Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, 11:12
Αρχική How To To Doomscrolling ενισχύει το άγχος: Πως να το σταματήσετε

To Doomscrolling ενισχύει το άγχος: Πως να το σταματήσετε

Το «Doomscrolling», ή αλλιώς η κατανάλωση θλιβερών και καταστροφικών ειδήσεων, ενισχύει το άγχος, και πολλές φορές χωρίς να το αντιλαμβάνεστε.

To Doomscrolling ενισχύει το άγχος: Πως να το σταματήσετε

Κάτι που κάνουμε τόσοι πολλοί άνθρωποι καθημερινά: Ξαπλώνετε στο κρεβάτι, σβήνετε τα φώτα και πιάνετε το κινητό σας για να ελέγξετε το Twitter ή το Facebook άλλη μια φορά.

Βλέπετε ότι η τοξικότητα από την πανδημία του COVID-19 έχει αυξηθεί, ίσως τα παιδιά σας να μην μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο, ενώ η οικονομία είναι υπό κατάρρευση.

Ακόμα, μπορεί να περιηγείστε ασταμάτητα, σε ατελείωτες ειδήσεις καταστροφής και θλίψης για ώρες, και να βυθίζετε στην απόγνωση χωρίς να το καταλαβαίνετε.

Αυτή η αυτοκαταστροφική συμπεριφορά έχει γίνει τόσο συνηθισμένη, που μια νέα λέξη έχει εισέλθει στο λεξικό μας για να μπορούμε να τη χαρακτηρίζουμε εύκολα: «doomscrolling».

Το πρόσφατο κύμα καταστροφικών ειδήσεων που σχετίζονται με τον κοροναϊό, σε συνδυασμό με τα μέτρα ασφαλείας και τον εγκλεισμό, τροφοδότησαν την τάση μας να διαβάζουμε κακές ειδήσεις. Αλλά αυτή η συνήθεια διαβρώνει την ψυχική μας υγεία, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η Karen Ho, δημοσιογράφος χρηματοοικονομικών του Quartz, κάνει tweets για doomscrolling κάθε μέρα τους τελευταίους μήνες, και συχνά τα συνοδεύει με ένα κίνητρο για να κάνει τους ανθρώπους να το σταματήσουν και να αναζητήσουν πιο υγιείς εναλλακτικές.

Η Χο, είδε για πρώτη φορά τον όρο σε μια δημοσίευση στο Twitter από τον Οκτώβριο του 2018, αν και ενδέχεται η λέξη να προήλθε πολύ νωρίτερα.

«Η συνήθεια του doomscrolling είναι μια σχεδόν ομαλοποιημένη συμπεριφορά για πολλούς δημοσιογράφους, οπότε μόλις είδα τον όρο σκέφτηκα: ”Ω, είναι αυτή η συνήθεια  που έχω εδώ και αρκετά χρόνια’’», λέει.

Αν οι καθημερινές υπενθυμίσεις της Χο στο Twitter δεν αρκούν για να σπάσουν αυτή τη συνήθεια, η κλινική ψυχολόγος Δρ. Amelia Aldao προειδοποιεί ότι το doomscrolling μας παγιδεύει σε έναν «φαύλο κύκλο αρνητικότητας» που τροφοδοτεί το άγχος μας.

«Το μυαλό είναι προγραμματισμένο να ψάχνει για απειλές. Όσο περισσότερο χρόνο ξοδεύουμε σκρολάροντας, τόσο περισσότερους κινδύνους βρίσκουμε, όσο περισσότερο μας απορροφά, τόσο πιο ανήσυχοι γινόμαστε

Αυτό το θλιβερό περιεχόμενο μπορεί στη συνέχεια να βάλει στα μάτια σας ένα σκοτεινό φίλτρο στο πώς βλέπετε τον κόσμο, ανέφερε η Aldao.

«Κοιτάς γύρω σου, και όλα μοιάζουν ζοφερά, όλα σε κάνουν να ανησυχείς, και επιστρέφεις για να ψάξεις περισσότερες πληροφορίες.»

Η Aldao, Διευθύντρια του Together CBT, μιας κλινικής που ειδικεύεται στη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, έχει δουλέψει με τους ασθενείς της για να μειώσει το doomscrolling.

Δείτε μερικές από τις συμβουλές της για το πώς να περιορίσετε αυτή την καταστροφική συνήθεια:

Ορίστε χρονόμετρο

«Δουλεύω κυρίως με πελάτες που έχουν άγχος και μέρος αυτού που κάνω μαζί τους για εβδομάδες, ή μήνες, στην πραγματικότητα θέτει όρια στον χρόνο που έχουν για να σκρολάρουν. Και τους λέω κυριολεκτικά, “Ρυθμίστε ένα χρονόμετρο”.»

Θέλετε να μαθαίνετε τι συμβαίνει στον κόσμο, οπότε η λύση δεν είναι να μην συνδεθείτε ξανά στο διαδίκτυο, αλλά να βάλετε όρια και να μην υποκύπτετε στο doomscrolling.

Μείνετε ενήμεροι

«Ανοίξτε το τηλέφωνό σας υπενθυμίζοντας στον εαυτό σας γιατί το κάνετε, τι ψάχνετε, ποιες πληροφορίες προσπαθείτε να βρείτε. Και έπειτα, τακτικά να κάνετε έναν έλεγχο μόνοι σας, ρωτώντας τον εαυτό σας αν έχετε βρει αυτό που ψάχνατε.»

doomscrolling
To Doomscrolling ενισχύει το άγχος: Πως να το σταματήσετε

Αλλάξτε τους «φαύλους κύκλους» με «θετικούς κύκλους»

«Είτε πρόκειται για παγωτό, συναναστροφή με φίλους, αποστολή αστείου μηνύματος σε έναν φίλο, αυτά είναι τα πράγματα στα οποία πρέπει να αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο, ώστε να χτίσουμε θετικά συναισθήματα στη ζωή μας.»

Συνδυάστε τις συμβουλές της Aldao, δημιουργήστε ένα πρόγραμμα, βρείτε πιο παραγωγικές συνήθειες, και το doomscrolling σιγά σιγά θα «σπάσει».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

LIVE NEWS

Το νέο botnet KashmirBlack έχει μολύνει εκατοντάδες χιλιάδες websites

Το νέο botnet KashmirBlack πιστεύεται ότι έχει μολύνει εκατοντάδες χιλιάδες ιστότοπους από το Νοέμβριο του 2019.

FBI: Στηρίζει το Cyber Camp των ΗΠΑ για την εκπαίδευση νέων στο IT και την κυβερνοασφάλεια

Το αμερικανικό διαστημικό και πυραυλικό κέντρο (USSRC) και το FBI συνεργάζονται έχοντας ως στόχο την υποστήριξη του Cyber Camp των ΗΠΑ. Αυτό...
00:01:52

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε ρωσικό ινστιτούτο για την ανάπτυξη του Triton malware!

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας κυρώσεις για ένα ρωσικό ερευνητικό ινστιτούτο, το οποίο φέρεται να εμπλέκεται...

Τρόπος προσαρμογής των ειδοποιήσεων για συγκεκριμένα email στο Outlook

Το inbox σας μπορεί να κατακλυστεί με ασήμαντα email. Μερικές φορές, όμως, πρέπει πραγματικά να γνωρίζετε πότε ένα συγκεκριμένο μήνυμα θα φτάσει...

Βιοϊατρική κυβερνοεπίθεση: Χάκερς στέλνουν phishing emails

Βιοϊατρική κυβερνοεπίθεση: Χάκερς στέλνουν phishing emails Σε εξέλιξη βρίσκεται κυβερνοεπίθεση που στοχεύει εταιρικούς χρήστες από πολλές εταιρείες στην Ελλάδα, με emails...

Πώς να ελέγξετε τη φωτεινότητα του φακού του iPhone σας

Πιθανότατα δεν αποτελεί έκπληξη για κανέναν ιδιοκτήτη iPhone ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν το φλας LED στο πίσω μέρος του iPhone σας ως...

Έλεγχος των ενημερώσεων των Windows 10 με αυτά τα settings

Η Microsoft έχει προσθέσει νέες ρυθμίσεις που επιτρέπουν στους χρήστες να αποκτήσουν μεγαλύτερο έλεγχο στον τρόπο με τον οποίο το Windows Update...

Η Microsoft έκανε μια έρευνα και θύμωσε με τα αποτελέσματα της

Η Microsoft ανέθεσε πρόσφατα στην ερευνητική εταιρεία YouGov να κάνει μια έρευνα σε 5.000 χρήστες - οι ερωτήσεις αφορούσαν τις γενικότερες και...

Δημοφιλείς παιδικές εφαρμογές αφαιρούνται από το Play Store

Οι εξαιρετικά δημοφιλείς εφαρμογές Number Coloring, Princess Salon και Cats & Cosplay έχουν αφαιρεθεί από το Play Store, μετά από έρευνα του...

Facebook Oculus: Δεν γίνονται ban όσοι χρησιμοποιούν πολλά headsets

Η κίνηση της Oculus να "απαιτεί" λογαριασμούς Facebook δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε ορισμένους από τους μεγαλύτερους φαν της. Τα Windows Central αναφέρουν...