ΑρχικήyoutubeFintech: Οι οικονομικές εφαρμογές κερδίζουν έδαφος λόγω του Covid-19

Fintech: Οι οικονομικές εφαρμογές κερδίζουν έδαφος λόγω του Covid-19

Όπως και σε τόσους άλλους τομείς της καθημερινότητας, η πανδημία έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι διαχειρίζονται τα χρήματα τους καθώς χρησιμοποιούν τις fintech εφαρμογές περισσότερο από ποτέ.

Αυτό δεν συμβαίνει μόνο μέσω των διαδικτυακών τραπεζικών εφαρμογών. Αυτές τις μέρες, οι άνθρωποι βασίζονται στην τεχνολογία για τα πάντα, από τις επενδύσεις τους μέχρι και τον οικονομικό τους σχεδιασμό.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι αλλαγές αυτές προκλήθηκαν από τα lockdown που σχετίζονται με τον κορονοϊό και τα μέτρα κοινωνικής απόστασης. Πολλοί είναι όμως αυτοί που αναμένουν ότι θα παραμείνουν ακόμη και μετά τη λήξη της πανδημίας, πράγμα που θα μπορούσε να σημαίνει τεράστιες ευκαιρίες ανάπτυξης για τις τράπεζες που επενδύουν σε νέες τεχνολογικές δυνατότητες και τις εταιρείες “fintech” που παρέχουν ψηφιακές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

“Αυτό που έχουμε δει είναι ότι οι καταναλωτές κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν αυξήσει τις συναλλαγές τους χρησιμοποιώντας τις ψηφιακές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες που έχουν κατασκευαστεί από τράπεζες, αλλά ακόμη και από άλλους οργανισμούς”, δήλωσε ο Zach Perret, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Plaid.

Η Plaid, η οποία εξαγοράστηκε από τη Visa τον Ιανουάριο για 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια, παρέχει την ψηφιακή υποδομή που συνδέει τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τα οικονομικά δεδομένα των χρηστών με τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν για τη διαχείριση των χρημάτων τους (όπως το Venmo ή το Expensify). Από τον Μάρτιο έως τον Μάιο, η Plaid έχει καταγράψει άνοδο 44% σε νέους χρήστες σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Για τον λόγο αυτό η εταιρεία προσέλαβε το 20% του συνολικού της εργατικού δυναμικού από την αρχή της πανδημίας.

“Νομίζω ότι η πανδημία έχει καταστήσει σαφές ότι οι ψηφιακές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες είναι εδώ για να μείνουν”, δήλωσε ο Perret.

Η εφαρμογή εμπορικών συναλλαγών Robinhood ξεπέρασε σε κέρδη τις παραδοσιακές εταιρείες τυχερών παιχνιδιών MGM και Wynn μετά από ένα άλμα που σημείωσε σε χρήστες που στοιχηματίζουν σε μετοχές ενώ παραμένουν στο σπίτι τους. Στις αρχές Μαΐου, η εταιρεία ανέφερε αύξηση περισσότερων από 3 εκατομμυρίων χρηστών το 2020. Τον περασμένο μήνα, η αποτίμηση της Robinhood αυξήθηκε στα 11,2 δισεκατομμύρια δολάρια μετά από ένα γύρο χρηματοδότησης 200 εκατομμυρίων δολαρίων.

fintech

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι οι χρήστες της Robinhood ίσως συνέβαλαν ακόμη και στη δραματική ανάκαμψη του χρηματιστηρίου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, παρά τη συνεχιζόμενη οικονομική ύφεση.

Ο Perret ανέφερε ότι έχει δει επίσης μια αύξηση σε εφαρμογές “ενσωματωμένου fintech”, δηλαδή σε εργαλεία οικονομικής διαχείρισης ενσωματωμένα σε πλατφόρμες μη οικονομικών εταιρειών, όπως ένα νέο εργαλείο της Microsoft που επιτρέπει στους χρήστες να συνδέουν υπολογιστικά φύλλα προϋπολογισμού απευθείας με τους τραπεζικούς και πιστωτικούς τους λογαριασμούς.

