ΑρχικήsecurityΚυβερνοεπιθέσεις: Δορυφόροι και διαστημόπλοια

Κυβερνοεπιθέσεις: Δορυφόροι και διαστημόπλοια

Δορυφόροι και διαστημόπλοια: Οι ειδικοί χαρτογραφούν τις νέες κυβερνοεπιθέσεις!

Η παγκόσμια οικονομία – και ιδιαίτερα οι πιο προηγμένες τεχνολογικά χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες – εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τις δυνατότητες που έχουν ως βάση τους το διάστημα όπως το GPS και οι δορυφορικές επικοινωνίες.

“Δεν υπάρχει καμία λειτουργία ή δραστηριότητα που να πραγματοποιείται οπουδήποτε σε οποιοδήποτε επίπεδο και να μην εξαρτάται κάπως από τις διαστημικές δυνατότητες”, ανέφερε ο Robert Mazzolin, συνταξιούχος στρατηγός από τον Καναδά. Οι δυνατότητες που προσφέρουν οι δορυφόροι είναι τεράστιες. Και όπως σας έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν και τα διαστημόπλοια και οι δορυφόροι μπορούν να παραβιαστούν.

διαστημόπλοια δορυφόροι

Οι Roehrig και Mazzolin μίλησαν σε μια εικονική συνομιλία που συντονίστηκε την Πέμπτη από τον αρχηγό του περιοδικού SIGNAL, Bob Ackerman. Η συζήτηση ήταν μέρος του εργαστηρίου της AFCEA Europe με τίτλο «Cybersecurity in and for Space Operations». Η εκδήλωση συγκέντρωσε στρατιωτικούς και πολιτικούς από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, και έναν αριθμό ακαδημαϊκών και εμπειρογνωμόνων, για να χαρτογραφήσουν τις πιθανότητες να πραγματοποιηθούν κυβερνοεπιθέσεις σε διαστημόπλοια και δορυφόρους.

Ο ομιλητής τόνισε ότι οι δορυφόροι δεν αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα ότι όλη η τεχνολογία είναι ευάλωτη στους hackers. Πέρυσι, οι ερευνητές ασφαλείας εντόπισαν μια σειρά ευπαθειών σε ένα πακέτο software που ονομάζεται VxWorks. Τα ελαττώματα έδιναν την δυνατότητα στον εισβολέα να αποκτήσει απομακρυσμένα τον πλήρη έλεγχο του συστήματος. Από τα δύο δισεκατομμυρία συσκευές στις οποίες εγκαταστάθηκε το software, οι περισσότερες ήταν δορυφορικά μόντεμ.

Αυτές οι συσκευές, οι οποίες λαμβάνουν δορυφορικές μεταδόσεις και επικοινωνίες, αποτελούν μέρος του λεγόμενου επίγειου τμήματος – τους επίγειους σταθμούς ελέγχου, τα δίκτυα επικοινωνιών και την υποδομή εκτόξευσης στην οποία βασίζονται οι δορυφόροι. Παραδοσιακά, το επίγειο τμήμα έχει θεωρηθεί ως το πιο ευάλωτο τμήμα του δορυφορικού οικοσυστήματος στις κυβερνοεπιθέσεις, εξήγησε η Sarah Brown, ανώτερη επιστήμονας στο Κέντρο Κυβερνητικής Ασφάλειας του ΝΑΤΟ, μέρος του Οργανισμού Επικοινωνιών και Υποδομών του ΝΑΤΟ.

Άλλα τμήματα του οικοσυστήματος θεωρήθηκαν δυσκολότερα στο να χακαριστούν. Το ίδιο το διαστημικό σκάφος έτεινε να τρέχει σε “Μοναδικό hardware και software”, το οποίο μόνο οι άνθρωποι που είχαν δημιουργήσει ή “τρέξει” δορυφόρους ήξεραν πώς να χρησιμοποιούν, συνέχισε.

Αλλά όλα αυτά άλλαξαν τα τελευταία χρόνια. Οι δορυφόροι δεν χρησιμοποιούν μόνο μαζικά παραγόμενα εξαρτήματα, αλλά και software βασικών προϊόντων – προγράμματα με τα οποία οι hackers είναι εξοικειωμένοι αφού βρίσκονται στις τεχνολογικές υποδομές όλων των επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο.

Κατά τα επόμενα χρόνια, οι δορυφόροι που εκτοξεύονται στο διάστημα θα αυξηθούν δραματικά. Επιπλέον, ο Roehrig υποστήριξε ότι η έκρηξη του αριθμού των διαφορετικών “παικτών” στο διάστημα – κράτη και εταιρείες που είναι νέες στο διαστημικό παιχνίδι – εγκυμονεί νέους κινδύνους.

«Πολλές χώρες εκτός της ΕΕ, με σχετικά μικρή εμπειρία στο διάστημα έχουν λανσάρει νανο-δορυφόρους, κυρίως για μη στρατιωτικά προγράμματα», επεσήμανε, «Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτή η έλλειψη εμπειρίας εγείρει κάποιες αμφιβολίες σχετικά με την ανθεκτικότητα (της υποδομής τους) σε επιθέσεις γενικά και ειδικά στις κυβερνοεπιθέσεις.»

Μια άλλη τάση που αύξησε τους κινδύνους στον κυβερνοχώρο για τον διαστημικό τομέα, σύμφωνα με τον Gordon Davis, αναπληρωτή βοηθό του ΝΑΤΟ για τις αμυντικές επενδύσεις, είναι η αυξανόμενη αμοιβαία εξάρτηση του διαστήματος και του κυβερνοχώρου. Οι δορυφόροι χρειάζονται ένα κανάλι επικοινωνίας για να προσεγγίσουν τους χρήστες στο έδαφος. Με τη σειρά τους, τα επίγεια δίκτυα IP συχνά βασίζονται σε δορυφόρους για να διασφαλίσουν τη συνδεσιμότητα σε πολύ απομονωμένες, απομακρυσμένες ή δυσπρόσιτες περιοχές.

“Το ΝΑΤΟ αναγνωρίζει ότι η αποτελεσματική χρήση των δυνατοτήτων που βασίζονται στο διάστημα εξαρτάται από την ασφαλή πρόσβαση, προστασία και χρήση του κυβερνοχώρου”, δήλωσε ο Davis.

«Πρέπει να κατανοήσουμε, να προσδιορίσουμε και να υπερασπιστούμε ή να μετριάσουμε τις αμοιβαίες αδυναμίες που δημιουργούνται από αυτήν τη συνεχιζόμενη ολοκλήρωση των δυνατοτήτων του διαστήματος και του κυβερνοχώρου… και των επιχειρήσεων», κατέληξε.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS