Αρχικήyoutube25 χρόνια μετά: Πώς τα Windows 95 άλλαξαν για πάντα τους Η/Υ

25 χρόνια μετά: Πώς τα Windows 95 άλλαξαν για πάντα τους Η/Υ

Την περασμένη εβδομάδα ήταν η 25η επέτειος από τη μεγαλύτερη και πιο κρίσιμη κυκλοφορία λειτουργικού συστήματος στην ιστορία των υπολογιστών, αυτή των Windows 95. Ο Steve Jobs βρισκόταν σε μια δύσκολη θέση μετά την απόλυση του από την Apple. Το OS / 2, ο υποτιθέμενος διάδοχος των DOS / Windows, δεν είχε μεγάλες πωλήσεις, και τα DOS / Windows ήταν πλέον ξεπερασμένα.

Στη συνέχεια, ήρθε η υπόσχεση των Windows 95 και το έτος μέχρι να φτάσουμε στην κυκλοφορία τους ήταν ένας φανταστικός συνδυασμός επίδειξης πολυμέσων, εικασιών, κερδοσκοπίας και ενθουσιασμού. Από την άποψη του ενθουσιασμού και της ζήτησης, τίποτα που προηγήθηκε του προϊόντος δεν έφτασε κοντά στα επίπεδα που αναφερόμαστε, και ακόμη και μετά την κυκλοφορία των Windows 95, μόνο η Apple μπόρεσε να φτάσει το κοινό στο ίδιο επίπεδο ενθουσιασμού – αλλά όχι για ένα λειτουργικό σύστημα, αλλά για το hardware της.

Η χρονιά που τα Windows 95 έγιναν διαθέσιμα για το κοινό ήταν ένα ουσιαστικό σημείο στην ιστορία των Η/Υ που άλλαξε την αγορά για πάντα.

Η κυκλοφορία των Windows 95 της Microsoft στις 24 Αυγούστου 1995 ήταν μια πολυαναμενόμενη κυκλοφορία. Ο Jay Leno βρέθηκε στην σκηνή για να λανσάρει το νέο λογισμικό μαζί με τον συνιδρυτή της Microsoft, Bill Gates, με πολλά αστεία και την εμφάνιση ολόκληρης της ομάδας ανάπτυξης των Windows 95 μπροστά στο κοινό. Ήταν μια τεράστια μέρα για τη Microsoft με τηλεοπτικές διαφημίσεις να εκτοξεύουν το “Start Me Up” των Rolling Stones με εικόνες του νέου κουμπιού “Έναρξη” που χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα.

windows 95

Η Microsoft προσέλαβε ακόμη και την Τζένιφερ Άνιστον και τον Μάθιου Πέρι για να δημιουργήσουν μια ηλεκτρονική sitcom διάρκειας μίας ώρας για τα Windows 95 και το λογισμικό ήταν τόσο δημοφιλές που 7 εκατομμύρια αντίτυπα πουλήθηκαν τις πρώτες πέντε εβδομάδες.

Οι χρήστες των Η/Υ επέλεξαν μεταξύ Pentium ή 486 επεξεργαστών, σκληρών δίσκων IDE ή SCSI, CD-ROM διπλής ταχύτητας και κάρτες ήχου Sound Blaster για να ζήσουν τα Windows 95 στο έπακρο. Η Microsoft πρόσθεσε πολλές λειτουργίες στα Windows 95, αλλά οι μεγαλύτερες ήταν ένα νέο κουμπί Έναρξης, μενού και γραμμή εργασιών που τα έκανε πολύ πιο εύκολα στην χρήση ώστε να ανακαλύψετε εφαρμογές και να πλοηγηθείτε στο λειτουργικό σύστημα. Οι βελτιώσεις πολλαπλών εργασιών και η γραφική διεπαφή ήταν ένα μεγάλο άλμα από τα Windows 3.1 και τις ημέρες του MS-DOS, αλλά το UI ήταν μάλλον παρόμοιο με αυτό των Macintosh και OS / 2 εκείνη τη στιγμή.

Εκτός από το λειτουργικό σύστημα 32-bit, μια σημαντική προσθήκη ήταν η υποστήριξη για μεγάλα ονόματα αρχείων, έως και 250 χαρακτήρες. Ακούγεται σαν βασικό χαρακτηριστικό το 2020, αλλά εκείνη την εποχή έκανε την ονομασία εγγράφων πολύ πιο εύκολη. Ένα άλλο μεγάλο χαρακτηριστικό ήταν η εισαγωγή του Plug and Play, για την αυτόματη ανίχνευση και εγκατάσταση υλικού. Ενώ η διαδικασία Plug and Play έχει βελτιωθεί σημαντικά σε πιο πρόσφατες κυκλοφορίες, η εφαρμογή των Windows 95 αναφέρεται συχνά ως «Plug and Pray» χάρη στη συχνά αναξιόπιστη διαδικασία εγκατάστασης συσκευών.

Η Microsoft είχε άλλα εξίσου φιλόδοξα σχέδια για τα Windows 95. Μια νέα εφαρμογή για το Microsoft Network (MSN) συνοδεύτηκε από ένα εικονίδιο στην επιφάνεια εργασίας. Το MSN σχεδιάστηκε για να παρέχει πρόσβαση σε email, αίθουσες συνομιλίας, ομάδες συζήτησης και στις πρώτες αρχικές σελίδες του WWW μέσω σύνδεσης τηλεφώνου. Η Microsoft χρέωνε ένα μηνιαίο τέλος για πρόσβαση στο MSN και αν το χρησιμοποιούσατε για περισσότερες από τρεις ώρες το μήνα, υπήρχαν επιπλέον χρεώσεις.

windows 95

Η Microsoft παρουσίασε επίσης την πρώτη της ιδέα συγχρονισμού δεδομένων μεταξύ πολλών υπολογιστών στα Windows 95. Ο «Χαρτοφύλακας μου» στόχευε στο συγχρονισμό αρχείων μεταξύ φορητού και επιτραπέζιου υπολογιστή ενώ στις σύγχρονες εκδόσεις των Windows, όλα υποστηρίζονται από το cloud χάρη στην υπηρεσία αποθήκευσης OneDrive της Microsoft.

Η Microsoft εισήγαγε ακόμη και υποστήριξη προφίλ χρήστη στα Windows 95 για να επιτρέψει σε πολλά μέλη της οικογένειας να συνδεθούν και να έχουν τα δικά τους ξεχωριστά προφίλ με συνδέσμους και εφαρμογές. Εάν δεν ήσασταν ευχαριστημένοι με όλες τις νέες δυνατότητες των Windows 95, μπορούσατε να αγοράσετε το Microsoft Plus! για τα Windows 95. Περιελάμβανε το Internet Jumpstart Kit (μια πρώιμη έκδοση του Internet Explorer), την υποστήριξη θεμάτων και μια σειρά από βοηθητικά προγράμματα του συστήματος.

Μεταγενέστερες ενημερώσεις στο λειτουργικό σύστημα εισήγαγαν επίσης νέες δυνατότητες μέχρι να έρθουν τα Windows 98 τρία χρόνια αργότερα για να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS