ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαΕπιστήμη: Δύτης βρήκε τυχαία σπαθί από την εποχή των Σταυροφοριών

Επιστήμη: Δύτης βρήκε τυχαία σπαθί από την εποχή των Σταυροφοριών

Το γύρο του διαδικτύου κάνει η είδηση του ερασιτέχνη δύτη που βρήκε τυχαία ένα εντυπωσιακό σιδερένιο σπαθί που χρονολογείται από την εποχή των Σταυροφοριών.

Ο Ισραηλινός δύτης Σλόμι Κάτζιν βρήκε το σπαθί κοντά στη Χάιφα του Ισραήλ, το Σάββατο 16 Οκτωβρίου, σύμφωνα με δήλωση που εξέδωσε η Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων στη σελίδα της στο Facebook. Όπως αναφέρει το Associated Press, ο Κάτζιν βρισκόταν στα περίπου 490 πόδια (150 μέτρα) μακριά από την ακτή και κολυμπούσε σε βάθος 16 ποδιών (5 μέτρα) όταν παρατήρησε μια πληθώρα τεχνουργημάτων που είχαν διασκορπιστεί στον πυθμένα του ωκεανού, συμπεριλαμβανομένων αγκύρων, θραυσμάτων αγγείων και ίσως το καλύτερο από όλα, ένα σπαθί μήκους 3 ποδιών με λαβή 12 ιντσών (30 εκ.).

Δείτε Ακόμα: YouTube – Δέχτηκε αγωγή για βίντεο κακοποίησης ζώων

Επιστήμη: Δύτης σπαθί από την εποχή των Σταυροφοριών
Επιστήμη: Δύτης βρήκε τυχαία σπαθί από την εποχή των Σταυροφοριών

Ανησυχώντας ότι η μετατόπιση άμμου μπορεί να θάψει ξανά το σπαθί, ο Κάτζιν έφερε το αρχαίο τεχνούργημα στην ακτή και επικοινώνησε με τοπικούς ειδικούς.

«Το σιδερένιο σπαθί διατηρήθηκε σε άριστη κατάσταση και είναι ένα όμορφο και σπάνιο εύρημα», δήλωσε ο Νιρ Ντίστελφελντ, Επιθεωρητής της Μονάδας Πρόληψης Ληστειών της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ. «Προφανώς ανήκε σε έναν Σταυροφόρο ιππότη. Είναι συναρπαστικό να συναντάς ένα τέτοιο προσωπικό αντικείμενο, που σε ταξιδεύει 900 χρόνια πίσω σε μια άλλη εποχή, με ιππότες, πανοπλίες και ξίφη»

Δείτε Ακόμα: Brave – Εγκαταλείπει την Google για τη δική του μηχανή αναζήτησης

Ο Κόμπι Σάρβιτ, διευθυντής της Μονάδας Θαλάσσιας Αρχαιολογίας της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, είπε ότι το σπαθί βρέθηκε κοντά στο κάστρο Atlit – ένα φρούριο των Σταυροφόρων. Επιπλέον, αυτή η περιοχή ήταν κάποτε ασφαλές καταφύγιο για πλοία κατά τη διάρκεια θυελλώδους καιρού και ως εκ τούτου, είναι γνωστή για την παραγωγή αντικειμένων αρχαιολογικής σημασίας. Τα περισσότερα από αυτά τα τεχνουργήματα βρίσκονται θαμμένα, αλλά τα ωκεάνια κύματα και τα κάτω ρεύματα εκθέτουν περιστασιακά αντικείμενα ενδιαφέροντος.

Δείτε Ακόμα: Zerodium – Ζητά zero-day exploits για υπολογιστές Windows VPN

Όπως αναφέρει το CNN, το σιδερένιο σπαθί ζυγίζει κάπου μεταξύ 2,2 και 4,4 κιλά, αλλά οι αρχαιολόγοι δεν θα το γνωρίζουν με βεβαιότητα μέχρι να αφαιρέσουν τα περίπου 10 κιλά θαλάσσιων οργανισμών, πετρωμάτων και όστρακων που έχουν συγκεντρωθεί στο τεχνούργημα.

Τούτου λεχθέντος, το σπαθί είναι αρκετά μεγάλο. «Αυτό σημαίνει ότι ο άνδρας που κρατούσε αυτό το σπαθί και [πάλευε] με αυτό ήταν πολύ δυνατός. Προσπαθώ να τον φανταστώ στο γήπεδο με όλη την πανοπλία πάνω του και το σπαθί και να παλεύει με αυτό », δήλωσε ο Sharvit στο BBC. «Θα έπρεπε πραγματικά να είναι σε καλή φυσική κατάσταση, ίσως να ήταν μεγαλύτεροι από εμάς σήμερα, αλλά σίγουρα πιο δυνατοί».

Δείτε Ακόμα: Το Instagram θα επιτρέψει επιτέλους αναρτήσεις από desktop

Μόλις καθαριστεί και αναλυθεί, το σπαθί θα τεθεί σε δημόσια προβολή.

Πληροφοριακά,οι Σταυροφορίες ξεκίνησαν στα τέλη του 11ου αιώνα, καθώς οι χριστιανοί από την Ευρώπη προσπάθησαν να αποσπάσουν τον έλεγχο της Ιερουσαλήμ και άλλων τμημάτων των Αγίων Τόπων από την ισλαμική κυριαρχία. Αυτοί οι θρησκευτικοί πόλεμοι, εν μέρει ως αντίδραση στους προηγούμενους αιώνες μουσουλμανικής επέκτασης στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, κράτησαν μέχρι το 1291 μ.Χ.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS