Σύμφωνα με την φιλανθρωπική οργάνωση Age UK, κυβερνοεγκληματίες έκλεψαν πάνω από 4 εκατομμύρια λίρες από ηλικιωμένους στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά το οικονομικό έτος 2018-19. Ένα αίτημα ελευθερίας πληροφόρησης (FOI) που υποβλήθηκε από τη φιλανθρωπική οργάνωση στο εθνικό κέντρο αναφοράς απάτης του Ηνωμένου Βασιλείου “Action Fraud”, έδειξε ότι η αστυνομία έλαβε πάνω από 4100 αναφορές για κυβερνοεγκλήματα, από άτομα ηλικίας 55+, στο διάστημα μεταξύ Απριλίου 2018 και Μαρτίου 2019. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι κυβερνοεγκληματίες απέσπασαν από τα ηλικιωμένα θύματά τους πάνω από 4 εκατομμύρια λίρες μέσα σε αυτό το διάστημα. Οι ηλικιωμένοι αντιπροσωπεύουν το 19% του συνολικού αριθμού των θυμάτων κυβερνοεγκλημάτων που αναφέρθηκαν αυτήν την περίοδο.
Οι κυβερνοεγκληματίες πραγματοποίησαν τις επιθέσεις τους προς τα ανυποψίαστα θύματα με διάφορες μεθόδους όπως το phishing, οι απάτες BEC, η κλοπή ταυτότητας, οι “δόλιες διαφημίσεις” και ο εκβιασμός.
Τους τελευταίους μήνες, ηλικιωμένοι τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και σε άλλες χώρες έχουν στοχευθεί σε μεγάλο βαθμό από απάτες που χρησιμοποιούν ως “δόλωμα” την πανδημία του COVID-19. Από τις 3162 περιπτώσεις απάτης και κυβερνοεγκλήματος που σχετίζονται με τον COVID-19 που αναφέρθηκαν στην Action Fraud στο διάστημα μεταξύ 23 Μαρτίου και 31 Ιουλίου 2020, 701 αφορούσαν ένα θύμα ηλικίας άνω των 55 ετών. Οι συνολικές απώλειες για αυτά τα ηλικιωμένα θύματα ανήλθαν στις 2,5 περίπου εκατομμύρια λίρες τους τέσσερις αυτούς μήνες.
Οι πιο συνηθισμένες μορφές απάτης που σχετίζονται με τον COVID-19 περιελάμβαναν αγορές ψεύτικου προσωπικού εξοπλισμού προστασίας (PPE) και phishing emails που υποτίθεται ότι προέρχονταν από κυβερνητικούς και υγειονομικούς φορείς.
5 βασικές συμβουλές ασφαλείας για τους gamers
NASA: Θέλει να στείλει αστροναύτες στον Άρη έως το 2035
Γιατί αναβάλλεται η εκτόξευση του Europa Clipper;
Η Age UK ανέφερε ότι οι κυβερνοεγκληματίες έχουν επωφεληθεί από τον αυξανόμενο αριθμό ηλικιωμένων που εξαρτώνται από το Διαδίκτυο για καθημερινές υπηρεσίες, όπως τα ψώνια, καθώς και για να παραμείνουν σε επαφή με τα κοντινά τους πρόσωπα κατά το lockdown, με πολλούς από αυτούς να χρησιμοποιούν την τεχνολογία για πρώτη φορά στη ζωή τους.
Η Caroline Abrahams, διευθύντρια της Age UK, επεσήμανε πως κατά τη διάρκεια του lockdown, ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων ηλικιωμένων, βασίζεται στο Διαδίκτυο. Ωστόσο, κυβερνοεγκληματίες και απατεώνες τείνουν να εκμεταλλεύονται όλο και περισσότερο την υφιστάμενη κατάσταση, επιδιώκοντας να εξαπατήσουν τους ηλικιωμένους για να αποκομίσουν μεγάλα κέρδη. Η Abrahams πρόσθεσε ακόμη πως το διαδικτυακό έγκλημα είναι συχνά πολύ εξελιγμένο και δύσκολο να εντοπιστεί, οπότε οποιοσδήποτε μπορεί να “πέσει στην παγίδα”. Τέλος, η Abrahams τόνισε πως όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με το Διαδίκτυο και μαθαίνουν να το χρησιμοποιούν τώρα, είναι πιο εύκολο να πέσουν στην παγίδα απατεώνων και κυβερνοεγκληματιών.