ΑρχικήyoutubeΔιάστημα: Η Ρωσία ζητάει περισσότερη συνεργασία από τις Η.Π.Α.

Διάστημα: Η Ρωσία ζητάει περισσότερη συνεργασία από τις Η.Π.Α.

Ο επικεφαλής του διαστημικού προγράμματος της Ρωσίας είπε σήμερα ότι τα σχέδια της NASA να στείλει ανθρώπους πίσω στη Σελήνη είναι «πολύ επικεντρωμένα στις πεποιθήσεις των Η.Π.Α. για το διάστημα» για να συμμετάσχει η Ρωσία. Έχει επικρίνει το πρόγραμμα στο παρελθόν και τώρα λέει ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή στη συμμετοχή μόνο εάν τα σχέδια για την Σελήνη επικεντρώνονταν περισσότερο στη διεθνή συνεργασία.

«Το ζητούμενο εδώ είναι να βασίσουμε αυτό το πρόγραμμα στις αρχές της διεθνούς συνεργασίας για το διάστημα που όλοι έχουμε χρησιμοποιήσει» για να βρίσκεται σήμερα από πάνω μας ο I.S.S., δήλωσε ο Dmitry Rogozin, γενικός διευθυντής της Roscosmos, προσθέτοντας: «Αν μπορούσαμε να επιστρέψουμε στο ενδεχόμενο να κάνουμε αυτές τις αρχές το θεμέλιο του προγράμματος, τότε η Ρωσική διαστημική υπηρεσία θα μπορούσε να επανεξετάσει τη συμμετοχή της».

Ο Rogozin έχει καταστήσει σαφές ότι δεν είναι οπαδός του προγράμματος της NASA για τη Σελήνη, μια πρωτοβουλία που ονομάζεται Άρτεμις με σκοπό να στείλει την πρώτη γυναίκα στη σεληνιακή επιφάνεια. Μέρος του σχεδιασμού του προγράμματος αναφέρει την κατασκευή ενός διαστημικού σταθμού γύρω από τη Σελήνη, γνωστός ως Lunar Gateway, ο οποίος θα χρησιμεύσει ως ένα φυλάκιο σε τροχιά για να επισκεφθούν οι αστροναύτες πριν κατέβουν στην επιφάνεια της Σελήνης.

Η NASA έχει ήδη συνεργαστεί με ορισμένους διεθνείς οργανισμούς για το σχέδιο Άρτεμις – κυρίως τον Καναδά και την Ευρώπη – αλλά ο διαστημικός οργανισμός των Η.Π.Α. ηγείται σχεδόν όλων των βασικών ενεργειών του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων, των καψουλών, των εκφορτωτών και των μονάδων που απαιτούνται για τον σταθμό στο διάστημα.

«Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτό είναι πλέον ένα πολιτικό σχέδιο», δήλωσε ο Rogozin σε ρωσικό ταμπλόιντ τον Ιούλιο. «Με το σεληνιακό πρόγραμμα, παρατηρούμε την αποχώρηση των Αμερικανών εταίρων μας από τις αρχές της συνεργασίας και της αμοιβαίας υποστήριξης που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεργασίας για τον I.S.S. Βλέπουν το πρόγραμμα τους όχι ως διεθνές, αλλά παρόμοιο με το εκείνο του ΝΑΤΟ. Στα σχέδια της Αμερικής, όλοι οι άλλοι πρέπει να βοηθήσουν και να πληρώσουν για αυτά. Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν ενδιαφερόμαστε να συμμετάσχουμε σε ένα τέτοιο έργο. “

Ο Rogozin εξέφρασε επίσης περιφρόνηση για τα Artemis Accords της NASA, ένα σύνολο κατευθυντήριων γραμμών που ανέπτυξε ο διαστημικός οργανισμός και το υπουργείο Εξωτερικών των Η.Π.Α. για να τηρούν οι χώρες κατά την εξερεύνηση της Σελήνης. Οι γραμμές αυτές αποτελούν ένα τυπικό σύνολο κανόνων σχετικά με τον τρόπο εξόρυξης στην Σελήνη και μέρη που πρέπει να προστατευτούν στην σεληνιακή επιφάνεια, όπως οι περιοχές προσγείωσης του Απόλλωνα. Ο Rogozin παρομοίασε αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές με «εισβολή» σε ένα tweet που έχει πλέον διαγραφεί.

Σήμερα, ο Rogozin έκανε περαιτέρω σχόλια για το project Άρτεμις. «Κατά την άποψη μας, το Lunar Gateway με τη σημερινή του μορφή είναι πολύ επικεντρωμένο στις Η.Π.Α.», είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, σημειώνοντας ότι η Ρωσία «είναι πιθανό να μην συμμετάσχει σε μεγάλο βαθμό». Ωστόσο, ο Rogozin είπε ότι ελπίζει ότι η πύλη θα έχει κάποιο προβλεπόμενο χώρο που θα επιτρέψει στα μελλοντικά ρωσικά διαστημόπλοια να φτάσουν στο σταθμό εάν είναι απαραίτητο. «Εάν η Ρωσία κατασκευάσει το δικό της σύστημα διαστημικών μεταφορών στο διάστημα, πρέπει να έχουμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε την Lunar Gateway», δήλωσε ο Rogozin.

διάστημα

Μετά από αυτή την ομιλία, ο διαχειριστής της NASA Jim Bridenstine ανέφερε ότι η Artemis θα χρησιμοποιήσει το ίδιο νομικό πλαίσιο που αναπτύχθηκε για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για τη λειτουργία της Πύλης. «Ο I.S.S. δεν διαθέτει μόνο προηγμένη τεχνολογία, αλλά μας βοήθησε να μάθουμε πώς να συνεργαζόμαστε αποτελεσματικά με μια ποικιλία πολιτισμών και χωρών στο διάστημα», δήλωσε ο Bridenstine. “Γι ‘αυτό χρησιμοποιούμε τη Διακυβερνητική Συμφωνία (IGA) που είναι το ίδιο νομικό πλαίσιο του I.S.S. για την Πύλη.”

Όσον αφορά τα σχόλια του Rogozin, ο Bridenstine είπε ότι συμφωνεί για τη θέσπιση κοινών προτύπων. «Μέσω των υπαρχόντων συμφωνιών, οι Η.Π.Α. ζητούν ενεργά από όλα τα έθνη-εταίρους που συμμετέχουν στο ταξίδι της Άρτεμις να επικεντρωθούν σε κοινά πρότυπα που δεν θα περιλαμβάνουν μόνο την διάθεση του σταθμού στις υπόλοιπες χώρες, αλλά τη μορφοποίηση και μεταφορά δεδομένων, επικοινωνίες, πλοήγηση, περιβαλλοντικό έλεγχο και υποστήριξη ζωής στο διάστημα, και πολλά άλλα σημαντικά συστήματα και λειτουργίες», δήλωσε ο Bridenstine.

Ο Bridenstine είπε στο Reuters τον Ιούλιο ότι πιστεύει ότι η NASA και το Roscosmos θα συνεχίσουν να συνεργάζονται. «Έχω μια καλή σχέση με τον Dmitry Rogozin, οπότε ελπίζω ότι υπάρχουν ευκαιρίες για να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε».

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS