Σάββατο, 4 Ιουλίου, 13:50
Αρχική inet Μαύρη Τρύπα: Μπορεί τελικά να δημιουργήσει φως;

Μαύρη Τρύπα: Μπορεί τελικά να δημιουργήσει φως;

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είδαν να ξεχυλίζει φως μέσα από μαύρη τρύπα, και πιο συγκεκριμένα από την ένωσή της με μία άλλη.

μαύρη τρύπα
Μαύρη Τρύπα: Μπορεί τελικά να δημιουργήσει φως;

Όταν οι μαύρες τρύπες περιστρέφονται και συγκρούονται μεταξύ τους, δημιουργούν μικρά κύματα, τα οποία ταξιδεύουν στο χωροχρόνο. Τα βαρυτικά κύματα της Γης μπορούν να τα λάβουν, αλλά οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι αν συνέβαινε κάτι τέτοιο δε θα είχε την όψη φωτός.

Ωστόσο, οι αστρονόμοι έχουν εντοπίσει αυτό που πιστεύουν ότι μπορεί να είναι μια αχτίδα φωτός και δημιουργήθηκε όταν μια μαύρη τρύπα ενώθηκε με μια άλλη.

Το γεγονός, που έχουν ονομάσει «S190521g», εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον προηγούμενο χρόνο από τους ανιχνευτές βαρυτικών κυμάτων. Αυτό ήταν το στοιχείο που έδειξε στους ερευνητές ότι συνέβη κάτι έντονο βαθιά στο διάστημα.

Περίπου την ίδια περίοδο, η οργάνωση «Caltech’s Zwicky Transient Facility» παρατηρούσε τον ουρανό για ερευνητικούς λόγους. Έτσι «έπιασαν» την αχτίδα φωτός, και αργότερα ανιχνεύτηκε πίσω στην ίδια περιοχή που εντόπισαν και το βαρυτικό κύμα. Αυτός ήταν και ο λόγος που κατάφεραν να συνδέσουν τα δύο γεγονότα.

«Αυτή η τεράστια μαύρη τρύπα ”έβραζε’’ για χρόνια μέχρι που τελικά έκανε αυτή την απότομη έκλαμψη. Το φως ήρθε τη σωστή στιγμή και στην ακριβή τοποθεσία, άρα δεν πρόκειται για σύμπτωση και υπάρχει σύνδεση με το βαρυτικό κύμα. Στη μελέτη μας, καταλήξαμε ότι η δέσμη φωτός είναι ενδεχομένως το αποτέλεσμα της συγχώνευσης δύο μαύρων τρυπών, αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τελείως τις άλλες πιθανότητες,» δήλωσε ο  Matthew Graham, καθηγητής αστρονομίας του Celtech και ερευνητής του προγράμματος ZTF.

Μπορεί οι αστρονόμοι να θεωρούσαν ήδη ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί, αλλά δεν το είχαν δει ποτέ να πραγματοποιείται. Υποθέτουν ότι αυτό μπορεί να συμβεί όταν μια μαύρη τρύπα «φωλιάζει» με μία άλλη μέσα σε έναν δίσκο, ο οποίος περιβάλλεται από έναν μεγαλύτερο.

«Στο κέντρο των περισσότερων γαλαξιών καραδοκεί μια γιγάντια μαύρη τρύπα. Περικλείεται από ένα σμήνος αστεριών και νεκρών αστεριών, συμπεριλαμβανομένων μικρότερων μαύρων τρυπών,» ανέφερε μια από τους συγγραφείς της έρευνας, η  KE Saavik Ford.

«Αυτά τα αντικείμενα κυκλοφορούν σαν άγριες μέλισσες γύρω από την τερατώδη βασίλισσα που βρίσκεται στο κέντρο. Μπορούν άμεσα να βρουν ένα βαρυτικό ταίρι και να ενωθούν μαζί του, αλλά συνήθως το χάνουν στον τρελό χορό. Μέσα στον δίσκο, το αέριο που ρέει μετατρέπει τον ξέφρενο χορό σε ένα κλασσικό μινουέτο, και έτσι οι τρύπες ενώνονται αρμονικά

Η ένωσή τους δημιουργεί μια νέα μαύρη τρύπα, ακόμα μεγαλύτερη από τις άλλες, και έχει τέτοια ώθηση που διαπερνάει το αέριο του δίσκου. Καθώς επιταχύνει, αντιδρά και δημιουργεί μια φωτεινή έκλαμψη που είναι ορατή και στη Γη.

Μαύρη Τρύπα: Μπορεί τελικά να δημιουργήσει φως;

Τα αποτελέσματα της ανακάλυψης αναφέρθηκαν στη δημοσίευση της έρευνας «A Candidate Electromagnetic Counterpart to the Binary Black Hole Merger Gravitational Wave Event GW190521g», που κοινοποιήθηκε πρόσφατα στο Physical Review Letters.

Οι ερευνητές μπόρεσαν να συλλέξουν μόνο περιορισμένες πληροφορίες για τη μαύρη τρύπα, αφού μέχρι να εντοπίσουν όλα τα στοιχεία το φως είχε εξαφανιστεί. Ελπίζουν ότι στο μέλλον θα έχουν την ευκαιρία να εξελίξουν την ανακάλυψη τους με παρόμοια γεγονότα.

Με περισσότερο φως, και περισσότερες λεπτομέρειες για αυτό, πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να κατανοήσουν περισσότερα για το διάστημα και τις μαύρες τρύπες, αλλά και το πως σχηματίστηκε.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

LIVE NEWS

Ψηφιακός μετασχηματισμός και επιχειρήσεις: Τι σημαίνει η αποτυχία του;

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί συνήθως για τις επιχειρήσεις ένα μέσο για να ξεπεράσουν τους ανταγωνιστές τους και να απαλλαγούν από μεθόδους που...

Covaxin: Η Ινδία κυκλοφορεί εμβόλιο για τον COVID-19 τον Αύγουστο

Ολόκληρος ο πλανήτης αναμένει την κυκλοφορία του εμβολίου για τον κορωνοϊό, ενώ οι κλινικές δοκιμές έχουν ξεκινήσει σε πολλές χώρες του κόσμου....

iOS 13.5.1: Χρήστες iPhone αναφέρουν προβλήματα με τη μπαταρία

Έχετε παρατηρήσει τον τελευταίο καιρό κάποια αλλαγή στο iPhone σας; Μήπως, για παράδειγμα τελειώνει γρήγορα η μπαταρία...

Avaddon ransomware: Επιτίθεται μέσα από τις μακροεντολές του Excel 4.0

Η Microsoft ανακοίνωσε χθες ότι το Avaddon ransomware εξαπλώθηκε αυτήν την εβδομάδα μέσω μιας παλιάς τεχνικής που ξανά ήρθε στο προσκήνιο. Οι...

Apple: Απαγορεύει την ενημέρωση Κινέζικων Apps χωρίς άδεια

Η Apple απαγορεύει στους προγραμματιστές να ενημερώσουν τις υπάρχουσες εφαρμογές του App Store της Κίνας αν δεν έχουν την έγκριση της κυβέρνησης.

Αυστραλία: Χιλιάδες λογαριασμοί του MyGov πωλούνται στο Dark Web

Οι προσβάσεις περισσότερων από 3600 λογαριασμών MyGov πωλούνται στο dark web, εκθέτοντας δυνητικά χιλιάδες Αυστραλούς σε απάτες και κλοπές ταυτοτήτων.
00:03:03

Party Time: Δείτε TV με τους φίλους σας στο διαδίκτυο

Party Time: Δείτε TV με τους φίλους σας στο διαδίκτυο Ώρα για ένα διαφορετικό party από όσα έχετε συνηθίσει, βλέποντας τις αγαπημένες...

CISA και FBI προειδοποιούν τις επιχειρήσεις για τους κινδύνους του Tor

Το Cybersecurity and Infrastructure Security Agency  (CISA) και το Federal Bureau of Investigation (FBI) εξέδωσαν μία προειδοποίηση προς τις επιχειρήσεις σχετικά με...

openSUSE: Κυκλοφόρησε η νέα στεθερή έκδοση Leap 15.2

Πρόσφατα, κυκλοφόρησε η επόμενη σταθερή έκδοση του λειτουργικού συστήματος openSUSE. Σύμφωνα με την ομάδα ανάπτυξης του λειτουργικού,...

Ποιοι είναι οι πιο δημοφιλείς τύποι malware;

Οι ερευνητές ψάχνουν τους πιο διαδεδομένους τύπους malware. Κατά τη διερεύνηση των κακόβουλων δραστηριοτήτων, οι ερευνητές στον κυβερνοχώρο επικεντρώνονται...