ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαΕπιστήμη: Οι Βίκινγκς έφτασαν στην Αμερική πριν από τον Κολόμβο

Επιστήμη: Οι Βίκινγκς έφτασαν στην Αμερική πριν από τον Κολόμβο

Οι Βίκινγκς ήταν δραστήριοι στον αποικισμό Νέας Γης σχεδόν 500 χρόνια πριν ο Χριστόφορος Κολόμβος περάσει τον Ατλαντικό, σύμφωνα με νέα έρευνα. Η viral είδηση έρχεται να καταρρίψει όσα πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Στο βορειότερο άκρο της βορειότερης χερσονήσου του Newfoundland, στον Καναδά, βρίσκεται ένας προϊστορικός οικισμός Βίκινγκς γνωστός ως L’Anse aux Meadows. Ο χώρος έχει εξερευνηθεί από τους αρχαιολόγους από τη δεκαετία του 1960, αλλά μέχρι τώρα δεν είχε προσδιοριστεί μια σταθερή ημερομηνία αποικισμού.

Δείτε Ακόμα: Ζητείται Information Security Engineer για μεγάλο ISP provider – Αποστολή Βιογραφικών

Επιστήμη: Οι Βίκινγκς έφτασαν στην Αμερική πριν από τον Κολόμβο

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature προσθέτει απαραίτητη σαφήνεια στο ζήτημα. Μια ομάδα με επικεφαλής τον αρχαιολόγο Michael Dee από το Πανεπιστήμιο του Groningen της Ολλανδίας παρέχει νέα στοιχεία που δείχνουν ότι οι Βίκινγκς δραστηριοποιούνταν στο L’Anse aux Meadows έως το 1021 μ.Χ. – ακριβώς πριν από 1.000 χρόνια. Ο Dee αναφέρει ότι τα ευρήματα της ομάδας του αντιπροσωπεύουν την «πρώτη και μοναδική, γνωστή ημερομηνία για τους Ευρωπαίους στην Αμερική πριν από τον Κολόμβο, ο οποίος διέσχισε τον Ατλαντικό το 1492 Κ.Χ.

Το ότι οι Βίκινγκς ήταν ικανοί ναυτικοί δεν είναι μυστικό. Οι σκανδιναβοί άποικοι πιστεύεται ότι έχουν φτάσει στην Ισλανδία στα τέλη του 9ου αιώνα και στη Βόρεια Αμερική τον 11ο αιώνα, αν και ο ακριβής χρόνος του τελευταίου γεγονότος θεωρείται ακόμα αμφιλεγόμενο γεγονός.

Δείτε Ακόμα: Επιστήμη – Δύτης βρήκε τυχαία σπαθί από την εποχή των Σταυροφοριών

Πως ορίζονται ακριβείς ημερομηνίες σε αρχαιολογικά γεγονότα

Για να χρονολογήσει κανείς τους αρχαιολογικούς χώρους χρειάζεται είτε σύγχρονα γραπτά αρχεία είτε σημαντικός αριθμός τεχνουργημάτων που μπορούν να τοποθετηθούν σε ένα συγκεκριμένο χρονικό εύρος. Το L’anse aux Meadows δεν απέδωσε κανένα από αυτά τα πράγματα. Η καλύτερη επιστημονική μέθοδος χρονολόγησης είναι πιθανώς η χρονολόγηση με ραδιοανθρακικό, αλλά τείνει μόνο να μπορεί να παρέχει ημερομηνίες στους πλησιέστερους αιώνες.

Επιστήμη: Οι Βίκινγκς Αμερική Κολόμβο
Επιστήμη: Οι Βίκινγκς έφτασαν στην Αμερική πριν από τον Κολόμβο

Μέχρι σήμερα, ο Dee και οι συνεργάτες του ανέλυσαν τρία κομμάτια ξύλου που συγκεντρώθηκαν από τον χώρο, όλα από διαφορετικά δέντρα. Αυτά τα κομμάτια ξύλου είχαν απομείνει από την κοπή ξύλου και σχετίζονται με τη δραστηριότητα των Βίκινγκς στο L’anse aux Meadows. Το πόρισμα έδειξε σημάδια κοπής από μεταλλικά εργαλεία, τα οποία οι ιθαγενείς που ζούσαν τότε στην περιοχή δεν ήταν γνωστό ότι κατείχαν.

