ΑρχικήsecurityΣυνελήφθη στη Λευκορωσία διανομέας του GandCrab ransomware

Συνελήφθη στη Λευκορωσία διανομέας του GandCrab ransomware

Όπως ανακοίνωσε σε ένα δελτίο τύπου ο Υπουργός Εσωτερικών της Λευκορωσίας, την προηγούμενη εβδομάδα συνελήφθη ένας 31χρονος άνδρας με την κατηγορία της διανομής του GandCrab ransomware.

GandCrab ransomware

Ο άνδρας συνελήφθη στο Gomel, μια μικρή πόλη στη νοτιοανατολική Λευκορωσία, στα σύνορα με τη Ρωσία και την Ουκρανία. Ωστόσο δεν ανακοινώθηκε το όνομά του.  

Όπως ανέφεραν οι αρχές, ο άντρας δεν είχε προηγούμενες καταδίκες, αλλά είχε εγγραφεί σε ένα φόρουμ για να γίνει μέλος της επιχείρησης GandCrab ransomware.

Ο άνδρας ενοικίασε πρόσβαση σε ένα web panel, όπου τροποποίησε τις ρυθμίσεις για να αποκτήσει μια προσαρμοσμένη έκδοση του GandCrab ransomware, το οποίο αργότερα έστελνε σε άλλους χρήστες του Διαδικτύου, χρησιμοποιώντας spam email.

Τα θύματα που άνοιξαν τα αρχεία μολύνθηκαν και τα αρχεία τους κρυπτογραφήθηκαν. Για να τα ξεκλειδώσουν έπρεπε να πληρώσουν λύρα για να αποκτήσουν μια εφαρμογή αποκρυπτογράφησης και να ανακτήσουν τα αρχεία τους.

Περισσότερα από 1.000 θύματα

Αξιωματούχοι της Λευκορωσίας δήλωσαν ότι ο ύποπτος μόλυνε περισσότερους από 1.000 υπολογιστές. Από κάθε θύμα, ο ύποπτος ζήτησε περίπου 1.200 δολάρια που πληρώθηκαν σε Bitcoin.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής του High-Tech Crime Department του Υπουργείου Εσωτερικών, Vladimir Zaitsev, δήλωσε ότι ο ύποπτος έχει μολύνει θύματα σε περισσότερες από 100 χώρες, με τα περισσότερα στην Ινδία, τις ΗΠΑ, την Ουκρανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Ρωσία.

Το GandCrab ransomware είναι πλέον ανενεργό. Σε μια δημοσίευσή της σε ένα φόρουμ, η ομάδα του GandCrab καυχιέται ότι κέρδισε περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια από την επιχείρηση που έστησε. Φυσικά δε θα μπορούσαν να αποδειχτούν οι ισχυρισμοί της.

Ωστόσο το ransomware δεν ήταν τόσο καλά οργανωμένο και επέτρεψε στους ερευνητές ασφαλείας να κυκλοφορήσουν δωρεάν βοηθητικά προγράμματα αποκρυπτογράφησης σε πολλές περιπτώσεις.

Σήμερα, πολλοί ερευνητές ασφαλείας πιστεύουν ότι οι συγγραφείς του GandCrab προχώρησαν στη δημιουργία του νέου ransomware Sodinokibi (REvil).

Οι αρχές της Λευκορωσίας δήλωσαν ότι το GandCrab είχε περισσότερα από 54.000 θύματα σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ στη χώρα ο αριθμός έφτασε τα 156. Οι συγγραφείς του GandCrab δεν έχουν ωστόσο εντοπιστεί ακόμα.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS