Το «Doomscrolling», ή αλλιώς η κατανάλωση θλιβερών και καταστροφικών ειδήσεων, ενισχύει το άγχος, και πολλές φορές χωρίς να το αντιλαμβάνεστε.
Κάτι που κάνουμε τόσοι πολλοί άνθρωποι καθημερινά: Ξαπλώνετε στο κρεβάτι, σβήνετε τα φώτα και πιάνετε το κινητό σας για να ελέγξετε το Twitter ή το Facebook άλλη μια φορά.
Βλέπετε ότι η τοξικότητα από την πανδημία του COVID-19 έχει αυξηθεί, ίσως τα παιδιά σας να μην μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο, ενώ η οικονομία είναι υπό κατάρρευση.
Ακόμα, μπορεί να περιηγείστε ασταμάτητα, σε ατελείωτες ειδήσεις καταστροφής και θλίψης για ώρες, και να βυθίζετε στην απόγνωση χωρίς να το καταλαβαίνετε.
Ένα φεγγάρι που εξαφανίστηκε ίσως διαμόρφωσε τον Άρη
StealC: Κατάχρηση kiosk mode του browser για κλοπή password
Λογισμικό ακουστικών βαρηκοΐας εγκρίθηκε για τα AirPods Pro
Αυτή η αυτοκαταστροφική συμπεριφορά έχει γίνει τόσο συνηθισμένη, που μια νέα λέξη έχει εισέλθει στο λεξικό μας για να μπορούμε να τη χαρακτηρίζουμε εύκολα: «doomscrolling».
Το πρόσφατο κύμα καταστροφικών ειδήσεων που σχετίζονται με τον κοροναϊό, σε συνδυασμό με τα μέτρα ασφαλείας και τον εγκλεισμό, τροφοδότησαν την τάση μας να διαβάζουμε κακές ειδήσεις. Αλλά αυτή η συνήθεια διαβρώνει την ψυχική μας υγεία, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Η Karen Ho, δημοσιογράφος χρηματοοικονομικών του Quartz, κάνει tweets για doomscrolling κάθε μέρα τους τελευταίους μήνες, και συχνά τα συνοδεύει με ένα κίνητρο για να κάνει τους ανθρώπους να το σταματήσουν και να αναζητήσουν πιο υγιείς εναλλακτικές.
Η Χο, είδε για πρώτη φορά τον όρο σε μια δημοσίευση στο Twitter από τον Οκτώβριο του 2018, αν και ενδέχεται η λέξη να προήλθε πολύ νωρίτερα.
«Η συνήθεια του doomscrolling είναι μια σχεδόν ομαλοποιημένη συμπεριφορά για πολλούς δημοσιογράφους, οπότε μόλις είδα τον όρο σκέφτηκα: ”Ω, είναι αυτή η συνήθεια που έχω εδώ και αρκετά χρόνια’’», λέει.
Αν οι καθημερινές υπενθυμίσεις της Χο στο Twitter δεν αρκούν για να σπάσουν αυτή τη συνήθεια, η κλινική ψυχολόγος Δρ. Amelia Aldao προειδοποιεί ότι το doomscrolling μας παγιδεύει σε έναν «φαύλο κύκλο αρνητικότητας» που τροφοδοτεί το άγχος μας.
«Το μυαλό είναι προγραμματισμένο να ψάχνει για απειλές. Όσο περισσότερο χρόνο ξοδεύουμε σκρολάροντας, τόσο περισσότερους κινδύνους βρίσκουμε, όσο περισσότερο μας απορροφά, τόσο πιο ανήσυχοι γινόμαστε.»
Αυτό το θλιβερό περιεχόμενο μπορεί στη συνέχεια να βάλει στα μάτια σας ένα σκοτεινό φίλτρο στο πώς βλέπετε τον κόσμο, ανέφερε η Aldao.
«Κοιτάς γύρω σου, και όλα μοιάζουν ζοφερά, όλα σε κάνουν να ανησυχείς, και επιστρέφεις για να ψάξεις περισσότερες πληροφορίες.»
Η Aldao, Διευθύντρια του Together CBT, μιας κλινικής που ειδικεύεται στη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, έχει δουλέψει με τους ασθενείς της για να μειώσει το doomscrolling.
Δείτε μερικές από τις συμβουλές της για το πώς να περιορίσετε αυτή την καταστροφική συνήθεια:
Ορίστε χρονόμετρο
«Δουλεύω κυρίως με πελάτες που έχουν άγχος και μέρος αυτού που κάνω μαζί τους για εβδομάδες, ή μήνες, στην πραγματικότητα θέτει όρια στον χρόνο που έχουν για να σκρολάρουν. Και τους λέω κυριολεκτικά, “Ρυθμίστε ένα χρονόμετρο”.»
Θέλετε να μαθαίνετε τι συμβαίνει στον κόσμο, οπότε η λύση δεν είναι να μην συνδεθείτε ξανά στο διαδίκτυο, αλλά να βάλετε όρια και να μην υποκύπτετε στο doomscrolling.
Μείνετε ενήμεροι
«Ανοίξτε το τηλέφωνό σας υπενθυμίζοντας στον εαυτό σας γιατί το κάνετε, τι ψάχνετε, ποιες πληροφορίες προσπαθείτε να βρείτε. Και έπειτα, τακτικά να κάνετε έναν έλεγχο μόνοι σας, ρωτώντας τον εαυτό σας αν έχετε βρει αυτό που ψάχνατε.»
Αλλάξτε τους «φαύλους κύκλους» με «θετικούς κύκλους»
«Είτε πρόκειται για παγωτό, συναναστροφή με φίλους, αποστολή αστείου μηνύματος σε έναν φίλο, αυτά είναι τα πράγματα στα οποία πρέπει να αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο, ώστε να χτίσουμε θετικά συναισθήματα στη ζωή μας.»
Συνδυάστε τις συμβουλές της Aldao, δημιουργήστε ένα πρόγραμμα, βρείτε πιο παραγωγικές συνήθειες, και το doomscrolling σιγά σιγά θα «σπάσει».