Η PayPal γνώρισε μια άνοδο σε καινούργιους λογαριασμούς και αναμένει να προστεθούν 70 εκατομμύρια νέοι λογαριασμοί το 2020, δηλαδή οι διπλάσιοι από το προηγούμενο έτος.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Bank of America (BAC), Brian Moynihan, δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας κλήσης για τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου της εταιρείας ότι η τράπεζα πρόσθεσε περισσότερους από ένα εκατομμύριο νέους χρήστες απομακρυσμένων συναλλαγών το τρίμηνο που πέρασε. Ένα “εκπληκτικό” 22% από αυτούς, είπε, είναι boomers ή ηλικιωμένοι “που παραδοσιακά ήταν πιο δύσκολο να ασχοληθούν με τα ψηφιακά μέσα.” Οι ψηφιακές συνδέσεις από πελάτες της Merrill Lynch αυξήθηκαν επίσης περισσότερο από το 100% της ετήσιας βάσης της εταιρείας.

Η πανδημία υπήρξε μια μεγάλη ευκαιρία επειδή έδωσε στους ανθρώπους έναν λόγο να δοκιμάσουν εργαλεία fintech που διαφορετικά δεν θα είχαν χρησιμοποιήσει και είναι πιθανό να συνεχίσουν να τα χρησιμοποιούν, είπε ο Perret.

Τι ακολουθεί για τα εργαλεία και τις υπηρεσίες fintech;

Ενώ η αυξανόμενη ζήτηση είναι πολλά υποσχόμενη για τον κλάδο, οι ανησυχίες σχετικά με την ιδιωτικότητα των δεδομένων και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο θα μπορούσαν να αποτελέσουν εμπόδιο για περαιτέρω ανάπτυξη.

fintech

Σε μια πρόσφατη έρευνα της διεθνούς νομικής εταιρείας Goodwin με περισσότερους από 700 παγκόσμιους ηγέτες επιχειρήσεων σχετικά με τις τάσεις του fintech, σχεδόν το ήμισυ κατέταξε την κυβερνοασφάλεια ως τη μεγαλύτερη απειλή για την υιοθέτηση ψηφιακών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

“Καθώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός των χρηματοπιστωτικών αγορών επιταχύνεται, το fintech παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες και προκλήσεις τόσο για τους επενδυτές όσο και για καινοτόμους σε όλο τον κόσμο”, δήλωσε ο Scott Joachim, πρόεδρος της Goodwin.

Θα μπορούσε να βοηθήσει το γεγονός ότι οι μεγάλες τράπεζες πιθανότατα θα προωθήσουν μεγάλο μέρος της καινοτομίας τους στο fintech, σύμφωνα με τον Perret. Παρόλο που οι καταναλωτές ενδέχεται να μην εγκαταλείψουν πλήρως τα φυσικά καταστήματα, προτιμούν όλο και περισσότερο την επιλογή να χρησιμοποιούν τις ψηφιακές υπηρεσίες.

“Είναι δύσκολο να πούμε ότι οποιαδήποτε τράπεζα που δεν έχει ψηφιακή παρουσία και εμπειρία τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια θα είναι μια τράπεζα με την οποία οι άνθρωποι θα είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι να συνεργαστούν”, δήλωσε ο Perret, προσθέτοντας ότι πολλές τράπεζες προσπαθούν να χαρτογραφήσουν ποια θα είναι η πορεία της τεχνολογίας για τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια, μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες.

“Οι νεοσύστατες εταιρείες έχουν δημιουργήσει πολύ ενδιαφέρουσες οικονομικές εφαρμογές”, είπε. “Αλλά τώρα βλέπουμε πολλές από αυτές τις εμπειρίες να γίνονται mainstream.”

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS