Οι κοινοβουλευτικοί νομοθέτες των ΗΠΑ ενέκριναν με ομόφωνη ψηφοφορία το νομοσχέδιο περί υπεράσπισης της ακεραιότητας των εκλογικών συστημάτων, ο οποίος προβλέπει ότι το hacking σε εκλογικά συστήματα θα αντιμετωπίζεται ως ομοσπονδιακό έγκλημα. Η Γερουσία ενέκρινε το νομοσχέδιο που εισήγαγαν οι γερουσιαστές Richard Blumenthal, Sheldon Whitehouse και Lindsey Graham το 2019 και τώρα κατευθύνεται στο γραφείο του Προέδρου Τραμπ για υπογραφή.
Η πρόθεση του νομοσχεδίου είναι να καταστήσει το hacking σε εκλογικά συστήματα και υποδομές της χώρας ομοσπονδιακό έγκλημα, βάσει του νόμου περί απάτης και κατάχρησης υπολογιστών (CFAA), του οποίου η προέλευση χρονολογείται από το 1986 και βασίζεται στην επίτευξη ισορροπίας μεταξύ του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης για το κυβερνοέγκλημα και των συμφερόντων και ικανοτήτων των κρατών να απαγορεύουν και να τιμωρούν αδικήματα αυτής της φύσεως. Παρόλο που το Υπουργείο Δικαιοσύνης (DoJ) βασίζεται συχνά στον CFAA για να εκδικάσει χάκερς που κατηγορούνται για κυβερνοεγκλήματα, υπάρχει ένα “κενό” στο νόμο, καθώς εφαρμόζεται μόνο σε συστήματα που αφορούν το Διαδίκτυο. Ο εκλογικός εξοπλισμός συνήθως δεν συνδέεται στο Διαδίκτυο.
Ο Blumenthal δήλωσε ότι η έγκριση του νομοσχεδίου στις 21 Σεπτεμβρίου ήρθε την κατάλληλη στιγμή για την προστασία της ασφάλειας των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 3 Νοεμβρίου, για τις οποίες η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 18 Σεπτεμβρίου σε τέσσερα κράτη.
Όπως ανέφερε ο Blumenthal, πολλοί έχουν προσπαθήσει να χακάρουν την υποδομή που ενισχύει τη δημοκρατία των ΗΠΑ, ωστόσο, οι νόμοι και η επιβολή της χώρας υστερούν πολύ απέναντι σε αυτήν την απειλή. Επομένως, αυτό το νομοσχέδιο πρέπει να γίνει γρήγορα νόμος, καθώς δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, αφού οι εκλογές θα γίνουν σε λίγο καιρό.
Το νομοσχέδιο προέρχεται από μια έκθεση που κοινοποίησε η Cyber Digital Task Force του Υπουργείου Δικαιοσύνης τον Ιούλιο του 2018.
Ηλιακή καταιγίδα ίσως επηρεάσει την ανάκαμψη από τον τυφώνα
Αποκαλύφθηκαν τα Cybercab robotaxi και Tesla Robovan
Πώς τα εργαλεία της OpenAI επηρεάζουν τις εκλογές;
Στην έκθεση, η Cyber Digital Task Force σημείωσε τα εξής: “Ο νόμος περί απάτης και κατάχρησης υπολογιστών (” CFAA “) προς το παρόν δεν απαγορεύει το hacking ενός εκλογικού συστήματος. Γενικά, ο CFAA απαγορεύει μόνο το hacking υπολογιστών που είναι συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο (ή πληρούν άλλα στενά κριτήρια προστασίας)”. Η Cyber Digital Task Force προειδοποίησε ακόμη ότι τα ηλεκτρονικά μηχανήματα ψηφοφορίας που συνήθως δεν είναι συνδεδεμένα στο Διαδίκτυο δεν θα πληρούν αυτά τα κριτήρια. Κατά συνέπεια, σε περίπτωση hacking ενός εκλογικού συστήματος, η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε, σε πολλές περιπτώσεις, να χρησιμοποιήσει τον CFAA για να διώξει τους χάκερς με το τεκμήριο ότι διέπραξαν ομοσπονδιακό έγκλημα.
Η εκπρόσωπος Sheila Jackson Lee δήλωσε τα ακόλουθα: “Το νομοσχέδιο είναι μια σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία, ιδίως τώρα που πλησιάζουν οι φετινές προεδρικές εκλογές. Όλοι θέλουμε ένα δίκαιο και αμερόληπτο εκλογικό σύστημα, η ψηφοφορία είναι ουσιαστικό μέρος της δημοκρατίας μας, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες μας έχουν εμπιστοσύνη στα εκλογικά μας συστήματα”.
Οι αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, που εξακολουθούν να κλονίζονται από την παρέμβαση Ρώσων χάκερς στις προεδρικές εκλογές του 2016 και τις επακόλουθες, συνεχιζόμενες εισβολές στον κυβερνοχώρο από άλλες ξένες δυνάμεις, έχουν αναλάβει επανειλημμένα και δημόσια να ανακοινώσουν την αποφασιστικότητά τους να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία στον κυβερνοχώρο στις εκλογές του 2020.
Ο William Evanina, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αντικατασκοπείας και Ασφάλειας, δήλωσε πρόσφατα ότι η Κίνα, το Ιράν και η Ρωσία επιδιώκουν να επηρεάσουν τις προτιμήσεις και τις προοπτικές των ψηφοφόρων των ΗΠΑ, να αλλάξουν τις πολιτικές των ΗΠΑ, να αυξήσουν τη διαφωνία στις ΗΠΑ και να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη του αμερικανικού λαού στη δημοκρατική διαδικασία της χώρας.
Επίσης, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Robert O’Brien προειδοποίησε πρόσφατα ότι ενδεχόμενο hacking στις επερχόμενες εκλογές των ΗΠΑ θα έχει σοβαρό αντίκτυπο. Σε μια συνέντευξη στην τηλεοπτική εκπομπή “Face the Nation”, ο O’Brien επιβεβαίωσε ότι αυτά τα ξένα κράτη εκτελούν phishing και άλλα κυβερνοεγκλήματα σε βάρος της αμερικανικής εκλογικής υποδομής. Επομένως, γίνεται προσπάθεια για την ενίσχυση και προστασία των εκλογών και της υποδομής ενάντια σε ενδεχόμενη hacking ενέργεια.