Δείτε Ακόμα: Βροχή μετεωριτών Orionid – Πώς θα δείτε τα θραύσματα του κομήτη Halley

Στη συνέχεια, η ομάδα ανέλυσε διακριτικά χαρακτηριστικά του ατμοσφαιρικού άνθρακα για να περιορίσει τη χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα των κομμένων δέντρων. Ο απίστευτος βαθμός ακρίβειας χρονολόγησης έγινε δυνατός λόγω μιας τεράστιας ηλιακής καταιγίδας που συνέβη το 993 μ.Χ., η οποία άφησε μια ξεχωριστή υπογραφή ραδιοανθράκων σε δακτυλίους δέντρων σε όλο τον κόσμο.

Τα δέντρα απορροφούν τον άνθρακα από την ατμόσφαιρα και τον διοχετεύουν στους ετήσιους δακτυλίους ανάπτυξής τους. Μια απότομη αύξηση στη συγκέντρωση των δακτυλίων ανάπτυξης ραδιοανθράκων βρέθηκε πρόσφατα ότι αντιστοιχεί στην ηλιακή καταιγίδα.

Επιστήμη: Οι Βίκινγκς Αμερική Κολόμβο
Επιστήμη: Οι Βίκινγκς έφτασαν στην Αμερική πριν από τον Κολόμβο

«Μετρώντας τη συγκέντρωση ραδιοανθράκων των δακτυλίων του δέντρου στο ξύλο των Βίκινγκ, καταφέραμε να βρούμε την ίδια ακίδα», δήλωσε ο Dee, πράγμα που σήμαινε ότι ο δακτύλιος προήλθε το 993 μ.Χ. Από εκεί, «έμενε απλώς να μετρήσουμε τους δακτυλίους μέχρι την άκρη του φλοιού για να καταλάβουμε πότε τοποθετήθηκε ο τελευταίος δακτύλιος», δηλαδή όταν το δέντρο κόπηκε, εξήγησε. Οι ερευνητές εφάρμοσαν αυτήν την τεχνική και στα τρία κομμάτια ξύλου, με όλα τα αποτελέσματα να επιστρέφουν ημερομηνία κοπής το 1021 μ.Χ.

Οι Βίκινγκς ήταν παρόντες στη Βόρεια Αμερική έως το 1021 μ.Χ., αλλά πολλά ερωτήματα παραμένουν. Ο συνολικός αριθμός των εκδρομών στην ήπειρο δεν είναι γνωστός, ούτε η συνολική διάρκεια της παραμονής τους. Τούτου λεχθέντος, δεν φαίνεται ότι οι Σκανδιναβοί πέρασαν πολύ χρόνο στη Βόρεια Αμερική.

Δείτε Ακόμα: Η Κίνα δοκίμασε υπερηχητικό πύραυλο σε τροχιά- Σε συναγερμό οι ΗΠΑ!

«Πιθανότατα έφτασαν εκεί αναζητώντας ξυλεία και άλλους πόρους, για να πάρουν πίσω στη Γροιλανδία», εξήγησε ο Dee. «Υπήρχαν ίσως 100 σκανδιναβοί άνθρωποι στον χώρο. Γνωρίζουμε από κάποια υπολείμματα φυτών που βρέθηκαν στην τοποθεσία ότι ταξίδευαν επίσης νοτιότερα στην Αμερική, αλλά δεν ξέρουμε ακριβώς πού. Από την ποσότητα των σκουπιδιών που απομένουν και επειδή δεν έχουν βρεθεί σκανδιναβικές ταφές, οι περισσότεροι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι βρίσκονταν στο L’Anse aux Meadows για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ».

Αναμένοντας μελλοντικές έρευνες, ο Dee ελπίζει ότι οι αρχαιολόγοι θα μπορούσαν να βρουν τα υπολείμματα πιο εξωτικών φυτών, τα οποία θα μπορούσαν να δείξουν άλλες τοποθεσίες της Βόρειας Αμερικής που εξερευνήθηκαν από τους Νορβηγούς. Ανεξάρτητα από αυτό, η νέα έρευνα επιβεβαιώνει τα αξιοσημείωτα επιτεύγματα των Βίκινγκς και την εκτεταμένη παγκόσμια εμβέλεια.

Με πληροφορίες από gizmodo.com

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS