στο μέλλον – αλλά πότε ήταν η τελευταία φορά που ψάξατε στο αρχείο του email σας για να βρείτε ένα παλιό email; Η διαγραφή παλαιότερων email απελευθερώνει χώρο αποθήκευσης και κάνει τις μελλοντικές αναζητήσεις πιο γρήγορες.

Η διαδικασία εκκαθάρισης των παλαιών email σας θα εξαρτηθεί από τον πελάτη και την υπηρεσία που χρησιμοποιείτε. Στην περίπτωση του Gmail, δεν υπάρχει αυτόματος τρόπος για να διαγράψετε τα παλιά email, επομένως θα πρέπει να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας να το κάνει σε τακτική βάση. Ο όρος της αναζήτησης που πρέπει να βάλετε στο πλαίσιο στο επάνω μέρος του web interface είναι “old_than:” ακολουθούμενος από τη χρονική περίοδο. Χρησιμοποιήστε το “old_than: 1y” για να βρείτε email παλαιότερα του ενός έτους, για παράδειγμα, ή “old_than: 6m” για να βρείτε email παλαιότερα των 6 μηνών.

Εάν το Outlook είναι ο πάροχος που έχετε επιλέξει, δεν έχετε τους ίδιους έξυπνους χειριστές αναζήτησης όπως στο Gmail. Μπορείτε, ωστόσο, να κάνετε κλικ στο σύνδεσμο Filter στο επάνω μέρος οποιουδήποτε φακέλου (όπως τα εισερχόμενα) και, στη συνέχεια, να επιλέξετε Sort, Date και Oldest on top για να βρείτε τα παλαιότερα μηνύματα σας και να τα διαγράψετε με αυτόν τον τρόπο. Κάντε κλικ στο πρώτο email που θέλετε να διαγράψετε και μετά Shift+Click στο τελευταίο email προς διαγραφή και, στη συνέχεια, επιλέξτε το Delete.

Social Media

Το Twitter είναι το κοινωνικό δίκτυο για το οποίο πιθανότατα ενδιαφέρεστε περισσότερο να διαγράψετε παλαιότερα μηνύματα και είναι επίσης αυτό που προσφέρει τα περισσότερα εργαλεία για διαγραφή.

Δύο από τα καλύτερα εργαλεία αυτόματης διαγραφής που έχουμε συναντήσει είναι το TweetDelete και το Tweet Deleter, τα οποία ακούγονται παρόμοια και λειτουργούν με πολύ παρόμοιους τρόπους – και τα δύο μπορούν να διαγράψουν αυτόματα τα tweets μόλις φτάσουν σε μια συγκεκριμένη «ηλικία». Το Tweet Deleter σας δίνει λίγο περισσότερο έλεγχο σχετικά με το ποια tweets διαγράφονται, αλλά το TweetDelete προσφέρει περισσότερες δωρεάν δυνατότητες, οπότε αξίζει να τα δοκιμάσετε και τα δύο για να δείτε ποιο λειτουργεί καλύτερα. Για πρόσβαση σε όλες τις διαθέσιμες επιλογές, το TweetDelete έχει μια εφάπαξ τιμή των 15 $, ενώ το Tweet Deleter κοστίζει 15 $ το μήνα.

Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε το Jumbo για Android και iOS, το οποίο μπορεί να διαγράψει παλιές αναρτήσεις τόσο στο Twitter όσο και στο Facebook μόλις φτάσουν σε μια συγκεκριμένη ηλικία, αποθηκεύοντας τα μέσα στην εφαρμογή Jumbo. Εκτός από το Jumbo, οι επιλογές είναι περιορισμένες για τη διαγραφή παλαιότερων αναρτήσεων στο Facebook και μάλιστα και για τη διαγραφή παλαιότερων αναρτήσεων στο Instagram.

Αρχεία

Η διαγραφή παλαιότερων αρχείων που έχετε αποθηκεύσει στο cloud δεν έχει να κάνει με την προστασία σας από τα αδιάκριτα μάτια αλλά περισσότερο με το να διατηρείτε τον εαυτό σας οργανωμένο (και τον περιορισμό του χρηματικού ποσού που πρέπει να ξοδεύετε στο cloud storage κάθε μήνα). Ίσως όμως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να το κάνετε αυτό αυτόματα στις μεγάλες υπηρεσίες αποθήκευσης cloud, αν και υπάρχουν μερικά κόλπα που μπορείτε να δοκιμάσετε.

Στην περίπτωση του Dropbox, μπορείτε να κάνετε κλικ στην Modified στήλη και να επιλέξετε το Ascending για να δείτε τα αρχεία που δεν έχετε επεξεργαστεί το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα – αυτό ισχύει μόνο για τα αρχεία του φακέλου που βλέπετε αυτήν τη στιγμή, όχι τα αρχεία στο Dropbox σας συνολικά. Εάν υπάρχουν φάκελοι που διατηρούν προσωρινά και λιγότερο σημαντικά αρχεία, μπορείτε γρήγορα να προβάλετε και να αφαιρέσετε τα παλαιότερα ταξινομώντας τα κατά την τροποποιημένη ημερομηνία τους (χρησιμοποιήστε τα κουτάκια στα αριστερά για να επιλέξετε αρχεία και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στις τρεις κουκκίδες και το Delete για να τα διαγράψετε ).

Όταν πρόκειται για το Google Drive, αναζητήστε το Last modified της τροποποιημένης στήλης. Κάντε κλικ σε αυτό για εναλλαγή μεταξύ της πρώτης προβολής των πιο πρόσφατα τροποποιημένων αρχείων ή των λιγότερο προσφάτως τροποποιημένων αρχείων. Μπορείτε επίσης να εκτελέσετε μια αναζήτηση όπως “πριν: 2020-01-01” στο κύριο πλαίσιο αναζήτησης του Google Drive για να αναζητήσετε αρχεία που τροποποιήθηκαν τελευταία πριν από μια συγκεκριμένη ημερομηνία (αλλάξτε την ημερομηνία όπως απαιτείται). Πατήστε τα Ctrl + Click για να επιλέξετε πολλά αρχεία στο Google Drive και, στη συνέχεια, το εικονίδιο του κάδου απορριμμάτων για να τα διαγράψετε.

Τόσο το OneDrive όσο και το iCloud έχουν παρόμοιες επιλογές: Στο OneDrive είναι η επιλογή Modified και το Descending από το Sort μενού και στο iCloud είναι η επιλογή Sort by … πάνω δεξιά πάνω από τη λίστα αρχείων. Αυτές οι μη αυτόματες λειτουργίες φυσικά δεν είναι τόσο βολικές όσο τα αυτόματα εργαλεία.

Διαδικτυακή δραστηριότητα

Η Google πρωτοστατεί στο δρόμο για την αυτόματη διαγραφή δεδομένων που συγκεντρώνονται καθώς περιηγείστε στον ιστό.

Συνδεθείτε στον Google λογαριασμό σας στον ιστό και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή Data & personalization για να δείτε τις πληροφορίες που καταγράφει η Google σχετικά με τη διαδικτυακή σας δραστηριότητα, το ιστορικό αναζήτησης και την τοποθεσία σας, τόσο για να εξατομικεύσετε την εμπειρία σας από τις εφαρμογές της όσο και για να προβάλλετε στοχευμένες διαφημίσεις. Σε όλες αυτές τις κατηγορίες, μπορείτε να ορίσετε την επιλογή Auto-delete για να σβηστούν αυτόματα τα δεδομένα μετά από 3, 18 ή 36 μήνες.

Εκτός από την Google, η μόνη άλλη εταιρεία που συλλέγει δεδομένα και προβάλλει διαφημίσεις σε αυτήν στην ίδια κλίμακα είναι το Facebook. Εάν μεταβείτε στις ρυθμίσεις του Facebook και, στη συνέχεια, κάνετε κλικ στο Your Facebook information και View, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση και να διαγράψετε ορισμένα από αυτά τα δεδομένα, αν και δεν ορίζονται χρονικά.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS